9874,74%1,03
35,94% -0,09
37,17% 0,30
3276,18% 0,57
5247,68% 0,89
Ahşap oyma ustası Bekir Uslu, 15 metrekarelik atölyesinde barok, Selçuklu ve Osmanlı motiflerini ahşaba işleyerek nadide eserler ortaya çıkarıyor.
Bekir Uslu, 1964 yılında Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Kırlar köyünde dünyaya geldi.
14 yaşında, Ankara'daki mobilyacılar sitesinde Ahmet Kılıç Usta'nın yanında çalışmaya başlayan Uslu, yaklaşık 7 yıl boyunca ahşap oyma sanatının inceliklerini öğrendi.
1985 yılında Usta'sının izniyle Bursa'ya gelen Uslu, burada kendi atölyesini kurarak mesleğini sürdürdü. 2004 yılında ise atölyesini tarihi Irgandı Köprüsü'ndeki 15 metrekarelik bir dükkana taşıdı.
Sipariş üzerine çalışarak, barok, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait motif ve yazıları ahşaba işleyen Uslu, eserlerini Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.
Uslu, İLKHA muhabirine, sanatının sabır gerektirdiğini, başlangıçta barok tarzda çalışmalar yaptığını, ancak zamanla kendi kültürünü yansıtmak amacıyla geleneksel motiflere yöneldiğini belirtti.
"Ahşap oymacılık işine bilerek başlamadım"
Ahşap oymacılık işine bilerek başlamadığını belirten Uslu, "İlkokulu bitirdikten sonra ailem, bir mesleği olsun diye beni tanıdıkları bir ahşap oyma ustasının yanına verdiler. Ben de mesleğe böyle başladım. İşime başlayınca da severek yaptım. Ankara'da ahşap oyma işime 1979 yılında başladım. 1985 yılından beri de Bursa'da işimi yapmaya devam ediyorum." diye belirtti.
Her meslekte olduğu gibi kendi mesleğinin de teknolojiden etkilendiğini kaydeden Uslu, "Bizim zamanımızda mesleğe küçükken başlanıyordu. Gençlerde teknoloji merakı olduğu için bu meslekleri hem bilmiyorlar hem de merakları olmuyor. Çünkü internet ve telefonlardaki oyunlardan dolayı bu meslekleri görmüyorlar. Genelde beğenenler orta yaş ve üzeri olanlardır." dedi.
"Biz öldükten sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmayacak gibi gözüküyor"
Geleneksel sanatların kaybolmaması için destek ve teşviklerin yapılması gerektiğini söyleyen Uslu, "Biz öldükten sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmayacak gibi gözüküyor. Gelip de kurs almak ve öğrenmek istiyorum diyenler olsa da o şekilde geliyor. Kimseyi zorla getirip başlatamıyoruz. Gençlere tavsiyelerimiz var ama gençlerin bu mesleklere merakı yok. Bu işin en önemli kuralı sabırdır. Sabır isteyen bir iştir. Yeni nesil teknoloji çağında yetiştiği için bu işlerden habersizdirler. İlgi gösterenler ise genelde orta yaş ve üzerindedir." diye konuştu. (İLKHA)