• BIST 100

    9774,4%-2,3
  • DOLAR

    36,00% 0,09
  • EURO

    37,08% 0,06
  • GRAM ALTIN

    3259,12% 0,05
  • Ç. ALTIN

    5202,82% 0,00

47 yıldır ahşaba sanatını işliyor

GÜNDEM 4.02.2025 11:57:43 0
47 yıldır ahşaba sanatını işliyor

Ahşap oyma ustası Bekir Uslu, 15 metrekarelik atölyesinde barok, Selçuklu ve Osmanlı motiflerini ahşaba işleyerek nadide eserler ortaya çıkarıyor.

Bekir Uslu, 1964 yılında Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Kırlar köyünde dünyaya geldi.

14 yaşında, Ankara'daki mobilyacılar sitesinde Ahmet Kılıç Usta'nın yanında çalışmaya başlayan Uslu, yaklaşık 7 yıl boyunca ahşap oyma sanatının inceliklerini öğrendi.

1985 yılında Usta'sının izniyle Bursa'ya gelen Uslu, burada kendi atölyesini kurarak mesleğini sürdürdü. 2004 yılında ise atölyesini tarihi Irgandı Köprüsü'ndeki 15 metrekarelik bir dükkana taşıdı.

Sipariş üzerine çalışarak, barok, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait motif ve yazıları ahşaba işleyen Uslu, eserlerini Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

Uslu, İLKHA muhabirine, sanatının sabır gerektirdiğini, başlangıçta barok tarzda çalışmalar yaptığını, ancak zamanla kendi kültürünü yansıtmak amacıyla geleneksel motiflere yöneldiğini belirtti.

"Ahşap oymacılık işine bilerek başlamadım"

Ahşap oymacılık işine bilerek başlamadığını belirten Uslu, "İlkokulu bitirdikten sonra ailem, bir mesleği olsun diye beni tanıdıkları bir ahşap oyma ustasının yanına verdiler. Ben de mesleğe böyle başladım. İşime başlayınca da severek yaptım. Ankara'da ahşap oyma işime 1979 yılında başladım. 1985 yılından beri de Bursa'da işimi yapmaya devam ediyorum." diye belirtti.

Her meslekte olduğu gibi kendi mesleğinin de teknolojiden etkilendiğini kaydeden Uslu, "Bizim zamanımızda mesleğe küçükken başlanıyordu. Gençlerde teknoloji merakı olduğu için bu meslekleri hem bilmiyorlar hem de merakları olmuyor. Çünkü internet ve telefonlardaki oyunlardan dolayı bu meslekleri görmüyorlar. Genelde beğenenler orta yaş ve üzeri olanlardır." dedi.

"Biz öldükten sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmayacak gibi gözüküyor"

Geleneksel sanatların kaybolmaması için destek ve teşviklerin yapılması gerektiğini söyleyen Uslu, "Biz öldükten sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmayacak gibi gözüküyor. Gelip de kurs almak ve öğrenmek istiyorum diyenler olsa da o şekilde geliyor. Kimseyi zorla getirip başlatamıyoruz. Gençlere tavsiyelerimiz var ama gençlerin bu mesleklere merakı yok. Bu işin en önemli kuralı sabırdır. Sabır isteyen bir iştir. Yeni nesil teknoloji çağında yetiştiği için bu işlerden habersizdirler. İlgi gösterenler ise genelde orta yaş ve üzerindedir." diye konuştu. (İLKHA)


Anahtar Kelimeler: 47 yıldır ahşaba sanatını işliyor

"Manevi makamlara gelirken edep ve usule biraz daha riayet edilmeli"

Batı taklitçilerinin idama götürdüğü şehid: İskilipli Atıf Hoca

Malatya'da koyun ve keçi yetiştiricilerine 2025 proje tespit küpeleri dağıtıldı

Beklenen yağışların yağmaması soba satışlarını durdurdu

Şanlıurfa’da iki yaşındaki çocuğun ölümüne neden olan şüpheli yakalandı

İstanbul'da gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

Gümüşhane’den getirilen organik ürünler Şanlıurfa'da sergilendi

Şanlıurfa’nın lezzeti "Gözleme" fuarın gözdesi oldu

Gaziantep'te okullar 6 Şubat'ta tatil edilecek

DEM Parti yönetimindeki Siirt Belediyesi'nde usulsüz işe alımlar tespit edildi

Kadın Kooperatifi Temsilcisi Güvenç: Sürdürülebilirlik için üretim gerekiyor

Mardin’de 2’si çocuk 4 kişi dumandan etkilendi

Şanlıurfa’da gıda güvenliği denetimlerinde 8 işletmeye ceza

Şırnak'ta asayiş operasyonları: 57 gözaltı

İstanbul merkezli 12 ilde dolandırıcılık operasyonu

Yılın ilk ihracat rakamları açıklandı

Gaziantep'te dolandırıcılık operasyonu: 10 gözaltı

47 yıldır ahşaba sanatını işliyor

Mardin Emlakçılar Birliği Başkanı Bulut: Denetimler yanlış ve yetersiz

Gaziantep'te 1 milyon 427 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Aracı yanan esnafa meslektaşlarından destek

Ticaret Bakanlığı atama kararları Resmî Gazete'de

Batman esnafından faizsiz kredi talebi: Destekler arttırılmalı

Yeni Yüzyıl Partisi Sakarya’da Güçleniyor

Şanlıurfa’da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Pezeşkiyan: İslam ülkeleri arasındaki birliğin güçlendirilmesi gerekliliktir

Trump'ın gerilim siyaseti altın fiyatlarına yükseliş getiriyor

Meteoroloji'den Marmara ve Karadeniz için uyarı

Dolar kuru bugün ne kadar?

İşgalci ABD, Filistinli destekçilere karşı yeni görev gücü oluşturuyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ