-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,09% 0,06
-
EURO
50,94% 0,04
-
GRAM ALTIN
7313,26% -0,31
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
2025’te kurulan şirket sayısı yüzde 1,5 azaldı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2025 yılında kurulan şirket sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,5 azalırken, aralık ayında kurulan şirket sayısında aylık bazda dikkat çekici bir artış yaşandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı aralık ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2025 yılı genelinde kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 oranında azalırken, kurulan kooperatif sayısında yüzde 30,9’luk düşüş görüldü. Aynı dönemde kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise, yüzde 10,8 arttı.
İller bazında en fazla şirket İstanbul’da kuruldu
Aralık 2025’te kurulan toplam 12 bin 961 şirket ve kooperatifin yüzde 35,5’i İstanbul’da kuruldu. İstanbul’u yüzde 11,1 ile Ankara, yüzde 5,7 ile İzmir takip etti. Söz konusu dönemde Türkiye’nin tüm illerinde şirket kuruluşu gerçekleşti.
Gerçek kişi ticari işletmelerinde de İstanbul ilk sırada yer alırken, Kocaeli, İzmir, Ankara ve Antalya en fazla kuruluş yapılan iller arasında öne çıktı.
Kuruluşlarda ticaret, inşaat ve imalat öne çıktı
Sektörel dağılıma bakıldığında, Aralık 2025’te kurulan şirket ve kooperatiflerin 4 bin 353’ü ticaret, bin 966’sı inşaat ve bin 594’ü imalat sektöründe faaliyet göstermeye başladı.
Aynı dönemde kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin 877’si inşaat, 602’si toptan ve perakende ticaret ile motorlu taşıtların onarımı, 143’ü ise imalat sektöründe yer aldı.
Kapanan şirket ve kooperatiflerin büyük bölümü de ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinde yoğunlaştı. Bu ay kapanan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 508’i ticaret, bin 87’si imalat, 689’u ise inşaat sektöründe faaliyet gösteriyordu.
Yabancı ortaklı 787 şirket kuruldu
Aralık 2025’te 787 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin 573’ü Türkiye ortaklı olurken, Almanya ortaklı şirket sayısı 22, İran ortaklı şirket sayısı ise 21 olarak kaydedildi.
Yabancı ortaklı şirketlerin 98’i anonim, 689’u limited şirket statüsünde kuruldu. Söz konusu şirketlerin toplam sermayesinin yüzde 64,7’sini yabancı ortak sermayesi oluşturdu.
2025 yılı genelinde ise toplam 7 bin 793 yabancı ortak sermayeli şirket kurulurken, bu şirketlerdeki yabancı sermaye payı yaklaşık yüzde 64,7 seviyesinde gerçekleşti. (İLKHA)
Şanlıurfa'da durdurulan tırda 33 kilo skunk ele geçirildi
Limonda gümrük vergisi yeniden düzenlendi
Elazığ’da uyuşturucu operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı
Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı
Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü
İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü
İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil
Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz
Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı
Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi
Bitlis’te yolcu otobüsünde 4 kilo skunk ele geçirildi
İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı
Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu
Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.
Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı
Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı
Etiyopya'da heyelan: 30 ölü
Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı
Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor
Malatya'da çatı yangını
Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı
Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi
Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu
Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi
Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü
Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi
İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi
İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı
Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı
İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti
Yükleniyor






