GÜNDEM 4.04.2025 14:57:22 0

2. Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali İstanbul'da başladı

2. Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali İstanbul
Haberi Sesli Oku

Kütüphane Haftası kapsamında Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali İstanbul'da başladı.

Geçmişi 18 yüzyılın ortalarına dayanan 250 yıllık tarihi geçmişe sahip Rami Kışlası'nda başlayan festivalde, geleneksel kütüphane anlayışı dijital çağın imkânlarıyla kitapseverler, araştırmacılar ve teknoloji meraklılarına yeni bir deneyim sunuyor.

4-6 Nisan tarihleri arasında Rami Kütüphanesi'nde gerçekleştirilecek olan festivale 15 farklı şehirden 31 halk kütüphanecisi poster sunumları ile katılım sağlarken 24 panelist çeşitli konularda düzenlenecek paneller ile ziyaretçilerle buluşacak.

Festivalde ayrıca 40'tan fazla teknoloji firması da yer alıyor.

Taner Beyoğlu

Fuara ilişkin basın mensuplarına açıklamada bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, "Festivalin temel amacı, teknolojinin kütüphane hizmetleri alanında yeni fikir ve projelerin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Kütüphane hizmet alanı ile teknoloji alanı birbirlerine yakın değil gibi görünüyor ama her iki alan da birbirleri için önemli fırsatlar sunuyor. Kütüphane hizmetleri alanında teknoloji teknoloji firmalarının, yazılım üreten, fikir üreten ve proje ortaya koyan çok önemli kurum ve kuruluşlar var. teknoloji tarafında kütüphane hizmetlerinin geliştirilmesi, temel kütüphane hizmetlerinin her yaş gurubundan, her kesimden vatandaşımızın erişimi için kolaylaştırıcı etkisini olduğunu görüyoruz. Geçen sene başlayan hikâyede fikir aşamasında olan birçok ürünün bu sene ürüne dönüştüğünü görüyoruz. Bu anlamda da festivalin maksadının hasıl olduğunu görüyoruz. Onlardan birisi de sağımda görünen ve Türkiye'nin ilk yapay kütüphane asistanı olan 'bilgi' robotumuz. Bilgi, Rami Kütüphanesinde hem rehberlik ediyor hem de kullanıcılara bölümleri tanıtıyor. Aynı zamanda araştırmacılara kaynaklara ulaşmada yardımcı oluyor. Kütüphanedeki sanatsal etkinliklerle ilgili de bilgi veriyor." dedi.

Katılımcı firmaların ağırlıklı olarak Türkiye'den olduğunu ancak Uluslararası Kütüphane Federasyonları Birliği'nin (İFLA) üst düzey yöneticilerinin bu sene fuara katılım sağlayacaklarını belirten Beyoğlu, "Ülkelerindeki deneyimleri bizimle paylaşacaklar. Üreten Kütüphaneler, bizim ana temamız. Kütüphanelerimiz, ülkemizdeki sosyal-kültürel kalkınmaya, bilimsel gelişmeye, hatta ekonomik kalkınmaya nasıl katkı sunabilir? Diye konuşacağız. İFLA da bu anlamda bize önemli bir katkı sağlayacak. Uluslararsı katılımın da geçen seneye oranla daha güçlü olduğunu söyleyebilirim. Geçen sene 20 bin katılımcımız olmuştu, bu sene 30 bin ziyaretçi olmasını hedefliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Altın güne yükselişle başladı: Gramı 4 bin 146 lira

İstanbul'da "torbacılara" operasyon: 272 gözaltı

Ticaret Bakanlığından esnafa kredi desteği: 615 milyar lirayı aştı

Suriye'de silahlı baskın: Süveyda Valisi kısa süreliğine rehin alındı

Mardin’de düzenlenen futbol turnuvasında 80 bin TL Filistin’e bağışlandı

Memur alımlarına 35 yaş sınırı getiren kanun teklifi TBMM’de kabul edildi

ABD'de silahlı eylem: İki siyonist diplomat öldü

İstanbul’da Özel Halk Otobüsleri kontak kapattı: Ulaşımda aksamalar yaşanıyor

Siyonist işgal rejiminin saldırılarında 75 Gazzeli şehit oldu

Bazı bölgelerde hava sıcaklığı 10 derece artacak

Muğla açıklarında 6 büyüklüğünde deprem

Lavrov: Önce ateşkesin sağlanması gerektiği yaklaşımını reddediyoruz

İşgal ordusu Gazze'nin kuzeyindeki sivilleri zorla göç ettiriyor

Gabon ile Ekvator Ginesi arasındaki sınır tartışmasında nihai karar açıklandı

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Ukrayna'da askeri eğitim merkezi vuruldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya'ya gidiyor

ABD'de orman yangını

RTÜK'e 3 yeni üye seçildi

AB'den Rusya'nın "gölge filosu'na yaptırım kararı

Gazze'de can kaybı 53 bin 655'e yükseldi

ABD ve Filipinler'den ortak askeri tatbikat

Antalya'da uyuşturucu madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmelerin beşinci turu Roma'da

Müftü Yardımcısı Kiraz: İsrafa, aşırıya kaçmadan iyilikle tedavi olun

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Fuarlar bölgemizin kalkınması için büyük önem arz ediyor

KKTC Meclisi Başkanı Öztürkler: Gazze’de yapılan soykırım Kıbrıs’ta da yapılmak istendi

Manila'da gecekondu mahallesinde yangın: 2 ölü, 2 yaralı

Eski Ukraynalı siyasetçiye İspanya'da suikast

İran, Rusya ile Stratejik Ortaklık Anlaşmasını onayladı

Yükleniyor