Tarih: 27.12.2025 09:46

Halep'te gerilim tırmanıyor: Suriye güvenlik güçlerine saldırı

Facebook Twitter Linked-in

Suriye'nin Halep kentinde güvenlik gerilimi yeniden yükseldi. Halep İç Güvenlik Komutanı Albay Muhammed Abdul Gani, cuma akşamı yaptığı açıklamada, Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde konuşlu SDG unsurlarının İçişleri Bakanlığına bağlı bir kontrol noktasını hedef aldığını duyurdu. Saldırı sonucu bir iç güvenlik görevlisi yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Kuzey Halep'te Şeyhan Kavşağı'ndaki güvenlik noktasına açılan ateş sonrası, güvenlik güçlerinin saldırı kaynaklarına karşılık verdiği ve ateşin susturulduğu bildirildi. Abdul Gani, sivillerin can güvenliği için çatışma bölgelerinden uzak durmaları çağrısında bulunarak resmi makamların talimatlarına uyulmasını istedi.

İç güvenlik yetkilileri, yaşanan ihlaller ve olası sonuçların sorumluluğunun tamamen SDG'ye ait olduğunu vurguladı. Açıklamada, ateşkeslerin ihlal edilmesi ve güvenlik noktalarına yönelik saldırıların sürmesi halinde gerekli adımların atılacağı belirtildi.

Öte yandan SDG'ye bağlı medya merkezi ise Halep Eşrefiye çevresine "Şam yönetimine bağlı grupların" tank ve ağır araç sevk ettiğini öne sürerek, bunun saldırı sonrası bir tırmanma adımı olduğunu iddia etti ve yaşanabilecek gelişmelerden karşı tarafı sorumlu tuttu.

Bu gelişmeler, Halep'te günler önce yaşanan ve 4 sivilin hayatını kaybettiği, çoğu kadın ve çocuk 15 kişinin yaralandığı kanlı olayların ardından geldi.

İnsansız hava araçları düşürüldü

Sahadaki bir diğer gelişmede, Suriye ordusu cuma akşamı SDG tarafından Halep'in doğu kırsalındaki askeri mevzilere gönderilen insansız hava araçlarını düşürdü. Resmi ajans SANA, bunun 10 Mart'ta varılan mutabakatın yeni bir ihlali olduğunu aktardı.

Aynı bölgede, kimliği belirsiz kişilerin açtığı ateş sonucu Suriye Gümrük İdaresi'ne bağlı bir devriyenin de yaralandığı bildirildi. Gümrük İdaresi yetkilileri olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Hatırlanacağı üzere 10 Mart'ta Suriye ile SDG arasında, ülkenin kuzeydoğusundaki sivil ve askeri yapıların devlet yönetimine entegre edilmesini öngören bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma; sınır kapıları, havaalanı ile petrol ve gaz sahalarının açılmasını ve ülke toprak bütünlüğünün korunmasını kapsamasına rağmen, Şam yönetimi SDG'nin uygulamada oyalama taktiği izlediğini belirtiyor. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —