9470,18%1,09
34,56% 0,25
36,03% -0,55
2994,82% 1,12
5006,23% 1,01
İran, Pakistan, Çin ve Rusya tarafından yapılan ortak açıklamada, uluslararası toplumun, Afganistan İslam Emirliği ile etkileşime girmesinin zorunlu olduğu belirtildi.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran, Pakistan, Çin ve Rusya'nın temsilcileri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum aralarında bir araya gelerek Afganistan'daki mevcut durumu ele aldı.
79. Birleşmiş Milletler Zirvesinde, İran, Rusya, Çin ve Pakistan Dışişleri Bakanları'nın Afganistan'a ilişkin üçüncü toplantısı düzenlendi. Toplantıda Afganistan'a barış ve istikrar getirmenin ve geçici hükümetle etkileşim kurmanın yolları tartışılarak istişareler yapıldı.
Toplantıda Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Afganistan'ın ekonomik ve güvenlik gelişimi için bazı önerilerde bulundu.
Çin Dışişleri Bakanı Yi, "Önce bölgesel istikrarın sağlanması gerekiyor. Afganistan'la güvenlik ve istikrar için istihbarat deneyimleri, güvenlik iş birliği ve kolluk kuvvetleri açısından iş birliği yapılması gerekiyor. İkincisi, Afganistan'ın yeniden inşasında stratejik inisiyatiften yararlanmalıyız. Üçüncüsü, Afganistan jeopolitik rekabet yerine tüm Afganlar için güvenli bir ülke olmalı ve dördüncüsü, uluslararası toplum ülkenin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına daha fazla odaklanmalıdır." dedi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, aynı zamanda Batı'nın Afganistan'da kapsayıcı bir hükümet kurulması ve insan haklarının korunması konusundaki ısrarına dikkat çekti.
Erakçi, insan haklarına uyulması konusunda ısrar etmenin yanı sıra, Afganlara insani yardımın devam etmesini talep etti.
Erakçi, "Afganlara insani yardım sağlanmasında ortak iş birliği yapılmalıdır. Batılı ortaklarımız, insanları temel insani yardımlardan mahrum bırakmanın insan hakları alanında ilerlemeye yol açamayacağını, bu şekilde kadınların ve kız çocuklarının haklarının korunmadığını anlamalıdır." dedi.
Afganistan İslam Emirliği; Çin, Rusya, İran ve Pakistan'ın üçüncü ortak toplantısını memnuniyetle karşılayarak birçok konunun diyalog yoluyla tartışılmasının önemli olduğunu bildirdi.
Afganistan İslam Emirliği Sözcü Yardımcısı Hamdullah Fitrat, "Rusya, Çin, İran ve Pakistan'ın Afganistan İslam Emirliği ile görüşmeler ve siyasi diyalogu çözüm olarak gören olumlu tutumunu memnuniyetle karşılıyoruz. Gerçek şu ki diyalog ülkeler arasında olumlu etkileşimlerin önünü açıyor. Diyalog yoluyla yapıcı siyasi etkileşime inanıyoruz ve bölge ülkeleriyle olduğu gibi dünyanın geri kalanıyla da iyi ilişkiler kurmak istiyoruz." dedi.
İran, Rusya, Çin ve Pakistan bu tür toplantıların önemli ve olumlu olduğunu belirterek, uluslararası toplumun geçici hükümetle etkileşiminin gerekli olduğunu kaydetti. (İLKHA)