• BIST 100

    15841,58%0,19
  • DOLAR

    43,38% 0,04
  • EURO

    51,41% 0,23
  • GRAM ALTIN

    7107,66% 2,35
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

5 bin kilometre yol kat edip ata yurduna döndüler

07 Mart 2024, Perşembe 09:30
07 Mart 2024, Perşembe 09:30
5 bin kilometre yol kat edip ata yurduna döndüler
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

5 bin kilometre yol kat edip ata yurduna döndüler

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden geçen Dicle Nehri; Nil Vadisi, Etiyopya, Somali ve Afrika’dan yaklaşık 5 bin kilometre kat edip gelen leylek popülasyonuna ev sahipliği yapıyor.
Bismil ilçesinden geçen Dicle Nehri, yıllardır leyleklere ev sahipliği yapıyor. Nil Vadisi, Etiyopya, Somali ve Afrika gibi yerlerden yaklaşık 5 bin kilometre kat edip gelen leylekler, ata yurtlarında varlıklarını sürdürüyor.
Hatay üzerinden gelen leyleklerin bir kısmı Avrupa popülasyonuna katkı sağlarken, bir kısmı ise; ata yurdu olan Diyarbakır’a gelip, yıllardır kullandıkları yuvalarına yerleşiyor. Öncü olarak gelen erkek leylek, daha sonra gelen dişi leylek ile kuluçka ve yavrulama dönemini burada geçiriyor.
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, Diyarbakır’ın Bismil leylekleri oldukça önemli popülasyon oluşturduğunu, Türkiye’de yıllardan beri takip edilen popülasyon olduğunu söyledi.
Bu sene ile birlikte 23 yıldır leylekleri takip ettiklerini belirten Prof. Dr. Kılıç, burada yumurtadan çıktıktan sonra kışı geçirmek üzere Nil Vadisi’ne, Etiyopya, Somali, Afrika’ya gittiklerini ve kat ettikleri mesafenin yaklaşık 4-5 bin kilometre olduğunu dile getirdi.

“Buradaki çevre şartlarındaki değişimleri leyleklerden de gözleyebiliyoruz”
Orada kış şartları, yiyecek bulabilme ve ortam ısısı daha uygun olduğuna değinen Prof. Dr. Kılıç, şöyle konuştu:
“Kışı geçirdikten sonra şubat ortasından itibaren tekrar doğdukları Diyarbakır Bismil’e geliyorlar. Buraya gelenlerin bir kısmı doğu popülasyonu oluşturuyor. Bir kısmı ise Avrupa popülasyonu oluşturuyor. Onlarda Hatay üzerine Orta Anadolu’ya sonra İstanbul Boğazı’ndan Balkanlar ve Orta Avrupa’ya kadar yayılıyorlar. Ülkemiz bu bakımda göç yolu üzerinde. Buradaki çevre şartlarındaki değişimleri leyleklerden de gözleyebiliyoruz.”

“Bunlar, 5 yumurta ve 5 yavru yetiştirebiliyorlar”
Leyleklerin, yağışların bol olduğu, bitkisel üretimin bol olduğu yıllarda daha fazla yavru yetiştirdiğine dikkat çeken Prof. Kılıç, “Bismil leyleklerinin bir başka ilginç özelliği daha var. Buradaki koloni yüksek gerilim hatlarında ve Dicle Nehri’ne yakın yuvalanıyorlar. Nehir ile aralarında bazen 100 metre kadar bir mesafe var. Bunlar, 5 yumurta ve 5 yavru yetiştirebiliyorlar. Başka yerlerde de 5 yumurta 5 yavru var ama yuvadan ayrılabilenlerin sayısı ancak 1 veya 2 tane. Bunlar, tabiatta kurbağa, çekirge, dana burnu ile beslenirler” dedi.
Çevredeki insanlarında leyleklere karşı yaklaşımları anılmaya değer, saygın bir yaklaşım olduğuna değinen Prof. Kılıç, leyleklerin yuva kurarken ilginç özelikleri olduğunu, bazıları 20-30 sene aynı yuvayı kullandığını kaydetti.
Göçten ilk gelen öncüler genelde erkekler olduğunu aktaran Prof. Kılıç, “Bunlar önceki yılın yuvalarının sahipleridir. Yuvalarını özelikle diğer komşularına karşı korurlar. Dişiler onlardan sonra gelir, birlikte yuva kurma faaliyetlerine başlarlar. Mart ayı içinde yuva kurma, üreme davranışlarını sürdürürler. Nisan başından itibaren yumurta yaparlar. Yaklaşık 1 ay kuluçka dönemi vardır. Mayıs’tan itibaren artık yavruları görmeye başlarız. Yavrular, yaklaşık 50 gün civarında yuvada kalırlar. Haziran ortasından sonra yavrular artık yavaş yavaş yuvadan ayrılabilecek büyüklüğe erişirler” ifadelerine yer verdi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da çalıntı araç ahırda bulundu

Şanlıurfa’da 1 milyon 800 bin liralık ziynet eşyası dolandırıcılığı aydınlatıldı

Modern yaşamda uyku sorunları artıyor

Şanlıurfa’da buzlanma kazalara neden oldu

Şanlıurfa’da Göktepe Mahallesi’nde enerji kesintisi tepkisi: Göbeklitepe yolunda eylem

Şanlıurfa’da böbrek biyopsisinde önemli başarı: 100. vaka geride kaldı

Mardin’de hastane önünde silahlı kavga: 1 ölü 4 yaralı

HÜDA PAR’dan Antalya’da selden etkilenen çiftçilere geçmiş olsun ziyareti

Şanlıurfa’da bağ evi hırsızlığı aydınlatıldı: Şüpheli tutuklandı

Çocuklar sohbet robotu kullanırken ebeveynler nelere dikkat etmeli?

Batman Basınından Doğunun Nabzı’na Anlamlı 11. Yıl Ziyaretleri

Filipinler'de belediye başkanının aracına roketli saldırı kameralara yansıdı

İşgal rejimi Gazze’deki son esirin cenazesini aramayı kasıtlı olarak erteliyor

Yunanistan’da gıda fabrikasında yangın: 3 ölü

Japonya'da tren ile kamyon çarpıştı

Uzman Psikolog Reyhani: Maneviyat ruhsal dengeyi güçlendiriyor

Minnesota, ABD başsavcısının göçmenlik şartlarını reddetti

Konya için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

İstanbul’da karbonmonoksit şüphesi: 3 kişi hayatını kaybetti

Her kaydırma hareketi dijital dopamin salgılıyor, kitap okumak beyne sıkıcı geliyor

Batman’da Özel Eğitimcilerden Net Mesaj: “Bu Oran Sürdürülemez”

Meksika'da futbol maçında silahlı saldırı: 11 ölü

Brent petrol 65,49 dolardan işlem görüyor

Bursa’da kurt, fotokapanlar tarafından görüntülendi

Siyonist rejim, Kalendiya ve Kafr Akab'a saldırdı

Diyarbakır’da yoğun sis etkisini sürdürüyor: Uçuşlar iptal edildi

ABD'nin Venezuela tehditleri sosyal medyayı salladı

Suç örgütüne operasyon: 17 kişi tutuklandı, 10,7 milyar liralık 85 hesap donduruldu

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

ABD’de 8 kişinin bulunduğu özel jet düştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da çalıntı araç ahırda bulundu

Şanlıurfa’da 1 milyon 800 bin liralık ziynet eşyası dolandırıcılığı aydınlatıldı

Modern yaşamda uyku sorunları artıyor

Şanlıurfa’da buzlanma kazalara neden oldu

Şanlıurfa’da Göktepe Mahallesi’nde enerji kesintisi tepkisi: Göbeklitepe yolunda eylem

Şanlıurfa’da böbrek biyopsisinde önemli başarı: 100. vaka geride kaldı

Mardin’de hastane önünde silahlı kavga: 1 ölü 4 yaralı