• BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Hem tedarikçi hem de üretici, yem fiyatlarında yaşanan zamlara tepkili

EKONOMİ 1.10.2024 14:49:28 0
Hem tedarikçi hem de üretici, yem fiyatlarında yaşanan zamlara tepkili

Yem fiyatlarının son iki ayda defalarca zam yapılmasına tepki gösteren tedarikçiler ve besiciler, artan maliyetlerin üretimi düşürdüğünü söyledi.

Havaların soğumasıyla mera ve açık alanlarda otlatılan hayvanların kapalı ortamlarına alınması başladı. Hayvanların kapalı ortamlara alınmasıyla yem ve kepek tüketimini de artırdı.

Kapalı ortama alınan hayvanların başlıca tüketim maddelerin başında yem ve kepek gelmekte olduğunu belirten besiciler, son iki ayda yem ve kepeğe neredeyse 4 defa zam yapıldığını belirtti.

Özellikle son iki ayda yem ve kepek fiyatlarına yapılan zamların besicileri zor durumda bıraktığını ifade edilirken, bu durumun çözüme kavuşması için yetkililerden çözüm yolları istendi.

"Eylül ayında yem fiyatına iki defa zam yapıldı"

Yem fiyatlarına yapılan zamların en çok üreticiyi mağdur ettiğini belirten Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, "Özellikle yaz aylarında yem tüketimi düşük seviyedeydi. Bunun nedeni ise, hayvanların mera ve otlak alanlarını kullanmalarıdır. Eylül ayı itibariyle hayvanların kapalı ortamlara alınmasıyla yem ihtiyacını artırıyor. Özellikle mısır ve arpa fiyatlarının eylül ayında artmasından dolayı torba başına ortalama 60-75 lira arasında zam geldi. Yani eylül ayında yem fiyatına iki defa zam yapıldı. Bu da ortalama yüzde 20 oranlarına tekabül ediyor. Bu süreçte hem biz hem de besiciler çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Maliyetler yüksek olunca üretim ciddi manada zarar görüyor"

Birçok üreticinin artan fiyatlardan dolayı artık yem kullanmama derecesine geldiğini vurgulayan Ay, "Bu da üretime ciddi bir darbedir. Besici yemi hem daha çok üretim hem de kazanmak için alıyor. Maliyetler yüksek olunca üretim ciddi manada zarar görüyor. Mısır birçok hammaddeyi içinde barındırıyor. Batman'da ilk başlarda tonu 7 bin 300 lira giden mısırın fiyatı şu anda 9 bin liranın üzerinde gidiyor. Yalnız kepek bile son bir ayda ton başına bin lira ile bin 500 lira arasında artış oldu. Mısırın değer kazanmasın karşı değiliz ama artan yem fiyatlarının dengede olması için devlet elindeki mısırı uygun fiyata yem sanayicisine verebilir. Bu olursa yem fiyatlarındaki artışın önü kesilir. Hatta düşebilir. Devletten isteğimiz hem yem sanayicisini hem de üreticiyi desteklemelerini istiyoruz." diye konuştu.

"Bu koşullarda üretim yapamıyoruz"

Yaklaşık 7 aydır ne yoğurda ne de süte herhangi bir zam yapılmamasına rağmen yem fiyatlarına son iki ayda 4-5 defa zam yapılmasının bellerini büktüklerini ifade eden Hayvan yetiştiricisi Ali Yamaç ise, şunları söyledi:

"Yem ve girdilerimiz olan saman ve kepeğe son 2 ayda yaklaşık 4-5 defa zam yapıldı. İki ay önce torbasını 500 liraya aldığımız 50 kiloluk yem torbasını 600 liraya çıkarıldığından bahsediyorlar. Özellikle kepek belimizi çok büküyor. 30 kiloluk kepeğin torbasına 60 lira zam yapıldı. Bu zamlar karşısında çok zor durumdayız. Çünkü halen yoğurt ve süt fiyatlarımız aynıdır. Bundan dolayı kepek almama kararı aldım. Bu şekilde olunca üretim yapamıyoruz. Çünkü hayvanlarımıza sadece yem vermemiz yetmiyor. Hava koşulları nedeniyle bu aydan sonra hayvanlarımızı meralara da çıkaramıyoruz ve artık içerde beslememiz lazım. Yetkililerden isteğimiz yem fiyatlarını artmadan sabit tutmalarını talep ediyoruz." (İLKHA)


Çin iki yeni uydu fırlattı

Şanlıurfa'da restoran yangını korkuttu

Hasankeyf'te Roma ve Bizans dönemine ait eserlere ulaşıldı

Osmaniye'de narkotik operasyonu: 7 tutuklama

Brent petrolün varili 74 dolar seviyesinde

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Kar, bereket ve güzelliktir

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Konya’da İş adamlarıyla buluştu

Litvanya'da kargo uçağı düştü: Bir ölü 2 yaralı

Zeytin çizme aparatına parmağı sıkışan çocuk itfaiye ekiplerince kurtarıldı

Şanlıurfa'da iş yerinde çıkan yangında maddi hasar meydana geldi

Şanlıurfa'da fırtınada ağaç devrildi, yol kapandı

Şanlıurfa’nın ilçelerinde elektrik kesintisi yaşanacak

Hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri açıklandı

Cenin'de işgal saldırısı: Biri çocuk 2 şehit

Gaziantep'te "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" temalı program düzenlendi

DSİ işçi alacak

Sivas'ta 906 köy yolu ulaşıma kapandı

İzmir'de plastik fabrikasında yangın

Şanlıurfa Valisi Şıldak, kazada hayatını kaybeden vatandaşın taziyesine katıldı

TÜİK personel alacak

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda tır yangını: Kabin tamamen yandı

Kurt sürüsü 60 koyunu telef etti

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan Konya basınına ziyaret

Altın fiyatları ne kadar?

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Denizlerde fırtına bekleniyor

'Kalkan-31' operasyonunda bin 298 düzensiz göçmen yakalandı

Dağda mahsur kalan çobanlardan biri hayatını kaybetti

2 ilde kar nedeniyle 1028 köy yolu ulaşıma kapandı

AFAD'dan 38 kente "turuncu" ve "sarı" kod uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku