• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,55% -0,49
  • EURO

    47,59% -0,64
  • GRAM ALTIN

    4341,12% -1,63
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

28 yıllık çilingir ustası Oğuz: İlerleyen teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz

29 Ocak 2025, Çarşamba 12:09
29 Ocak 2025, Çarşamba 12:09
28 yıllık çilingir ustası Oğuz: İlerleyen teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da yaklaşık 28 yıldır anahtarcılık mesleğini sürdüren çilingir ustası Kadir Oğuz, ilerleyen teknolojiye ayak uydurmaya çalıştıklarını söyledi.

1998 yılında İzmir'de gittiği semir ve eğitimlerden sonra kökeni 2 bin yıl öncesinde Mısırlılara dayanan ve tarihin en eski mesleklerinden biri olan anahtarcılık ve çilingirlik mesleğine başladığını belirten Oğuz, 28 yıl içerinde değişen ve gelişen mesleğine devam ettiğini ifade etti.

Gelişen teknolojinin etkisiyle kaybolmayan anahtarcılık ve çilingirlik mesleği uzun yıllardır devamlılığını koruduğunu söyleyen Oğuz, tarihin tozlu sayfalarına karışan mesleklerin aksine yeniçağa ayak uydurarak devam ettiklerini belirtti.

Batman'da 28 yıldır çilingirlik ve anahtarcılık mesleğini büyük bir özveriyle sürdürdüğüne söyleyen Oğuz, şu anda işlerinin durgun olduğunu ancak vatandaşın bilindik, güvenli ve işinin ehli olan ustaları tercih etmelerini önerdi.

"Yaklaşık 28 senedir mesleğimi sürdürüyorum"

Henüz 18 yaşındayken çilingirlik ve anahtarcılık mesleğine adım attığını belirten Oğuz, "1998 yılında 18 yaşındayken kapı anahtarları ve çilingirlik mesleğine başladım ve halen devam ediyorum. Burada anahtar, çilingirlik, oto sistemi oto araç anahtarları, kontak tamiri, kapı açma, kasa açma, kasa kilidi yapma, oto beyi tamiri, araç kumandası tamiri ve yenileme işlerini yapıyorum. Bu işe 1998 yılın İzmir'de gerçekleştirilen bir fuara ve eğitimlere karatıldıktan sonra Batman'da iş yeri açtım ve yaklaşık 28 senedir mesleğimi sürdürüyorum." dedi.

"Teknoloji ilerledikçe alanımız genişledi"

Mesleğiyle ilgili olumlu gelişmelerin yanı sıra ekonomik zorluklarla da karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Oğuz, "Bu mesleğe başladığım ilk yıllarda sadece anahtar, kapı açma ve az da olsa kasaları açardık. Sonradan kuyumcuların kasalarıyla uğraşmaya başladık. Ardından oto kontak, araç kilidi gibi 2000 yıllarından sonra teknolojinin ilerlemesiyle yeni kilit açma ve yapma sistemlerine geçiş yaptık ve her gün yeni sistemlerde çıkıyor. Bu işe başladığım ilk yıllarda Batman'da 5 veya 6 meslektaşımız vardı ama şu anda 15'e yakın anahtarcı vardır." ifadelerini kullandı.

"İşinde uzman ve bilindik esnafa gidilmeli"

Anahtarcılık mesleğinde güvenliğin her şeyden daha önemli olduğunu belirten Oğuz, "İşlerimiz ise şu anda çok durgun. Piyasamız düşmüş durumdadır. Sebebi ise aldığımız her ürünün dolar kuru üzerinden geliyor olmasıdır. Fiyatlar günden güne değiştiği için sattığımız ürünü tekrar yerine koyamıyoruz. Şu anda normal bir ev anahtarını 30 TL, çelik kapı anahtarı 40 TL, oto anahtarları 150 liradan başlayan fiyatlarla yapıyoruz ama 10 bin liraya yakın olanlarda var.  İşimizde en önemli olan şey güvenliktir. Bundan dolayı vatandaşlara tavsiyemiz güvenilir, işinde uzman ve bilindik esnafa gitmeleridir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Mersin Silifke’de orman yangını: Yerleşim yerleri tehlikede

Kolombiya'dan siyonist rejime kömür taşıyan gemilere müdahale emri

İran Kürdistanı'ndaki alimlerden Gazze için cihat fetvası

Kavurucu sıcaklıklar kapıda: Bazı illerde termometreler 45 dereceyi gösterecek

İşgalciler Batı Şeria'da 2 Filistinliyi şehit etti, cenazelerini alıkoydu

İstanbul'da suç örgütüne operasyon: 16 milyon dolarlık mal varlığına el koyuldu

Guterres: Gazze'deki çocuklar cennete gitmek istiyor

Alanya, Gazipaşa ve Akhisar'da orman yangınları sürüyor

Yahudi çeteler, Gazze'ye gelen yardımları imha etti: On binlerce ton gıda açlığa rağmen yok edildi

Katar ve Mısır: Gazze müzakereleri devam ediyor, görüşmeler çökmedi

Bakan Tunç: Son 15 günde çıkan yangınlarla ilgili 17 kişi tutuklandı

Siyonist rejim Gazze'yi yine kana buladı: 52 şehit, 250'den fazla yaralı

Ankara'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

E3 ülkelerinden ortak Gazze açıklaması: Savaşın bitme zamanı geldi

Çin'de yeni virüs salgını endişesi: Vaka sayısı 4 bini geçti

Kastamonu'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Nijerya'da silahlı saldırı: 14 ölü

Rusya'da doğal gaz patlaması: 4 ölü, 7 yaralı

Manisa'da orman yangını

Rusya, Sumi ve Donetsk yönünde ilerleyişini sürdürüyor

Şırnak'ta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi

Bakan Kurum: Yangınlardan dolayı 87 bağımsız birim ağır hasarlı ve yıkık

İtalya’da orman yangını geniş bir alana yayıldı

Muğla'da 3,6 büyüklüğünde deprem

Piknik tüpünün patlaması mahallede korku dolu anlara neden oldu

Şanlıurfa’da ‘Gazze ölüyor, ayağa kalk’ temalı etkinlik düzenlendi

Bingöl-Erzurum kara yolunda kaza: 1 yaralı

Gazze açlıktan ölüyor: 9 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti

Bursa’da mahalle arasında çıkan yangın korkuttu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mersin Silifke’de orman yangını: Yerleşim yerleri tehlikede

Kolombiya'dan siyonist rejime kömür taşıyan gemilere müdahale emri

İran Kürdistanı'ndaki alimlerden Gazze için cihat fetvası

Kavurucu sıcaklıklar kapıda: Bazı illerde termometreler 45 dereceyi gösterecek

İşgalciler Batı Şeria'da 2 Filistinliyi şehit etti, cenazelerini alıkoydu

İstanbul'da suç örgütüne operasyon: 16 milyon dolarlık mal varlığına el koyuldu

Guterres: Gazze'deki çocuklar cennete gitmek istiyor