ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere, Rusya'ya balistik füze sevk ettiği iddiasıyla İran'a yaptırım kararı aldı.
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, İran'ın, Ukrayna'daki "yasa dışı" savaşında Rusya'ya ölümcül silahlar göndererek destek olduğu iddia edildi.
Tahran'ın Moskova'ya balistik füzeler göndermeye devam ettiği ve bu silahların Rusya tarafından Ukrayna'da kullanıldığı öne sürülen açıklamada "İran füzelerinin Avrupa topraklarına ulaşmasının doğrudan bir tehdit oluşturduğu" öne sürüldü.
Açıklamada, İran ve Rusya'da bulunan toplam 10 kişi ile 6 kurumun yaptırım listesine eklendiği belirtildi.
İran'dan Rusya'ya balistik füze gönderdiği iddialarına tepki
İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilciliği, İran'ın Rusya'ya balistik füze gönderdiğine dair iddialara tepki göstermişti.
İran'ın BM Daimî Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, "İran, çatışan taraflara askeri yardım göndermeyi insanlık dışı buluyor. Çünkü bu ateşkes görüşmelerinden uzaklaşmanın yanı sıra yaygın can kaybı ve altyapı hasarına yol açacaktır. Dolayısıyla bunu hem kendisi yapmıyor hem de diğer ülkeleri çatışmanın taraflarına silah göndermeyi bırakmaya davet ediyor" ifadelerine yer verilmişti.
İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Said İrevani de Tahran'ın Ukrayna savaşında rolü olduğunu iddia eden ABD, İngiltere ve Fransa'nın asılsız iddialarını reddetmişti.
İrevani, "Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan müdahil olan ve gelişmiş silahlar sağlayarak çatışmanın tırmanmasına önemli ölçüde katkıda bulunan üç ülkenin, İran hakkında bu denli temelsiz iddialarda bulunmaları çok gülünçtür. ABD ve müttefikleri, Batı yapımı silahların Ukrayna'daki savaşı uzattığı ve sivillere ve sivil altyapıya zarar verdiği gerçeğini gizleyemez. İran’ın uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak silah satışı, ihracatı veya transferine karıştığı yönündeki tüm iddialar tamamen temelsizdir ve kategorik olarak reddedilmektedir. İran, uluslararası insani hukuka uyma konusundaki güçlü kararlılığını bir kez daha vurguluyor." ifadelerini kullanmıştı. (İLKHA)