Tarih: 19.12.2025 13:34

Siirt Üniversitesi’nden hayvancılık alanında iki stratejik iş birliği

Facebook Twitter Linked-in

Siirt Üniversitesi ile Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği arasında, keçi yetiştiriciliğinin geliştirilmesine ve hayvan sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik iki ayrı iş birliği protokolü imzalandı.

Keçi ıslahı ve damızlık üretimi hedefleniyor

İmzalanan protokollerden ilki, “Modern Biyolojik Yöntemler Aracılığıyla Üstün Nitelikli Damızlık Teke ve Sperma Üretimi ve Halk Elinde Yerli Keçi Popülasyonlarının Islahı” başlığını taşıyor. Protokol kapsamında, birlik üyesi yetiştiricilere ait keçi sürülerinde sahada suni tohumlama uygulamaları gerçekleştirilerek verimliliğin artırılması amaçlanıyor.

Bu çalışma ile yerli keçi popülasyonlarının genetik ıslahının sağlanması, kaliteli damızlık materyal elde edilmesi ve sürdürülebilir hayvancılığa katkı sunulması hedefleniyor.

Hayvan tedavilerinde yetiştiriciye destek

İkinci protokol ise, birliğe kayıtlı hayvanlara yönelik tedavi esaslarını kapsıyor. Buna göre, Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne kayıtlı hayvanların klinik ve laboratuvar hizmetlerinde, 2025 yılı asgari ücret tarifesi üzerinden yüzde 50 indirim uygulanacak.

Söz konusu düzenlemenin, yetiştiricilerin veterinerlik hizmetlerine erişimini kolaylaştırması ve hayvan sağlığının korunmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Protokoller mühendislik Fakültesi’nde imzalandı

İki ayrı protokol, Siirt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle imza altına alındı. Protokolleri, Siirt Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği adına ise Başkan Ali İlbaş imzaladı.

Protokoller kapsamında, birlik tarafından belirlenen köy ve sürülerde en az 400, en fazla bin 500 baş keçiye suni tohumlama uygulanması öngörülüyor.

“Bölgesel ve ulusal üretime katkı sağlayacak”

Protokol imza töreninde konuşan SİÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, yapılan iş birliğinin önemine dikkat çekerek, “Bu protokollerle başta Siirt olmak üzere bölgemizin ve ülkemizin keçi yetiştiriciliğinde verimin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yapılan çalışmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yetiştiriciler açısından önemli bir kazanım”

Siirt Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali İlbaş ise, protokole imza atmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iş birliğinin hem yetiştiriciler hem de bölge hayvancılığı açısından hayırlı olmasını temenni etti. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —