255 yıllık "Işık Hadisesi" bu yıl bulutlara takıldı

GÜNDEM 23.09.2024 10:29:58 0
255 yıllık
Haberi Sesli Oku

Her yıl yüzlerce kişinin akın ettiği Siirt'in Tillo ilçesinde 255 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından yapılan ve astronomik bir mucize olarak kabul edilen "ışık hadisesi", bu yıl hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle gerçekleşmedi.

İbrahim Hakkı Hazretleri, 1769 yılında hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesini aydınlatacak bir düzenek tasarlamıştı. Bu düzenek sayesinde 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, güneşin ilk ışınları türbenin başucunu aydınlatıyor ve böylece "ışık hadisesi" adı verilen olay ortaya çıkıyor. Ancak bu yıl, bulutlu hava nedeniyle beklenen mucizevi an izlenemedi.

Tillo'da bulunan bu astronomi harikası, Türkiye'nin farklı şehirlerinden ve hatta dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu yıl da her ne kadar olay gerçekleşememiş olsa da, meydanda kurulan dev ekran aracılığıyla sinevizyon gösterisi düzenlendi.

Siirt Valiliği'nin organizasyonu çerçevesinde gerçekleşen etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlahi ve salavatlar eşliğinde vatandaşlar, hem manevi hem de tarihi bir atmosfer yaşadı.

Tillo’nun tarihi ve manevi önemine vurgu yaparak sözlerine başlayan Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, “Bugün burada, Tillo’nun eşsiz doğa ve bilim mirasını yaşatmak için toplandık. Bu hadise, yalnızca bir doğa olayı değil; aynı zamanda geçmişten bugüne uzanan bir bilimsel başarının, kültürel mirasın ve manevi değerin simgesidir,” ifadelerini kullandı.

Vali Kızılkaya, İsmail Fakirullah Hazretleri ve İbrahim Hakkı Hazretleri’nin ilim aşkını ve geçmişten bugüne ışık tutan eserlerini anarak, "Bu etkinlikler, mirasımıza sahip çıkmak ve bilimin inançla nasıl harmanlandığını görmek adına büyük bir fırsattır." diye ekledi.

"Gözlerimle göremesem de, ruhumla bu manevi havayı derinden solumak istedim"

Hafız Ahmet Sarıkaya

Siirt'te düzenlenecek Hafızlık yarışması için Tillo’da bulunan görme engelli Hafız Ahmet Sarıkaya, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Gözlerim görmese de, kalbimle gören ve Allah'ın bana Kur'an-ı Kerim'i okumada dünya birinciliği lütfettiği bir kardeşinizim. Bugün burada, Tillo’nun bu eşsiz manevi atmosferini hissetmek, kalbimle güneşin doğuşundaki harikulade olayı görmek için bulunuyorum. Gözlerimle göremesem de, ruhumla bu manevi havayı derinden solumak istedim."

"Tillo ışık hadisesi, bilim ve maneviyatın eşsiz bir buluşmasıdır"

Prof. Dr. Orhan Hazer

Bu olaya tanıklık edeceği için büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Hazer, "Işık hadisesi, öğrencilerime de anlattığım çok özel bir olay. Burada hem ilim hem de bilimin buluştuğu nadir bir olay yaşanıyor. Bu olayın daha fazla insan tarafından görülmesi gerekiyor ve gerçekten dikkatle incelenmesi lazım. Hem maddi hem de manevi boyutları var. Maddi anlamda bilimsel bir olayı gözlemliyoruz. Bir kimya profesörü olarak, bilimsel yönüyle ilgimi çektiği için buradayım. Manevi yönünde ise, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hocasına duyduğu derin sevgi ve saygı öne çıkıyor. Bir hoca olarak, bu vefa beni derinden etkiliyor. Her iki yönüyle de insanı heyecanlandıran bu olayın, daha fazla tanıtılması için yapılacak faaliyetlerin artırılması gerektiğini düşünüyorum," dedi.

"kendi memleketimde ilk defa ışık hadisesi'ne tanıklık edeceğim, çok heyecanlıyım"

Elif Gültekin

Siirtli olmasına rağmen ilk defa Işık Hadisesi'ne tanıklık edeceğini belirten Elif Gültekin, "Çok mutlu ve heyecanlıyım. Duygularımı ifade etmekte zorlanıyorum. Burası benim köyüm, memleketim, ama ilk defa böyle bir olaya şahit olacağım. Bir öğrencinin hocasına ne kadar değer verdiğini burada net bir şekilde görüyoruz. İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocasına duyduğu derin sevgiyi 'Marifetname' ile anlatması, bize de bir miras. Bizler de onun torunları olarak bu yolda yürümeye çalışıyoruz ve çocuklarımıza bu değerleri anlatmaya gayret ediyoruz. Onun torunu olmak büyük bir onur." şeklinde duygularını paylaştı.

"Işık hadisesini bizzat yaşamak gerek, manevi değerleri çocuklarımıza aktarmalıyız"

Recep Gökhan

Işık hadisesine tanıklık etmek için İstanbul'dan ilk kez Tillo’ya geldiğini ifade eden Recep Gökhan, "Buraya hem ışık hadisesini izlemek hem de burada bulunan evliyaların türbelerini ziyaret etmek için geldim. Işık hadisesini görmek, anlatılmakla değil, bizzat burada yaşanmakla hissedilmeli. Işık vurduğu an bambaşka duygular hissettim. Böyle bir duyguyu daha önce hiç yaşamamıştım. Gençlerimizin ve çocuklarımızın bu deneyimi bizzat yaşamaları gerekiyor ancak onlar için bu durum bu kadar önemli değil. Çünkü ilgilerini çeken başka şeyler var. Kafalarını meşgul eden çok fazla etken mevcut. Küçük yaşlardayken biz de bu duyguları yaşarken çocuklarımıza manevi değerleri bu tür yerlerde aktarmamız gerekiyor. Ancak bunu küçük yaşlarda yapmalıyız. Belli bir yaşa geldikten sonra bu tür deneyimleri kazandırmak zorlaşıyor. Şu anda çocukların ellerine tablet ve telefonları veriyoruz. Bu da onların dijital dünyadan alacaklarını almalarına neden oluyor. Bizden alacakları manevi değerlerin yerini bu dijital içerikler alıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Şanlıurfa’da aranan şahıslara yönelik operasyon: 418 kişi yakalandı

İşgalden Lübnan'da büyük katliam: 100 şehit 400'den fazla yaralı!

Yunanistan'da göçmen teknesi battı: 3 ölü, 25 kayıp

Şanlıurfa'da bir haftalık asayiş bilançosu açıklandı

Engelli çobanı darp eden 2 kadın gözaltına alındı

Kulak sağlığınızı tehdit eden kireçlenmeye dikkat!

Batman'da heyelanlar oluştu, mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Engelliler için çarşıya çıkmak büyük engel

5 bin yıllık tedavi yöntemi: Akupunktur

CHP'li Ortahisar Belediyesine çevreyi kirletmekten ceza

Malatya'da bıçaklı kavga: 1'i ağır 7 yaralı

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı

Diyanet: Hac organizasyonunda yetkili tüm acenteler aynı fiyatı uygulamaktadır

23 Eylül ekinoksu nedir?

Türkiye ile AB arasındaki uyum süreci: ATLAS Projesi

İLKHA'nın haberinin ardından tehlike oluşturan sokak araç trafiğine kapatıldı

Mardin’de gerçekleştirilen operasyonda 47 kişi yakalandı

Şırnak'ta Jandarma Operasyonları: 22 şahıs hakkında işlem, 4 şüpheli yakalandı

İşgalin Lübnan'a devam eden saldırılarında şehit ve yaralılar var

Han Yunus ve Deyr el-Belah'ta internet kesildi

Aracın çarptığı yaya ağır yaralandı

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonları: 23 gözaltı

3 PKK elemanı öldürüldü

Aldatıcı reklamlara 187,5 milyon lira ceza

Sri L'da başkanlığı kazanan Marksist aday Anura Kumara Dissanayake kimdir?

Trabzon için toprak kayması ve heyelan riski uyarısı

HÜDA PAR İstanbul İl Kadın Kolları'nda görev değişimi

Irak'taki gruplar iki günde işgale 6 operasyon düzenledi

Adanalılar belediyeden şikâyetçi: "Verilen sözler tutulmadı, hizmet sıfır"

TİGEM'den 20 bin ton koyun sütü ihalesi

Yükleniyor