9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74
Diyarbakır'da depremzedeler için inşa edilen ve yaklaşık 2 bin 500 ailenin yerleştiği Oğlaklı TOKİ'de okul olmadığı gibi taşımalı eğitim kapsamında tahsis edilen servisler hem yetersiz hem de sadece belirlenen okullara öğrenci taşıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde evleri hasar gören depremzedeler için Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı Oğlaklı Mahallesinde inşa edilen 6 bin 40 konutluk TOKİ'de bir okul dahi yok.
Yakın zamanda inşası tamamlanan konutlara taşınan depremzedeler, depremden sonra ikinci bir mağduriyeti Oğlaklı TOKİ'de yaşıyor.
Yaklaşık 2 bin 500 ailenin ikamet ettiği Oğlaklı TOKİ'de okul olmadığından öğrenciler; taşımalı eğitim kapsamında daha önce kayıtlı okullara değil, sadece belirlenen okula servisleri sağlanmakla beraber hangi servis aracının hangi öğrenciyi nereden alıp nereye bırakacağı dahi belli değil. Öğrenciler sabahın erken saatlerinde aileleriyle caddeye çıkarak durağa yanaşan herhangi bir servis aracında yer kapmaya çalışıyor. Aileler sadece çocuklarını bindirdikleri aracın plakasını yanlarına kaydetmekle kalabiliyor.
"Çocuklarımızı okula götüremiyoruz"
Söz konusu sorunlarını dile getiren Oğlaklı TOKİ sakinlerinden İbrahim Erdoğan, bir veli olarak duruma tepki göstererek çocukların eğitim alamamalarının vebalinin yetkili kurumların üzerinde olduğunu söyledi.
Yaşadıkları mağduriyeti aktaran Erdoğan, "Bilindiği üzere 6 şubatta başımıza bir felaket geldi. Aylarca akrabalarımızın evlerinde, yurtlarda kaldık. Her şeye rağmen bir yıl içerisinde konutlar teslim edildi ama maalesef yetkililer hiçbir eksiği gidermemiş. Taşıma su ile evlerimizi yıkayıp yerleştik. Bir gün su bir gün elektrik, servis, fırın, market yok. Dolayısıyla büyük bir mağduriyet içerisindeyiz." dedi.
Çocukların eğitim alanında karşılaştıkları zorluklara da değinen Erdoğan, "Tüm sıkıntıları geçtik, çocuklarımızı okula götüremiyoruz. Buraya sadece bir servis vermişler. Servis çocukların isim, adres ve veli bilgilerini almamış, hiçbir şey yok. Bu çocuklar nasıl gidip gelecek? Biz çocuklarımızı eski okullarında devam ettirmek isterken belirlenen okula göndermemiz isteniyor. Servis ücretini kendimiz ödemeyi dahi kabullenirken çocuğumuzu belirlenen okula göndermemiz hususunda dayatma yapılıyor." ifadelerini kullandı.
"'İki aya kadar çözeceğiz' diyorlar yani çocuğum 2 ay okula gitmesin mi?"
Erdoğan, "İste yönetimiyle görüştüğümüzde konuşup halledeceklerini ifade ediyorlar. Şu an iki haftadır çocuklarını okula gönderemeyen aileler var ve bu öğrenciler eğitimden yoksun kalıyor. Bunun vebali de başta Vali olmak üzere tüm yetkili kurumlaradır." şeklinde konuştu.
Çocuğunu okula götürecek servis bulamayan öğrenci velisi Emin Erdoğan ise şunları kaydetti:
"2 haftadır çocuklarımızı götürecek servis yok. TOKİ yönetimine ve milli eğitim müdürlüğüne soruyoruz ama bir bilgi yoktur. Bize '2 aya kadar çözeceğiz' diyorlar. Yani kızım 2 aya kadar okula gidemeyecek ve derslerinden geri kalıyor. Mağduruz, yetkililerden yardımcı olmalarını bekliyoruz." (İLKHA)