EKONOMİ 27.07.2023 12:10:09 0

134 yıl önceki keşif şimdi gün yüzüne çıktı

134 yıl önceki keşif şimdi gün yüzüne çıktı
Haberi Sesli Oku

134 yıl önceki keşif şimdi gün yüzüne çıktı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaklaşık 40 yıldır yaşanan terör olayları nedeniyle zengin yer altı yatakları kullanılmayan Şırnak, petrol keşifleriyle dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından başlatılan petrol haritası gerçek çıktı.
Şırnak, Türkiye’nin en önemli petrol yataklarının üssü olmaya emin adımlarla ilerliyor. Kısa süre önce Gabar’da ardından Cudi Dağı’nda keşfedilen milyar dolar değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatler Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede başka noktalara çekildi.
Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı’nda ve Feraşin bölgesinde aramalar devam ederken, Bestler Dereler bölgesinde de sismik çalışmalar yapıldığı öğrenildi.
1889 ile 1901 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından başlatılan petrol aramasında Şırnak bölgesinin de içinde olduğu 65 petrol noktası haritası oluşturuldu. Bugün TPAO’nun arama yaptığı bölgelerde haritada gösteriliyor.
II. Abdülhamit’in hazırladığı petrol haritası ile ilgili bilgi veren Şırnak Üniversitesi Maden Mühendisi Doç. Dr. Öykü Bilgin, “Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü padişahı II. Abdülhamit tarafından o zamanlar 1889 yılında Akdeniz’de petrol gazı bulunduğu tespit edildikten sonra, II. Abdülhamit tekrar yeni çalışmalar başlatmış ve bu çalışmalar da yabancı ve Türk mühendisler görev almıştır. Bu çalışmalar sonucunda da bir harita oluşturulmuştur. Harita da 65 nokta belirlenmiş, bu noktalarında birçoğu Irak bölgesine ait. Ancak, Irak’la birlikte Türkiye sınırında itibaren Cizre, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Bitlis ve Hakkari çevresinde de petrol rezervinin olduğu belirtilmektedir” dedi.
'Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bizim ülkemizde bu rezervler ile ilgili çalışmaları halen yapmaktadır' diyen Bilgin, “Şırnak Bölgesi, Cudi-Gabar Dağı’nda çıkan petrolümüz, 41API gravitesinde ve yüksek kaliteli bir petroldür. Dünyada çıkarılan petroller 27 ile 35 API gravite değerindedir. Bu göz önüne alındığında iyi ve yüksek kaliteli bir petrol olduğunu görebiliyoruz. Cudi-Gabar Dağı’nda çıkarılan petrolümüz, 2 bin 600 metre ile 2 bin 700 metre sondajlarında çıkarılmıştır. Şırnak’ın pek çok çevresinde ve bu bölgede pek çok petrol rezervlerinin olabileceğini düşünüyorum. Bu rezervlerin de derin bir sondajlar ile tespit edilebileceği kanısındayım' diye konuştu.
Sık ve derin sondajlarla bunların daha da fazla çıkacağını değerlendiren Bilgin, 'Şu anda orada 1 milyar varil rezerv olduğu tespit edilmiş, bunun son açıklamalara göre 100 bin varil günlük üretim yapılması planlanmakta. Eğer 100 bin varil üretim yapılırsa Türkiye’nin tüketim olarak düşünüldüğünde yaklaşık 800 bin ile 1 milyon varil tüketim yaptığı bilinmektedir. Tüketilen petrolün yaklaşık 80 bin varilini Türkiye üretmektedir. Şırnak’taki petrol ile birlikte de bu oran yüzden 10’dan yüzde 20-25’lere çıkacaktır. Bunun katma değerini düşünürsek eğer, 8 milyon dolar civarında bir günlük getirisi ülkemize ekonomisine gelecektir” şeklinde konuştu.

Yemen'den işgal altındaki topraklara İHA operasyonu

Siyonistler Şucaiye'ye saldırdı: 4 şehit, çok sayıda yaralı

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

Bakan Fidan: Filistinlileri ana vatanlarını terk etmeye zorlayan planları reddediyoruz

ÖSYM’den sınav mesaisi: Bu hafta sonu üç farklı sınav yapılacak

İlahiyatçı Özkan Yaman: Sünnet-i Seniyye'ye dönmeden aile krizleri çözülmez

Olumsuz hava koşulları nedeniyle BUDO'nun 8 seferi iptal edildi

Batı Karadeniz’e yeni uyarı: Kuvvetli yağış ve yoğun kar bekleniyor

Bingöl’den tekbir sesleri yükseldi

Denizli'de 3,9 büyüklüğünde deprem

Hatay "Tekbir Cuması" etkinliği için meydanlara indi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ‘Tekbir Cuması’ yürüyüşü etkinliği düzenlendi

Çukurova Üniversitesi öğrencileri geceyi tekbirlerle aydınlattı

Van semaları tekbirlerle yankılandı

Bismil’de tekbirler ile Gazze protestosu

Diyarbakır’da düzenlenen Tekbir Cuma’sından kareler

Harran Üniversitesi'nden Gazze'ye tekbirli destek

Patnos halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Tekbirler Diyarbakır semalarında yankılandı

İzmir'den "Tekbir Cuması" çağrısına icabet

Malatya'da "Torbacı" operasyonu: 2 tutuklama

Denizli halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Malatya semaları tekbir sesleri ile inledi

Bitlis’in semaları Gazze için tekbirler sesleriyle inledi

Adana'dan Gazze'ye destek mesajı

Şanlıurfa'da tekbirler Gazze için getirildi

İstanbul'un dört bir yanı tekbir ve salavatlarla inledi

Ankara’da “Tekbir Cuması Yürüyüşleri” ile Filistin’e destek verildi

Siirt’te geceyi Gazze için tekbirler aydınlattı

Ağrılılar tarafından anlamlı yürüyüş düzenlendi

Yükleniyor