EKONOMİ 27.08.2023 09:40:15 0

4 bin 500 ürünün gen kaynağı olan Mezopotamya’daki ürünler kadınların eliyle geleceğe taşınacak

4 bin 500 ürünün gen kaynağı olan Mezopotamya’daki ürünler kadınların eliyle geleceğe taşınacak
Haberi Sesli Oku

4 bin 500 ürünün gen kaynağı olan Mezopotamya’daki ürünler kadınların eliyle geleceğe taşınacak

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) paydaşlarıyla faaliyete koyduğu Gastro İnovasyon Merkezine gelen kadın kursiyerler, 450 saatlik eğitimle ortalama 4 bin 500 civarında ürünün gen kaynağına ev sahipliği yapan Mezopotamya’nın lezzetlerini geleceğe taşıyıp iş hayatına adım atacak.
DTSO’nun Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’ndan aldığı destek, Kalkınma Ajansı desteği ile Mezopotamya Gastro Diyarı markası ile kurduğu eğitim, yöresel yemek üretim, sunum, yöresel ürün satış noktası, tadım ve deneyim alanlarından oluşan Gastro İnovasyon Merkezi faaliyetlerine başladı.
Merkez bünyesinde Birleşmiş Milletler ve Sabancı Vakfı iş birliğinde yürütülen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi çerçevesinde eğitimler devam ediyor.
Eğitimler çerçevesinde 18-30 yaş aralığındaki 30 kursiyer, haftanın 5 günü günde 8 saat, toplamda alacağı 450 saatlik eğitimle aşçı yardımcılığı belgesini alarak hem yörenin yemeklerini öğrenecek, hem de nitelikli çalışan sıfatıyla istihdamları sağlanıp aile ekonomisine katkı sağlamış olacak.
Merkezin amacı ve işleyişini İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlatan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, binanın 1870 yılında yapılmış, o zamanda meslek eğitimi veren bir yapı olduğu tarihine değinerek geçici bir süre hizmet binası olarak kullandıktan sonra Teknoloji Sanayi Bakanlığından aldıkları destek ile Gastro İnavasyon Merkezine çevirdiklerini söyledi.
Kaya, yapıyı Diyarbakır’ın, Mezopotamya’nın yemek ile ilgili, gastronomi ile ilgili akla gelebilecek bütün çalışmaların merkezi konumuna getirmeyi hedeflediklerini belirterek, bu anlamda merkezi açtıklarını dile getirdi.

“Bölgede gastronomiye dair bir yol haritası oluşturacağız”
Bunun ile birlikte birçok ayaktan çalışmaların geleceğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
“Bölgede gastronomiye dair bir yol haritası oluşturacağız. Bazı ürünlerimizin hikayelerini, peynir, kadayıfımızın hikayelerini burada oluşturacağız. DTSO olarak 50 ürünümüz coğrafi işaretini aldık. Son 3 yıl içerisinde. Bu coğrafi işaretli ürünleri burada hem yapıp, hem de isteyen insanların burada gelip yemelerini sağlayacağız. Hem de isteyenler gelip burada eğitimini alıp aşçılık eğitimiyle bu yemekleri öğrenecekler.”
“Biz, sadece coğrafi işaretleri alıp duvara asmakla değil, aynı zaman da o coğrafi işaretlerin hem evlerde yapılmasını sağlayacak hem de ticari işletmelerde yapılmasını sağlayacak bir yöntem oluşturuyoruz” diyen Kaya, temel hedeflerinin 3 aşamada yapmak olduğunu vurguladı.

“Mezopotamya, ortalama 4 bin, 4 bin 500 civarında ürünün gen kaynağı”
Ürünleri tespit etmekle başladıklarını aktaran Kaya, “Aynı zamanda bu topraklarda oluşan endemik ürünlerin yaşamasını sağlamak istiyoruz. Endemik ürünlerin toplanmasından kesilmesine kadar, nasıl toplanacağıyla ilgili eğitimler verilecek kırsallarda. Bunların yemeğe dönüştürülmesinden geçmişten gelen bir kültürümüz var. Gelecek nesillere aktarmak ve yaşamasını sağlamak. Amacımız dediğim gibi, hem kültürümüzü yaşatmak, hem kırsala destek olmak, hem de ticari işletmelerimizin turizmden kentimizin daha fazla pay almasını sağlayacak yöntemler oluşturmak. Mezopotamya, ortalama 4 bin, 4 bin 500 civarında ürünün gen kaynağı” diye konuştu.

“Eğitim verdiğimiz insanları orada eşleştirmeler yaparak iş bulmalarını sağlıyoruz”
Eğitimlerin hepsini ücretsiz yaptıklarını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yoğun bir talep var, bunları gruplandırıyoruz. Sadece eğitim vermekle kalmıyoruz. Bizim üyelerimiz olan ticari işletmeler bizden eleman istiyorlar. Eğitim verdiğimiz insanları orada eşleştirmeler yaparak iş bulmalarını sağlıyoruz.”
Şef Ayla Aslan Polat, Gastro İnovasyon Merkezinde 18-30 yaş aralığı yaklaşık 30 tane eğitim alan bayan arkadaşları olduğunu söyleyerek, haftanın 5 günü merkezde olduklarını kaydetti.

“Kadının olduğu her yerde ben varım”
İstihdam amaçlı bir proje olduğunu belirten şef Polat, “Bu projede bulunduğum için çok mutluyum. Çünkü kadının olduğu her yerde ben varım. En önemli kriterimiz kendi mutfağımızı gelen arkadaşlarımıza tanıtmak. Mezopotamya mutfağını baz alıp Türkiye’nin bütün mutfaklarından da çalışmalarımız var. Günlük 8 saatlik çalışmamız var. Toplam 450 saatlik bir eğitimden geçecekler. Sonra onlara aşçı yardımcılığı belgesini vereceğiz” diye konuştu.
Kursiyerlerden Zuhal Işık Atik ise asıl mesleğinin Endüstri Mühendisliği olduğunu belirterek, “6 sene kendi mesleğimi icra etmeme rağmen mutfağı ve yemek yapmayı çok sevdiğim için bu kurslara başladım” dedi.

“Yemek yaparken sanki psikoloğa gitmişim gibi bana çok iyi geliyor”
Kursiyerlerden Fatma Çetinkaya da, yöresel yemekleri bildiğini aktararak, “Sipariş üzeri çalışıyorum. Burayla ileride yemeklerimizi tanıtırız, bir şeyler yaparız, çalışırız diye geldim. Ortamı da, hocayı da çok çok sevdim. Ev ekonomisine katkısı olmaz mı? Oluyor. Yemek yaparken sanki psikoloğa gitmişim gibi bana çok iyi geliyor” ifadelerini kullandı.

Bayramın 2'nci gününde Gazze'de 81 şehit

 "Madleen" gemisi Gazze yolunda

HAMAS: Kayıplarımıza rağmen İnsani yardım kafilelerinin güvenliğini sağlamaya hazırız

DSÖ'den "Gazze'nin sağlık sistemi çöküyor" uyarısı

Çanakkale açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Doritos, Skittles ve M&M’s ürünlerinde "İnsan tüketimi için önerilmez" etiketi zorunlu olacak

Macron, Grönland'ı ziyaret edecek

Han Yunus işgalci askerlere mezar oldu!

Aydın'da trafik kazası: 5 yaralı

Çad, ABD vatandaşlarına vize işlemlerini askıya aldı

Kanada'da orman yangınları kontrolden çıktı

Motosiklet sürücüsünün öldüğü kaza anı güvenlik kamerasında

Ukrayna'dan esir takası açıklaması: Rusya anlaşmaya uymayan farklı listeler sundu

Almanya'da aracın çarptığı 5 kişi yaralandı

Tüp patlayan evin çatısı çöktü: 6 ölü, 2 yaralı

Gazze'de can kaybı 54 bin 772'ye yükseldi

Hafif ticari araç dereye devrildi: 2 ölü, 1 yaralı

Gazze'ye yardım götüren Özgürlük Filosuna güvenli geçiş sağlanması çağrısı

Rusya'ya ait Su-35 savaş uçağı düşürüldü

Rusya ve NATO'dan Baltık Denizi'nde eşzamanlı tatbikat

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

Yetimler Vakfı: Kurban bağışlarını bayramın 4'üncü gününe kadar kabul ediyoruz

İran: israil'in nükleer projeler ve tesislerine dair stratejik belgeleri ele geçirdik

Yardım kuruluşları Diyarbakır'da kurban kesimine başladı

İzmir'de ormanlık alanda yangın

Mardin’de “kiraz” gölgesinde ifsat edici festivale tepki

Seyir halindeki kamyonette yangın

Rusya: Ukrayna esir takasını erteledi

iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelilere kurban eti ulaştırdı

Yükleniyor