• BIST 100

    9530,87%-0,85
  • DOLAR

    38,01% 0,14
  • EURO

    41,00% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3766,84% 0,97
  • Ç. ALTIN

    5982,04% 0,00

​ Ticaret Bakanı Bolat'tan enflasyon açıklaması

EKONOMİ 29.11.2024 13:22:49 0
​ Ticaret Bakanı Bolat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ekonomi programının makro çerçevesiyle uyumlu şekilde, enflasyonu düşürme önceliğiyle dengeli bir büyüme patikasında ilerlediklerini belirtti.

Sosyal medya X hesabı üzerinden açıklamada bulunan Bolat, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,1 büyüdüğünü anımsattı.

Bolat, büyümenin ana itici gücünün dış ticaret olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı 2,2 puan olmuştur. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye pozitif katkısı güçlenerek üç çeyrektir devam ediyor. Ekonomi programımızın makro çerçevesiyle uyumlu bir şekilde enflasyonu düşürme önceliğiyle dengeli bir büyüme patikasında ilerliyoruz. Üretim, istihdam, yatırım ve ihracata öncelik veren ekonomi programımızın olumlu etkileri, büyüme verilerinde görülüyor. İhracat artışı ve ithalatın düşürülmesi, büyümenin dış ticaret temelinde gelişmesine katkı yapıyor."

Türkiye ekonomisinin Kovid-19 salgınında dahi büyüme performansını sürdürdüğünü vurgulayan Bolat, 2020'de yüzde 1,9, 2021'de yüzde 11,4, 2022'de yüzde 5,5, 2023'te yüzde 5,1 büyüme kaydedildiğini hatırlattı.

Bakan Bolat, Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyreğinde yüzde 2,4, üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1, yılın 9 ayında ise yüzde 3,2 büyüdüğüne dikkati çekti.

İhracatın artması ve ithalatın azalmasıyla söz konusu dönemdeki yüzde 3,2'lik büyümenin 1,9 puanının net mal ve hizmet ihracatından geldiğine işaret eden Bolat, "Üretimde büyüme devam etmekte, fabrikalar çalışmakta, çarklar dönmekte ve istihdam artmaktadır. Dış ticaret, ihracatın mal ve hizmetler olarak artması, ithalatın gerilemesi, böylece dış ticaret açığının azalması sayesinde ekonomik büyümeye net katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre istihdam edilenlerin sayısının 1 milyon 44 bin kişi artarak 32 milyon 734 bin kişiye ulaştığını bildirdi.

Söz konusu dönemde cari işlemler hesabında 9,3 milyar dolar fazla verildiğini belirten Bolat, bir taraftan ekonominin büyümesini, diğer taraftan yüksek seviyede cari fazla verilmesini sağladıklarını vurguladı.

Bolat, cari işlemler hesabında üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 4 ay üst üste fazla verildiğinin altını çizerek, 2024'ün üçüncü çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı yüzde 0,8 artarken mal ve hizmet ithalatının yüzde 9,6 azaldığını aktardı.

Bu dönemde nominal gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) (yıllıklandırılmış) 1 trilyon 260 milyar dolara ulaştığını, böylece rekorun yenilendiğini kaydeden Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

"Enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürerek sürdürülebilir yüksek büyüme için uygun makroekonomik ortamı sağlamak birinci önceliğimizdir. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüşle ekonomik büyümemiz de hızlanacaktır. Ticaret Bakanlığı olarak, mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik olarak destek mekanizmamızı aktif bir şekilde uyguluyor ve ticari diplomasi faaliyetlerimizi etkin bir şekilde sürdürüyoruz. İthalat tarafında ise sanayimizi haksız rekabete ve düşük fiyatlı ithalata karşı korumaya dönük adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz." (İLKHA)

Adana'daki STK'lar: İslam ümmeti Kudüs için ayağa kalkmalıdır

Kudüs davası için verilen savaşta mücahitlere destek verilmesi çağrısı

Mardin'de Ramazan Bayramı süresince, 2 bin 500 personel görev alacak

"Kudüs ve Mescid-i Aksa ümmetin iman ve izzet davasıdır"

Peygamber Sevdalıları Çınar’da ‘Dünya Kudüs Günü’ münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi

Peygamber Sevdalıları ve Özgür Kudüs Platformu: Kudüs için uyanma zamanıdır!

Van’da Dünya Kudüs Günü açıklaması: Bir an bile gaflette kalma lüksümüz kalmamıştır!

Mardin'deki STK'lar: Kudüs ve Filistin bize Hazreti Ömer’in, Selahaddin Eyyubi’nin emanetidir

İki uçlu ruhsal bozukluk "Bipolar"

Basın derneklerinden bayram mesajı: Gazze'deki kardeşlerimizi unutmayalım

Bakan Yerlikaya: Trafik kurallarına harfiyen uyalım ki bayram sevinçlerimiz acıya dönüşmesin

Akkuyu Nükleer'de ortak tuzdan arındırma kompleksi işletmeye alındı

STK'lar: Kudüs, tüm Müslümanların ortak sorumluluğudur

Prof. Dr. Öngören: Sıla-i rahim hayatı güzelleştirir, ömrü bereketlendirir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesine ilişkin açıklama

LGS merkezi sınavı için başvuru süresi uzatıldı

Cuma Hutbesi: Ramazana veda ederken

Dünya Kudüs Günü: Kudüs neden bu kadar önemli?

Molla Şimşek: Kudüs'ün özgürlüğü için bilinçli bir nesil yetiştirmeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Ortak paydamız Malatya için bir olma, birlikte olma vakti

Türkiye'nin ocak ayında petrol ithalatı yaklaşık 2 buçuk milyon ton oldu

Öğretim Üyesi Yiğit: Kudüs bir İslam beldesidir ve bu şekilde kalacaktır

Zekât alan kişinin muhtaç olmadığı ortaya çıkarsa ne yapılır?

HAMAS: Destek Komitesinin Gazze’de çalışmalarına hızla başlamasını talep ettik

Batman Valiliğinden Ramazan Bayramı’nda sağanak yağış uyarısı

30 yıl kesinleşmiş cezası bulunan cezaevi firarisi yakalandı

Minik öğrenciler harçlık ve fitrelerini Filistin'e bağışladı

İşgalciler Gazze'de bir binayı bombaladı: 14 şehit

Gaziantep Valisi Çeber: Kimsesiz ve yetimlere kucak açmalıyız

Bayramda otobüs firmalarına ek sefer

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ