Tarih: 13.01.2026 11:49

Filipinler'deki Mayon Yanardağı'nda 100 metrelik lav fışkırması gözlemlendi

Facebook Twitter Linked-in

Phivolcs tarafından yapılan açıklamada, volkanik aktivitenin sabah erken saatlerde gözlemlendiği ve yaklaşık 35 saniye sürdüğü bildirildi.

Volkanın, patlayıcı bir püskürme olasılığını ölçen beş kademeli bir ölçeğe göre üçüncü en yüksek alarm seviyesinde kaldığı belirtilen açıklamada, altı kilometrelik kalıcı tehlike bölgesine girişin kesinlikle yasak olduğu vurgulandı.

Enstitü, Mayon'da devam eden bir magmatik patlamanın meydana geldiğini ve bu aktivitenin şu anda püskürme şeklinde olduğunu, yani lavın patlayıcı bir şekilde püskürmek yerine kraterden sürekli olarak aktığını belirtti.

Bu arada, Ulusal Afet Risk Azaltma ve Yönetim Konseyi, Mayon Yanardağı'ndaki devam eden hareketlilikten 4 binden fazla kişinin etkilendiğini açıkladı.

Mayon Yanardağı son haftalarda yeniden hareketli bir haldeydi ve kızgın lavlar akmaya devam ediyordu. Bu durum, yetkililerin tehlike bölgesinin çevresindeki köylerin tahliyesini emretmesine yol açtı.

Filipinler, Pasifik "Ateş Çemberi" üzerinde yer aldığından depremlere ve volkanik patlamalara karşı oldukça hassastır. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —