Tarih: 04.10.2025 07:49

Usame Hamdan: Gazze'de yabancı bir yönetim ve kuvvet kabul etmeyiz

Facebook Twitter Linked-in

HAMAS, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı ateşkes planına yanıtını arabuluculara iletti. Hareket, saldırıların durması, esir takası ve Gazze yönetiminin bağımsız bir yapıya devredilmesi konularında olumlu mesajlar verdi.

Hareketin yaptığı yazılı açıklamaya göre, HAMAS, ABD Başkanı Donald Trump'ın 29 Eylül'de duyurduğu Gazze'de ateşkes ve barış planına yanıtını arabulucular üzerinden teslim etti. Açıklamada, yanıtın "sorumlu bir tutum"la hazırlandığı ve hedefinin siyonist rejimin saldırılarının durdurulması olduğu ifade edildi.

HAMAS, Trump'ın teklifinde yer alan esir takasına dair bölüme olumlu yaklaştığını belirterek, "tüm esirlerin canlı veya cenaze olarak serbest bırakılmasına" onay verdiğini açıkladı. Hareket ayrıca, Gazze'nin yönetiminin bağımsız isimlerden oluşacak ve ulusal mutabakata dayalı bir yapıya devredilmesine de prensipte onay verdi.

HAMAS lideri Usame Hamdan yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetiminin yabancı bir idareye devredilmesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini belirtti. Hamdan, "Gazze'yi herhangi bir yabancı tarafın yönetmesine izin vermeyiz; bu işi ulusal uzlaşıyla oluşacak bağımsız bir Filistin heyeti yapmalıdır" dedi.

Esir takasına ilişkin değerlendirmesinde Hamdan, takas işleminin 72 saat içinde tamamlanmasının gerçekçi olmadığını, bunun için daha fazla zamana ihtiyaç bulunduğunu ve meselenin karşılıklı anlayışla çözüleceğini söyledi. Hamdan ayrıca HAMAS'ın esir değişimi konusunda müzakerelere girmeye hazır olduğunu belirtti.

Yabancı güçlerin veya yabancı bir yönetimin Gazze'ye girişinin kabul edilemez olduğunu tekrar eden Hamdan, alandaki canlı esirler ve cenazelere dair fiili durumun gözetilmesi gerektiğini vurguladı. Hamdan, "Gazze'yi yönetme hakkı sadece Filistinlilere aittir; ulusal bir mutabakatla oluşturulacak bir heyet bu görevi üstlenecektir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Hamdan, HAMAS'ı siyasi süreçten dışlamaya yönelik girişimlerin başarılı olamayacağını da vurguladı.

HAMAS yetkililerinden Musa Ebu Merzuk ise Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, hareketin plana yapıcı şekilde yaklaştığını, ancak Gazze'nin geleceğine dair kararların tüm Filistinlilerin ortak iradesiyle verilmesi gerektiğini söyledi. Ebu Merzuk, Mısır'ın sunduğu bölgesel ve uluslararası önerilere de sıcak baktıklarını, fakat esirlerin 72 saat içinde teslim edilmesi şartının mevcut koşullarda gerçekçi olmadığını vurguladı.

HAMAS Siyasi Büro üyesi Muhammed Nazzal da, hareketin yanıtının "Filistin halkının çıkarlarını ve temel ilkelerini" gözettiğini belirtti. Nazzal, "HAMAS hiçbir şekilde dayatma ve tehditlere boyun eğmeyecek, ama katliamların sona ermesi için yapıcı bir tutum sergilemeye devam edecektir" dedi. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —