RÖPORTAJ 28.02.2025 12:59:14 0

28 Şubat mağduru Kardaş: Adalet hâlâ yerini bulmadı

28 Şubat mağduru Kardaş: Adalet hâlâ yerini bulmadı
Haberi Sesli Oku

28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle eğitim hakkı elinden alınan Sümeyye Kardaş, "28 Şubat'ın tüm mağdurlarının haklarının iade edilmesini istiyoruz" diyerek, mağduriyetlerinin hâlâ giderilmediğini vurguladı.

28 Şubat mağdurları için adalet arayışı devam ediyor. Memur-Sen Batman Kadınlar Komisyonu İl Temsilcisi Sümeyye Kardaş, İLKHA muhabirine, 28 Şubat sürecinde yaşadığı zorlukları ve o dönemin mağduriyetlerini anlattı.

28 Şubat postmodern darbesinin eğitim hakkı ve kişisel özgürlükler üzerinde yarattığı travmalara dikkat çeken Kardaş, o dönemde başörtüsü nedeniyle sadece eğitim hakkının değil, bir neslin geleceğinin de çalındığını vurguladı.

O dönemde eğitim hakkı ve geleceği çalınan gençlerin hâlâ adalet beklediğini belirten Kardaş, başörtülü olduğu için dersten çıkarıldığını, üniversiteye kabul edilmediklerini ve eğitim hayatlarının engellendiğini ifade etti.

Kardaş, 28 Şubat'ın bir insan hakları meselesi olduğunu ve o dönemin mağdurlarının haklarının iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Başörtülü olduğumuz için dersten çıkmamız istenmişti"

Kardaş, "28 Şubat sürecinde mağdur olan binlerce kadından sadece biriyim. O dönemlerde imam hatip lisesinde okuyordum. İmam hatip lisesindeyken bir gün bizden dersten çıkmamız istendi. Sebebi de başörtülü olmamızdı. 'Başörtünüzü çıkarın, derse girin. Eğer takacaksanız derse giremezsiniz.' denilerek eğitim hakkımız elimizden alınmak istendi." dedi.

"Hak ettiğim her şeyden mahrum bırakıldım"

O dönemde disipline sevk edildiğini vurgulayan Kardaş, "Kınama cezası aldım, uyarılar aldım. Hak ettiğim ve almam gereken tüm belgelerden mahrum bırakıldım. Benimle beraber arkadaşlarım da aynı sıkıntıyı yaşadılar. Hatta Türkiye'de başörtülü olan binlerce genç kız bunları yaşadı." diye konuştu.

"İkna odalarında inancımızdan, kimliğimizden vazgeçmemiz istendi"

Üniversite sınavına, üniversitelere girmekte zorlandıklarını ifade eden Kardaş, "Üniversitelere giren arkadaşlarımız, kapılardan güvenlik görevlileri tarafından geri çevrildi. Girenler ikna odalarında baskıyla, zorbalıkla, sıkıntılarla karşı karşıya geldiler. İkna odalarında bizden inancımızdan, kimliğimizden vazgeçmemiz istendi." şeklinde konuştu.

"Bizden geleceğimiz alındı"

Kendisi gibi çoğu arkadaşlarının okullarını bitiremediğini, iş bulamayarak büyük mağduriyet yaşadığını dile getiren Kardaş, şöyle devam etti:

"Bizden alınan sadece eğitim hakkı değildi. Bizden alınan geleceğimizdi. 28 Şubat sürecinde maalesef Türkiye topyekûn hedef alınmıştı. Türkiye'nin kendi öz değerlerinden ayrılması isteniyordu, hedef buydu. Ülkemizin ayakları üzerinde durması emperyal güçlerin istediği bir şey değildi. Bu engellendi, baltalanmaya çalışıldı. Mütedeyyin insanların kamusal alanda olması bunları tedirgin etti ve bunun önüne geçilmek istendi."

"YÖK eliyle üniversiteler milletin çocuklarına kapatıldı"

Medya, yargı, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının bu darbeye gerekçe üretmek için kullanıldığını belirten Kardaş, "O dönemde apoletli medya manşetlerle operasyon yaptı, yargı vesayetçilerin brifingleriyle hareket etti, YÖK eliyle üniversiteler milletin çocuklarına kapatıldı. Bugün özgürlükten, demokrasiden bahseden pek çok kişi o gün darbecilerle iş birliği yaptı. Oysa biz sadece eğitim hakkımızı, inancımızı, kimliğimizi savunuyorduk." dedi.

"Eğitim hakkı ellerinden alınan arkadaşlarımız okula devam edemediler"

28 Şubat sürecinin hâlâ devam ettiğine dikkat çeken Kardaş, "O dönem eğitim hakkı ellerinden alınan arkadaşlarımız okula devam edemediler. Okula dönenler, yasaklar devam ettiği için okulu bitiremediler. Okulu bitirenler KPSS engeline takıldılar. Bin yıl sürecek denilen darbe, milletin güçlü iradesiyle 7 yıl ancak devam edebildi ve yerle yeksan oldu." şeklinde konuştu.

"Hâlâ adalet tam olarak yerine gelmedi"

Geçmişin adaletsizliğinin bugün de devam ettiğini belirten Kardaş, "Ama maalesef hâlâ adalet tam olarak yerine gelmedi. Çünkü 28 Şubat mağduru arkadaşlarımız ülkemizin kadrolarında yer alamıyorlar. Bu baskıyı yapanların hâlâ itibarlı insanlar gibi etrafımızda olması bizi üzüyor. Askeri ayağı yargılandı, cezalandırıldı ama bizden çalınan o yılların karşılığını kimse veremez. Bizler sadece cezalandırma değil, mağduriyetlerin de giderilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Tüm mağdurların haklarının iade edilmesini istiyoruz"

"28 Şubat'ı unutmadık, unutamayız, unutturmayacağız" diyen Kardaş, son olarak şunları söyledi: "Bu bir siyasi tartışma değil, bu bir insan hakkı meselesidir. Bizler bugün adaletin tam olarak sağlanmasını ve 28 Şubat'ın tüm mağdurlarının haklarının iade edilmesini istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, gecikmiş bir adalet aslında hiç tesis edilmemiş demektir." (İLKHA)

Siyonist rejim Kudüs'ü askeri kampa çevirdi

Tacikistan'da 5,5 büyüklüğünde deprem

Kasten öldürme suçundan aranan 5 şüpheli yakalandı

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nda Taksim ve Şişhane istasyonları kapatıldı

Ankara’da kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve doluya dikkat

Kongo Nehri’nde yanan teknede 148 kişi öldü

Narkokapan-Ankara Operasyonu: 138 şüpheli daha cezaevinde

Molla Beşir Şimşek'ten televizyon yayınlarına tepki: Toplum kültürel işgale uğruyor

Batman'daki yönetici atamalarına yargı engeli

TESK’ten çağrı: Kira stopajı kaldırılsın

İşgalci platformlardan yapay zekâlı küstah "Kudüs" paylaşımı

Tulkerem’de evler zorla boşaltılıyor, askeri üsse dönüştürülüyor

Tarsuslu miniklerden Gazze'ye yürek ısıtan destek

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus’u vurdu: Aralarında çocukların da olduğu çok sayıda şehit ve yaralı var

HSK'dan yargı haritasında değişiklik

Rekabet Kurulu'ndan Tofaş-Stellantis anlaşmasına onay

2025-DGUY bugün yapılıyor

Uluslararası seviyede aranan 3 kişi Türkiye'ye getirildi

Bitlis merkezli dev operasyonda 301 şüpheli gözaltına alındı

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Mahmud Abbas Şam'da görüştü

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis: Gemi geçişleri ve feribot seferleri geçici olarak durduruldu

İşgalci ABD: Suriye'de asker sayımızı gelecek aylarda 1000'in altına düşüreceğiz

Siyonist rejim Gazze’de bir evi vurdu: 5'i aynı aileden 7 şehit

Ağvarlar’da varlık mücadelesi: Siyonist rejimin sistematik saldırılarıyla zorunlu göç derinleşiyor

Kudüs Vakfı: Mescid-i Aksâ 1967'den bu yana en büyük baskına uğradı

Baraka’da çıkan yangın kontrol altına alındı

Yemen, Amerikan MQ-9 SİHA’sını vurdu

Orban: Batı, Ukrayna'daki vekalet mücadelesini kaybetti

ABD'nin Şam Büyükelçiliğinden Suriye'ye ilişkin seyahat uyarısı

Yükleniyor