12 Eylül mağduru gazeteci Mehmet Emin Karakulak, darbede yaşadıklarını anlattı

Tarih: 11.09.2023 09:35
12 Eylül mağduru gazeteci Mehmet Emin Karakulak, darbede yaşadıklarını anlattı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

12 Eylül mağduru gazeteci Mehmet Emin Karakulak, darbede yaşadıklarını anlattı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan gazeteci Mehmet Emin Karakulak, 12 Eylül 1980 darbesinde cezaevinde yaşadığı işkence ve kötü muameleleri anlattı.
12 Eylül darbesinin üzerinden 43 yıl geçse de darbecilerin kötü muameleleri, işkenceleri, idam ve insan hakları ihlalleri zihinlerdeki yerini koruyor. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yaşayan 60 yaşındaki gazeteci Mehmet Emin Karakulak da o dönemde yaşadıklarını anlattı. Cezaevinde ağır işkencelere maruz kaldığını söyleyen Karakulak, '12 Eylül’den önce Türkiye’de kaotik bir ortam oluşturulmuştu. Anarşi denilen kargaşa ortamı vardı. Günde 50 insan sağ-sol çatışması yüzünden yaşamını yitiriyordu. Sözde sağ-sol mücadelesi veriyorlardı ama anarşi ve kaotik ortam oluşmuştu. Türkiye’de artık bir insan akşam sağ salim eve gelecek mi dönecek mi garantisi yoktu. 12 Eylül akşamı radyoda darbe bildirisi okundu. O zamanın siyasetçilerinin hepsini gözaltında aldılar' dedi.
Cezaevinde akılalmaz işkenceler yapıldığını anlatan Karakulak, 'Türkiye’de o zaman örgütler de kendi aralarında bölündü. Sağ-sol çatışmasının yanında, örgütler kendi aralarında da şehir seçip burası benim bölgem demeye başladı. Darbe olduktan sonra bir aya yakın herkes gözaltına alındı. Milleti cezaevlerinde kapattılar. O anarşist ve kaotik ortam durdu ama diğer yandan cezaevlerinde insanlık dışı işkenceler başladı. Suçlu, suçsuz ayırt edilemedi. İnsanları idam ettiler, işkenceler aldı başını gitti. İnsanlar beyin felcine uğradı. Toplum bir travma yaşadı ve insanlar hala o psikolojik travmanın etkisindedir' şeklinde konuştu.
'Darbenin izlerinin silinmesi için demokratik bir anayasa değişikliği olmalı' diyen Karakulak, '12 Eylül darbesi oldu ve 5 No’lu cezaevine, şimdiki Cumhurbaşkanımız tarafından müzeye çevrilen cezaevine atıldım. Çoğu insanlarımız orada insanlık dışı işkencelerle yaşamını yitirdi, sakat kaldı ve hala o psikolojik travmanın etkisinde. 12 Eylül darbesinden nasibimi ben de aldım. 17 yaşındayım daha liseyi henüz yeni bitirmiştim. Delil, bilgi ve ortada suç yokken cezaevine aldılar. Araştırmadan, soruşturmadan işkenceye maruz kaldım. Önce Şanlıurfa’da daha sonra Diyarbakır cezaevinde işkenceye maruz kaldım. Cezaevinde 6 ay kaldıktan sonra kovuşturmaya yer yok diye serbest bırakıldım. Ben o psikolojiyi o travma ile yaşadım. Unutmayacağım, unutamıyorum ve bazı geceler o işkenceleri düşlerimde görüyorum. Devletin kapısında bana iş verilmedi. Mahkum yasası çıkmasına rağmen başvurdum kovuşturmaya yer yok diye yardım alamadım. 6 ay işkence yüzünden ölümden döndüm. Sorunların çözümü için ve darbelerin izlerini, kalıntılarını silmek için yeni bir sivil anayasaya, demokratik bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’da Peygamberimize yapılan hakarete ve Gazze’deki zulme tepki

Gaziantep'te 213 bin 939 araç denetlendi

Çek Cumhuriyeti'nin bir kısmı elektriksiz kaldı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşine dikkat: Yaz aylarında risk artıyor

Resmi ilan yayımlayan gazetelerin sayısı 753 oldu

Batı Şeria'da ağır baskı altındaki 30 Filistinli aile daha göç ettirildi

Karın şişkinliğinin nedenleri ve çözümleri

Mahmud Halil'den mücadeleye devam mesajı: Soykırıma karşı durmaktan asla pişman değilim

Güneydoğu'da kavurucu sıcaklar kapıda: Termometreler 44 dereceyi gösterecek

Her işkolik zamanla tükenmişlik yaşayabilir

Birçok suç kaydı bulunan şahıs yakalandı

 Umut Kervanı Van'da ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürmeye devam ediyor

Bursa, Türkiye ihracatında güçlü rolünü sürdürüyor

Ankara'ya sıcaklık uyarısı: 36 dereceye kadar çıkacak

Gaziantep'te hint keneviri ele geçirildi

Gaziantep'te araması bulunan yüzlerce kişi yakalandı

Balkondan düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

Dr. Kuruçay: HÜDA PAR'ın kanun teklifi devletin dini değerleri koruma görevini hatırlatıyor

Gaziantep'te trafik kazası: Bir yaralı

Kasten öldürme suçundan araması bulunan şahıs yakalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’da

ABD, 1 Ağustos'tan itibaren ithalat vergi oranlarını bildirecek

Siyonist rejim sabah saatlerinden bu yana Gazze'de 37 Filistinliyi şehit etti

Dışişlerinden "Kerkük" açıklaması

HÜDA PAR'dan Cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılması hakkında kanun teklifi

Kur’an Nesli Platformu’ndan Aşura Günü açıklaması: “Kerbela’yı doğru anlayalım, Gazze’yi yalnız bırakmayalım”

3 ayrı suç örgütüne operasyon: 19 gözaltı

Altın fiyatları yükselişte

Kocaeli valiliğinden duyuru: Saat 15.00'te sirenler çalacak

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı

Yükleniyor