Tarih: 14.11.2025 07:29

Rusya ve Çin, ABD'nin Gazze tasarısına karşı çıktı

Facebook Twitter Linked-in

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze için sunulan yeni ABD karar tasarısı, Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ciddi itiraz aldı. Diplomatik kaynaklara göre Washington'un "güncellenmiş" tasarısı ikinci kez konsey üyelerine dağıtılırken, Moskova aynı gün kendi alternatif metnini sundu.

Rusya'nın BM Daimî Temsilciliği tarafından hazırlanan notada, Rus tasarısının "ABD metninden esinlendiği" ancak daha "dengeli ve kabul edilebilir bir yaklaşım ortaya koymayı amaçladığı" belirtildi. Tasarı, BM Genel Sekreteri'nden Gazze'de istikrarı sağlayacak bir uluslararası güce ilişkin seçenekler hazırlamasını isterken, ABD'nin önerdiği "Barış Konseyi" yapısına yer vermiyor.

ABD ise Güvenlik Konseyi'ni kendi tasarısını desteklemeye çağırdı. ABD misyonu adına yapılan açıklamada, "Müzakerelerin bu kadar kritik olduğu bir anda ayrışma yaratmanın ciddi sonuçları olur. Ateşkes kırılgan ve konseyin birlik içinde hareket etmesi hayati önem taşıyor." ifadeleri kullanıldı.

Arap ülkeleri ve Çin-Rusya'dan itiraz

Diplomatik kaynaklar, ABD tasarısının Arap ülkeleri tarafından da eleştirildiğini aktarıyor. Asıl tepki, metinde Gazze'nin yönetimiyle ilgili süreçte Filistin yönetimine herhangi bir rol verilmemesine yönelik. Associated Press'e konuşan dört diplomat, Rusya ve Çin'in ise tasarıda yer alan "Barış Konseyi" maddesinin tamamen çıkarılmasını talep ettiğini bildirdi.

Kaynaklar, ABD'nin revize metnine ilk kez "Filistin devletinin kurulmasına giden yol" ve "israil ile Filistin arasında siyasi ufuk açacak bir diyalog süreci" ifadelerinin eklendiğini de aktardı. Washington ayrıca, önerdiği uluslararası mekanizmaların Gazze'de "geçici" bir rol üstleneceğini belirterek eleştirileri hafifletmeye çalışıyor.

Mısır: Çekinceler var, uzlaşma mümkün olmalı

Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdulati de yaptığı açıklamada, birçok ülkenin ABD tasarısına yönelik ciddi çekinceleri olduğunu söyledi ve Filistin'in temel haklarına zarar vermeden "uzlaşı metnine" ulaşılması gerektiğini vurguladı. Kahire'nin hem Washington'la hem de konsey üyeleriyle yoğun temas yürüttüğü belirtildi.

Trump yönetimi uluslararası güç için baskıyı artırıyor

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Gazze'ye gönderilmesi planlanan uluslararası gücün "çok yakın zamanda" sahaya ulaşacağını söylemişti. Washington, bu güce katılacak ülkelerin BM'den resmî yetki alması gerektiğini savunuyor.

Gazze'de iki yıl süren ağır saldırıların ardından 10 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkes, Katar, Mısır ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Şarm eş-Şeyh'te imzalanmıştı. Ancak siyonist rejim ateşkese rağmen hemen her gün saldırı düzenlemeye devam ediyor ve insani yardımların girişini kısıtlıyor. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —