GÜNDEM 26.09.2024 17:51:46 0

28 Şubat mağdurları “mağduriyetlerin tespiti ve hakların iadesi” komisyonunun kurulmasını istiyor!

28 Şubat mağdurları “mağduriyetlerin tespiti ve hakların iadesi” komisyonunun kurulmasını istiyor!
Haberi Sesli Oku

28 Şubat Gönüllüleri Platformu Başkanı Şerife Kaya, 28 Şubat döneminde mağdur edilen binlerce kişinin mağduriyetinin giderilmesi ve kaybedilen hakların iadesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Türkiye'de İslam'ın bireysel ve toplumsal hayatta yaşanmasını engelleme maksadıyla gerçekleştirilen 28 Şubat postmodern darbesi sürecinde birçok kamu çalışanı, öğrenci ve sivil vatandaş çeşitli zulüm ve baskılara maruz kaldı.

Aradan geçen 27 yıla rağmen birçok mağduriyet kısmi olarak giderilse de halen giderilmeyi bekleyen mağduriyetler çözüm bekliyor. Aradan geçen çeyrek asrı aşkın zamana rağmen birçok mağduriyetin telafisi mümkün olmadı.

28 Şubat mağdurları; mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda, "mağduriyetlerin tespiti ve hakların iadesi" komisyonunun kurulmasını istiyor.

28 Şubat Gönüllüleri Platformu Başkanı Şerife Kaya, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

"Komisyonla olağanüstü dönemlerdeki haksız ve hukuksuz uygulamaların giderilmesi yöntemi sadece bizim ülkemize mahsus bir durum değil"

Darbe dönemlerinin olağanüstü dönemler olduğunu, bu sebeple darbelerde en büyük yarayı hukuk sistemlerinin aldığını ifade eden Kaya, "Zaten yapılan işlemlerin aslında hukukla ilgisi alakası yoktur; güç kullanılarak haksız, hukuksuz uygulamalar yapılmıştır. Bu sebeple olağan dönemin hukuk mevzuatıyla oluşturulan mağduriyetlerin giderilmesi söz konusu olmamıştır. Bununla ilgili olarak devlet de normal zamanlarda bazı olağanüstü tedbirler almıştır. 1960 darbesinde ihraç edilen 7 bin 200 subayın haklarının iadesiyle ilgili 1960, 1973, 1981 ve 1992 yılında 4 kez farklı olarak Emekli Sandığı Kanunu'na ek 4 madde çıkarılmış ve 7 bin 200 subay en sonunda 40 yıl üzerinden rütbelerine bakılmaksızın kıdemli albay seviyesinden emekli haklarına kavuşmuştur. 2005 yılında terörden zarar görenlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye Cumhuriyeti'ni tazminat ödemeye mahkûm ettirmesiyle ilgili olarak pratik bir çözüm üretildi. Valiliklerin nezdinde terörden zarar görenler için zarar tespit ve tazminat komisyonları kuruldu. 2005 ve 2022 arasında bu zarar tespit ve tazmin komisyonlarına toplam 560 bin küsür başvuru yapıldı. 478 bin küsur başvuru sonuçlandırıldı ve 274 bin küsür başvuruya tazminat ödenmesine hükmedildi. Halen 48 ilde 57 komisyon faaliyetlerine devam etmektedir. Bunun yanında ülkemiz FETÖ darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı ve bu durumda da devlete tedbiren FETÖ'nün devletin bütün kanallarına sızması sebebiyle 127 bin küsur kamu görevlisinin işine son verdi ve bunlarla da ilgili bir OHAL Komisyonu kurdu. Bütün dosyalar incelendi; 2022 yılında sonuçlandırıldı. Toplam 17 bin 960 kişinin geçmişe dönük bütün hakları 8 kalemde verildi. Bunun haricinde 2020 yılında Milli Birlik Komitesi tarafından 1960 darbesinde gayrimenkulleri ellerinden alınan mağdurlar için de bu defa Meclis'in sorumluluğunda bir komisyon oluşturuldu. Onların hakları da bu yolla giderilme yoluna gidildi. Komisyonla olağanüstü dönemlerdeki haksız ve hukuksuz uygulamalarının giderilmesi yöntemi sadece bizim ülkemize mahsus bir durum değil; uluslararası hukukta da bunun yeri var. Bizim gibi başı darbelerle dertte olan Haiti, Şili, Uruguay gibi ülkelerde onarımın merkeze alındığı 'hakikat ve barış uzlaşı komisyonları' kurulmuştur. Bizim de talebimiz bu yöndedir." dedi.

"Hak bir bütündür, parçalı parçalı verilmez"

Kaya, "28 Şubat mazlum ve mağdurları için de mağduriyetlerin tespiti ve hakların iadesi komisyonunun kurulmasını arzu ediyoruz. Bununla ilgili olarak artık bu 28 Şubat mazlum ve mağdurların hakları verilerek biz bu dosyanın kapatılmasını istiyoruz. Biz ülkemiz için hizmet etmek istiyoruz. Ayağımızı aslında geçmişimize takılı bir pranga gibi bizi sürekli geriye çeken bir durum. Hak bir bütündür, parçalı parçalı verilmez. Kimin ne kadar hakkı kaldı ise yani bir birim hakkı kalana bu komisyon bir birim hakkı versin, on birim hakkı kalanın da on birim hakkını vermesini talep ediyoruz. Sesimizi Cumhurbaşkanımıza duyurmak istiyoruz." diye belirtti.

"28 Şubat döneminde darbeye direnenlere karşı bu toplumun ve bu devlete bir borcu var"

28 Şubat darbesinin mağdurları hakkında bilgi veren Kaya, "Mağdur konusunda esasta kesin rakamı ancak devletin kayıtları ortaya çıkarır. Bizim bir STK olarak bütün devletin kayıtlarına ulaşma gibi bir imkânımız yok. Ama resmi rakamlardan bahsedebilirim; 1997 ile 2002 yılları arasında 28 Şubat mahkemesinde, Devlet Personel Daire Başkanlığı’nın sunmuş olduğu bir rakamdır.; 28 Şubat darbesi sebebiyle ihraç edilen personel sayısı 4220’dir; bazı sendikaların sayılarına göre 3 bin civarında istifaya mecbur edilen mağdurlar var. 2017 yılından beri bu konu üzerine çalıştığımız için bir öngörümüz var; 10 bini geçmeyeceği kanaatini taşıyoruz. Ama bunun yanında zaten kurulacak bir komisyonla açık ve şeffaf bir şekilde süreç yönetildiği zaman sağlıklı bir rakama da ulaşabiliriz. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızdan aslında bu komisyon kurulması konusunda bir irade ortaya koymasını arzu ediyoruz. Amacımız bu komisyon kurulduğu zaman herkesin sırtındaki yük ortadan kalkacak. Ayrıca mağdurları üzerindeki psikolojik baskı da insanların sırtından kalkacak. 28 Şubat döneminde darbeye direnenlere karşı bu toplumun ve bu devlete bir borcu var. Çünkü o dönemde darbeye direnen kadın ve erkekler bir darbeyi göğüslerinde söndürmüşlerdir. Bu borcun ödenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Minik Meryem'den Gazze'ye anlamlı bağış

Yeniden Refah'tan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığına bayram ziyareti

Malatya’da altıncı kattan düşen işçi ağır yaralandı

Şanlıurfa'daki göçük nedeniyle 2 işçi hayatını kaybetti

Prof. Dr. Tarhan: Beyin plastik bir organ ve heykeltraş gibi işlenmeli

Şanlıurfa'da göçük: 4 işçi toprak altında kaldı

Ankara'da mobilya atölyesinde yangın

HAMAS: Macaristan'ın UCM'den Netenyahu için çıkması ahlaksız bir tutum

EGEDES ile 1798 araç muayeneden geçti

696 düzensiz göçmenin sınır dışı işlemleri başladı

İran'dan işgalci rejimin Suriye saldırılarına tepki

Yarım asırlık esnafının tek hayali depremde yıkılan yeni işyerine kavuşmak

Esnaftan CHP'nin boykot çağrısına tepki: Bu yerel ekonomiye bir darbedir

Siirt'te Botan Köprüsü virajında araç devrildi

Bingöl-Erzurum kara yolunda maddi hasarlı kaza

"CHP'nin boykot çağrısı karşılık bulmadı, esnafımız güçlenerek çıktı"

Ramazan Bayramı satışından memnun olan esnaf, taksit kısıtlamalarından şikayetçi

Siyonist rejim, Cenin saldırılarına 73'üncü günde devam ediyor

Elazığ-Bingöl kara yolundaki kazada 4 kişi yaralandı

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan acil uluslararası müdahale çağrısı: Gazze'deki sağlık krizi derinleşiyor

Elazığ’da sağanak yağış sonrası dereler taştı

HAMAS’tan Suriye ve Yemen’e yönelik saldırılara tepki

HAKSİAD Batman Şube Başkanı Çetiz'den CHP'ye boykot tepkisi

ABD’yi hortum vurdu: Bir ölü, 10 yaralı

Mardin’de meydana gelen hortum hasara neden oldu

Elazığ'da aynı noktada iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı

Bakan Şimşek: Fiyat istikrarı için tüm politika araçlarını koordineli şekilde kullanmaya devam edeceğiz

Gazze’de modern tarihin en büyük krizi: 39 bin yetim

Gaziantep'te 3 bin 645 araç trafikten menedildi

28 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor