Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari dengede elde edilen kazanımların kalıcı hale getirilmesi ve dış finansman kalitesinin artırılması için kararlılıkla çalıştıklarını vurguladı.
Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, TCMB tarafından açıklanan temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Temmuzda cari dengenin 1,8 milyar dolar fazla verdiğini anımsatan Şimşek, yıllık cari açığın 18,8 milyar dolara gerilediğini bildirdi.
Reel sektörün ve bların dış borç çevirme oranlarının yılın ilk 7 ayında sırasıyla yüzde 163 ve yüzde 227 seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Şimşek, şu değerlendirmede bulundu:
“Üçüncü çeyrekte daralan dış ticaret açığı ve artan turizm gelirlerinin katkısıyla yıllık cari dengenin iyileşmesini bekliyoruz. 2025 yılında cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 1,4 ile sürdürülebilir seviyelerde kalmasını öngörüyoruz. Programımızla ortaya koyduğumuz yol haritası doğrultusunda cari dengedeki kazanımları kalıcı hale getirmek ve dış finansman kalitesini daha da artırmak için çalışıyoruz. Kapsamlı yapısal reform adımlarımızla verimlilik artışı ve teknoloji odaklı dönüşümü sağlayarak küresel rekabet gücümüzü artıracağız.” (İLKHA)