10904,22%0,43
42,44% 0,08
49,15% 0,05
5691,84% 1,01
9258,26% 0,03
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) işbirliği, Ticaret Bakanlığı ve Helal Akreditasyon Kurumu koordinasyonunda gerçekleştirilen zirveye, dünyanın birçok ülkesinde yetkili isimler, ticaret bakanları ve temsilcileri katılım sağladı.
3 gün devam edecek olan fuarda kurulan stantlar ile firmalar ürünlerini sergilerken, aynı zamanda farklı ülkelerden gelen yatırımcılar ile de iş ortaklıkları kurma fırsatı bulacak.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 110 ülkeden katılımcıların olduğu fuarın 3 gün boyunca devam edeceğini söyledi.
Bolat, "Burada üç gün boyunca helal fuarındaki stantlar gezilecek. 110 ülkeden katılımcılar var. 10 bini İslam ülkelerinden, yurt dışından ve Türkiye'den olmak üzere toplamda 30 bin ziyaretçi kayıt yaptırdı. Ayrıca 3 gün boyunca helal konusunda önemli paneller gerçekleştirilecek. Değerli akademisyenler, uzmanlar konuşmalar yapacaklar. İnteraktif bir şekilde çok ifadeli programlar inşa edecek. Ayrıca birçok misafir ülkeden gelen iş insanları ile ülkemizden iş insanları arasında iş forumları ve yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilecek. Böylece dolu dolu 3 gün boyunca önemli programlarla helal ticaretin önemi, gelişimi ve daha fazla nasıl geliştireceği konusunda çeşitli fikir alışverişleri ve istişareler gerçekleştirilecek." dedi.
siyonist işgal rejiminin saldırılarıyla 2 yılı aşkın sürede 70 binden fazla Filistinlinin şehit olduğunu hatırlatarak konuşmasını sürdüren Bolat, "Onlar tarih yazdılar. Dünyaya 2 milyarlık Müslüman ümmeti adına israilin katliamına karşı çok başarılı bir direnç, bir direniş gösterdiler. İnşallah Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde varılan ateşkes anlaşması uyarınca en yakın zamanda Gazze'de, Filistin'de yeniden istikrarın, yeniden imarın ve yardımların kesintisiz bir şekilde başlayacağı huzurlu bir dönem diliyoruz. Rabbimizin sabredenlere vaat ettiği selam ve bereketi, mazlum coğrafyalardaki tüm kardeşlerimize özellikle Filistin'de, Gazze'de ve Lübnan'da, Suriye'deki, Yemen'deki kardeşlerimizin üzerinde olmasını niyaz ediyoruz." diye konuştu.
Bolat, "Dünya zor bir dönemden geçiyor. Ekonomiler yavaş bir büyüme gösteriyor. Dünya ticareti büyümenin de altında zayıf bir gelişme gösteriyor. Korumacılık rüzgârları hızla artarken, gümrük vergisi savaşları doludizgin devam ediyor. Bizim Müslüman âlemi olarak hedefimiz, İslam ülkelerinin bu zorlu süreçte daha fazla dayanışma girmesi, aralarındaki ekonomik bütünleşmeyi güçlendirmeleri, aralarındaki ticaretçileri arttırmaları çok büyük önem taşımaktadır. Hamdolsun Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 22 senede başta komşu ülkeleri olmak üzere, tüm İslam dünyasıyla da ticaretimizi, ekonomik ilişkilerimizi arttırmayı amaçlayan politikalar uyguladık, tedbirler aldık. Bunun sonucunda bugün itibariyle Türkiye'nin İslam ülkeleriyle ticaretinin toplam ticareti içindeki payı yüzde 26'ya yükseldi. Bu rakam 22 sene önce sadece yüzde 11'di. Bu doğrultuda gerek İslam İşbirliği Teşkilatı gerekse Başkanlığını sayın cumhurbaşkanımızın yaptığı İSEDAK, COMCED, gerekse İslam Kalkınma Bsı, SMIIC, İslam Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Gelişimi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, D8 ülkeleri gibi bütün uluslararası platformlar üzerinden ve üyelerle birlikte ikili bazda ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için canla başla mücadele veriyoruz ve bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Helal Zirvesi ve Helal EXPO da bu çalışmaların önemli bir parçasıdır. Bu yılki konu başlığı, 'Helal Ticarette İnovasyon ve Mükemmeliyetçilik' konusu seçilmiştir. Helal ticaret sadece inancımız, dinimiz, İslam'ın bir hassasiyeti değil; aynı zamanda sağlık, sürdürülebilirlik ve etik değerlere dayalı bir ekonomik modelin de temsilcisidir." şeklinde konuştu.
"Dünyada Müslüman nüfusumuz 2 milyarı aşmış bulunmaktadır. Bu rakamla dünya nüfusunun yüzde 25'ini oluşturuyor.” diyen Bolat, “Bu büyüme trendi ile 2030'a kadar da 540 milyondan fazla Müslüman genç nüfusa sahip olacağımız öngörülmektedir. 2024 yılı itibariyle dünyada Müslüman tüketicileri helal ürün ve hizmetlere yaptıkları harcamalar, 2,3 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu yıl 2,5 trilyon dolar olması, 2028 yılına kadar da 3,4 trilyon dolara yükselmesi tahmin edilmektedir. Helal gıda sektöründe de 2028 yılı itibariyle yaklaşık 2 trilyon dolara yakın bir helal ürün harcaması beklenmektedir. Helal kavramı sadece gıdayı değil giyim, kuşam, turizm, medya, eğlence, efsane ve kozmetik gibi sektörleri de kapsamaktadır. Helal ürün ya da bütün belgelendirme çok önemli bir kavramdı. Helal belgelendirme noktasında, Müslüman ülkeler arasında hem kendi milli kuruluşları bulunmakta hem de uluslararası bir üst yapı bulunmaktadır. Bu noktada, Türkiye olarak helal standart, helal uygunluk değerlendirme ve helal akreditasyon konularını yıllar önce tamamladık. 2011 yılında, İslam İşbirliği Teşkiları'na bağlı olan SMIIC'in yayınladığı helal standartlarını milli standartlar olarak kabul ettik. Bunun yanında 2017 yılında Helal Akreditasyon Kurumunu kurduk. Helal akreditasyon verme noktasında tek yetkili kuruluştur. Ticaret Bakanlığımıza bağlı olan bu kuruluşa başvuran şirketlere helal akreditasyon verebilmektedir. Bu noktada helal akreditasyon kurumumuza 35 farklı ülkeden 219 başvuru gelmiş, bunlardan 120 kuruluşa helal akreditasyon belgesi verilmiştir. Bugüne kadar iki binin üzerindeki şirketlerin ürünlerini ve hizmetlerini helal akreditasyon belgesi vermiş bulunmaktadır. Ayrıca eğitim çalışmalarının da Biz de helal akreditasyon kurumları, İslami forumu var. Kısa adıyla merkezi Suudi Arabistan dost ve kardeş ülkemizdedir. 2023’te İslam İşbirliği Teşkilatı bağlı bir kuruluş olarak kurulmuştur. Türkiye'nin helal akreditasyon kurumu da Merkezi Suudi Arabistan'da olan bu çatı kuruluşu İPA üyedir. Ve çalışmalarına komitelerine aktif bir şekilde katılmaktadır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)