• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

3 bin 323 ürüne 43.6 milyon lira ceza!

15 Haziran 2020, Pazartesi 02:45
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
3 bin 323 ürüne 43.6 milyon lira ceza!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

3 bin 323 ürüne 43.6 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) faaliyetleri kapsamında 35 bin 370 parti ürünün denetlendiğini belirterek, 'Bunların 2 bin 798’i uygunsuz, 525’i güvensiz bulundu. Bu ürünlere yönelik toplam 43,6 milyon lira ceza uygulandı. ' dedi.

Ürün güvenliği kapsamında denetim faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pekcan, piyasaya arz edilen ürünlerin insan sağlığına, can ve mal güvenliğine, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığına, çevre ve tüketiciye tehdit içermemesine ve güvenlik gerekliliklerini taşımasına yönelik yapılan denetimlerin hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Ürün güvenliği denetimlerinin hem ithalat aşamasında, hem de piyasaya arz sonrası iç piyasada yerli ve ithal ürün ayırt etmeksizin yürütüldüğünü vurgulayan Pekcan, Mart ayında yayımlanan 'Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile de vatandaşı güvensiz ürüne karşı etkin şekilde koruyacak çok önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Söz konusu kanunla güvensiz ürünün esas sorumlusuna ulaşmak amacıyla 'izlenebilirlik mekanizması' getirdiklerini anlatan Pekcan, bundan böyle ürünün tedarik zincirinin her aşamasında, üreticiden tüketiciye kadar geçen süreçte kayıt tutulacağını, böylelikle güvensiz ürünün esas sorumlusuna çok daha hızlı bir şekilde ulaşılacağını kaydetti.

Dış Ticarette ürün güvenliği denetimleri ile iç piyasaya yönelik piyasa gözetimi ve denetiminin Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 9 kamu kuruluşu tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Pekcan, iç piyasadaki ürünlerin denetlendiği Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) faaliyetleri kapsamında bu yılın ocak-mart döneminde 35 bin 370 parti ürünün denetlendiğini, bunların 2 bin 798’inin uygunsuz, 525’inin güvensiz bulunduğunu belirtti.

Pekcan, bu kapsamda uygunsuz ve güvensiz olduğu tespit edilen ürünlere yönelik toplam 43,6 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Gerek üreticilerin kalitesiz ve güvensiz ithal ürünlerin haksız rekabetine maruz kalmaması, gerekse vatandaşın can ve mal güvenliğinin korunmasını teminen, ürünleri risk esasına dayalı olarak ithalat aşamasında da denetime tabi tuttuklarına işaret eden Pekcan, bu yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 300 bin ithal ürünün denetlendiğini, bu denetimler sonucu uygunsuz bulunan yaklaşık 6 milyon ürünün ülkeye girişine izin verilmediğini söyledi.

Bakan Pekcan, denetlenen yerli ve ithal ürünlerde güvensizlik tespit edilen ürün gruplarının başında oyuncakların, tıbbi cihazlarının, gıda maddelerinin ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, elektrikli ekipmanların, kozmetiklerin, yapı malzemelerinin, tüketici ürünleri ve telsiz /telekomünikasyon terminal ekipmanlarının yer aldığına dikkati çekti.

KURUMLAR ARASINDA İŞBİRLİĞİ

Yapılan denetimler, başta insan sağlığı ile can ve mal güvenliğinin sağlanması olmak üzere, güvenli ürün kullanması dolayısıyla toplumun refah düzeyinin yükseltilmesi, Türk ihraç ürünlerinin dış pazarlara teknik engellerle karşılaşmaksızın girmesi, basiretli işletmelerin güvenli olmayan ürünlerin yol açtığı haksız rekabetten korunması gibi çok önemli amaçlara hizmet ediyor.

Etkin bir PGD için temel hedef ve stratejilerle alınacak tedbirleri belirlemek ve üst düzeyde kararlar almak amacıyla toplanan Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu aracılığıyla PGD faaliyetini yerine getiren icracı kurumlar arasında işbirliği ve eşgüdüm sağlanıyor.

Güçlü bir işbirliği ve koordinasyon mekanizmasının önem kazandığı denetim sisteminde Ticaret Bakanlığı koordinatör kuruluş olarak görev üstleniyor.

PGD faaliyeti Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 9 kamu kuruluşu tarafından kendi görev alanına giren ürünler itibarıyla yapılıyor.

Bu kapsamda örneğin, televizyon, saç kurutma makinesi gibi elektronik aletler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, çalışma hayatında kullanılan koruyucu maske gibi koruyucu ekipmanlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, tıbbi cihazlar, kozmetik ürünler Sağlık Bakanlığı’nın, gıda ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, cep telefonları Bilgi, İletişim ve Teknoloji Kurumu’nun sorumluluk alanında yer alıyor.

Oyuncak, hazır giyim, tekstil ve ayakkabı gibi tüketici ürünlerinin denetimi ise Ticaret Bakanlığınca yapılıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından her ay, üç ayda bir ve her yıl yayımlanan PGD raporları ile PGD faaliyetlerinin Türkiye’de geldiği aşama değerlendiriliyor, sorunlu alanlar ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler ortaya konuluyor.

Bu öneriler, PGD faaliyetlerinin daha etkin, verimli ve işlevsel bir yapıya kavuşturulması için bugüne kadar hazırlanan Ulusal PGD Stratejileri kapsamında da ele alınarak, bu alanda önemli çalışmalar yürütülüyor.

KAGEM Müdürü Kahyaoğlu: Aile Fuarı umut veren bir başlangıç

Şeyh Said Hazretleri şehadetinin 100'üncü yılında Diyarbakır'da yad edildi

Baraj kapakları açıldı piknikçiler mahsur kaldı

İran: işgalin hapishane saldırısında 71 kişi hayatını kaybetti

Mardin’de çıkan orman yangını yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alındı

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Ailede huzur, toplumun da düzelmesine vesile olacaktır

Ukrayna, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildi

Trump, İran'a yönelik yaptırımları kaldırabileceğini söyledi

Hindistan'daki ritüelde izdiham: 3 ölü

Azerbaycan, Rusya'nın tüm kültürel etkinliklerini iptal etti

HAMAS: Şucaiyye’de un taşıyan sivile saldırı, faşist ordunun vahşi bir suçudur

Elazığ'da Şeyh Said Kıyamının 100. yılında anma programı düzenlendi

DMM: İklim Kanunu Tasarısı ile hayvancılığın bitirileceği iddiları gerçeği yansıtmıyor

Feke’de gölet inşaatında göçük: Bir işçi hayatını kaybetti

Kazara ateş alan silah bir çocuğun ölümüne neden oldu

Yazar Yaman: Aile, meselemizdir; aileyi konuştukça çözümler bulacağız

Malatya'da samanlık yangını: Tonlarca saman küle döndü

HÜDA PAR: Şeyh Said ve yarenlerini rahmetle yâd ediyoruz

İşgal ordusu, Ürdün sınırına siyonist kuvvetlerini konuşlandırdı

Yarımca köyü sakinleri: Öğrencilerimiz tehlikeli yolda servisle gidip geliyor

Kovancılar'da arazi yangını: Traktör alevlere teslim oldu

Yapıcıoğlu: Asgari ücret asla açlık sınırının altında olmamalı

Tanzanya'da 2 otobüs çarpıştı: 38 ölü 28 yaralı

Karikatürist Çiftçi: Aile teması, bugünün en önemli gündemidir

Mardin’de orman yangınına havadan ve karadan müdahale

İlahiyatçı-Yazar Özkan Yaman: Aileyi ayakta tutan "7 T"ye dikkat etmeliyiz

Tarihçi Erdem: Şeyh Said’in kıyamı, İslamsızlaşmaya karşı İslam’ın feryadıdır

Ürdün basketbol takımı, işgalci siyonistlerin takımıyla oynamayı reddetti

Pakistan’da şiddetli yağış: 38 ölü

İşgalin Gazze'nin çeşitli bölgelerine saldırısında çok sayıda kişi şehit oldu ve yaralandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


KAGEM Müdürü Kahyaoğlu: Aile Fuarı umut veren bir başlangıç

Şeyh Said Hazretleri şehadetinin 100'üncü yılında Diyarbakır'da yad edildi

Baraj kapakları açıldı piknikçiler mahsur kaldı

İran: işgalin hapishane saldırısında 71 kişi hayatını kaybetti

Mardin’de çıkan orman yangını yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alındı

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Ailede huzur, toplumun da düzelmesine vesile olacaktır

Ukrayna, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildi