• BIST 100

    11012,12%-0,33
  • DOLAR

    41,58% 0,00
  • EURO

    48,80% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5158,80% 0,00
  • Ç. ALTIN

    8356,45% 0,00

65 yıldır teknolojiye direnerek terzilik mesleğini yaşatıyor

24 Şubat 2024, Cumartesi 10:00
24 Şubat 2024, Cumartesi 10:00
65 yıldır teknolojiye direnerek terzilik mesleğini yaşatıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

65 yıldır teknolojiye direnerek terzilik mesleğini yaşatıyor

Gaziantep’te, kıyafetlere olan merakından dolayı 8 yaşında terziliğe başlayan 75 yaşındaki İbrahim Yakar, 65 yıldır teknolojiye direnerek terzilik mesleğini yaşatıyor. Mesleğin son demlerini yaşadığını söyleyen terzi Yakar, sektörde artık adam yetişmediğini vurguladı.
Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı tarihi çarşıda 65 yıldır terzilik yapan 75 yaşındaki İbrahim Yakar, 10 metre karelik dükkanında mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Tekstil firmaları ve konfeksiyonların çoğalmasıyla terzilerin başka alanlara yöneldiğini ifade eden terzi esnafı İbrahim Yakar, kalfa bulamadıklarını, ebeveynlerin çocuklarını çırak olarak teslim etmediklerini ve mesleği devam ettiren ustaların yaşlanmasıyla birlikte mesleğin sona ermesinden korktuklarını ifade etti. Yakar, terzi kendi söküğünü dikemez atasözünü akıllara getirerek, “Biz kendi söküğümüzü geçtik, vatandaşların söküğünü de dikemez hale geldik” dedi.

“Meslekte eski günleri arar olduk”
65 yıldır terzilik yapan İbrahim Yakar, konfeksiyonun ve tekstil firmalarının artmasıyla mesleğin düşüşe geçtiğini belirterek, “8 yaşında başladığım terzilik mesleğini ilk günden bu yana 65 yıldır sürdürüyorum. Önceden yanımda 6-7 tane kalfa vardı. yıllar geçtikçe teknolojinin gelişmesiyle birlikte konfeksiyon çıktı. Böylelikle bizim meslek düşmeye başladı. Yanımızda kalfa bir yana çırak dahi kalmadı. Meslekte eski günleri arar olduk. Ben 3 tane kız çocuğu ve 1 tane erkek çocuğu büyüttüm. Terziliğin sonunun geldiğini görünce çocuklarıma terzilik mesleğini öğretip çalıştırmak istemedim. Çocuklarımı okutmaya gayret ettim” dedi.

“Teknoloji geldi, terzilere eski ilgi kalmadı”
Konfeksiyon ürünlerden dolayı vatandaşların terziye olan ilgisinin azaldığını söyleyen Yakar, teknolojiye ayak uyduramadığını ifade etti. Yakar, “Teknoloji gelişince konfeksiyona ayak uyduramadım. Vatandaşlar da hazır giyimin ucuz olduğunu bildiği için konfeksiyona yöneldi. Böylelikle yanımızda mesleği öğrenmek isteyen çıraklar da kalmadı. Ben eleman yetişmemesini işlerin azalmasına, vatandaşların gerekli ilgiyi terzilere göstermemesine bağlıyorum. Hazır giyim sektörü arttıkça terzilerin sonu yaklaştı. Konfeksiyon, ucuz olduğu için hem de pratik olduğu için tüm vatandaşlar oraya yöneldi. Biz terziler önce prova yaparız. Elbiseyi üzerine giyer ve ölçüler alırız. Artık vatandaşlar zaman kaybetmemek için hazır giyim alıyor. Dolayısıyla terzilere eski ilgi kalmadı” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşların söküğünü de dikemez hale geldik”
’Terzi kendi söküğünü dikemez’ atasözünü hatırlatan ve artık vatandaşların da söküğünü dikemez hale geldiklerini aktaran Yakar, “Terziler kendi söküğünü dikemez derdik. Günümüzde de teknolojiyle ve çırakların yetişememesiyle birlikte vatandaşlar elbiselerini terzilere getirmiyor. Terzi kendi söküğünü dikemez deyimi gerçek olduğu gibi vatandaşların da söküğünü de dikemez olduk” diye konuştu.

Bakan Fidan Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek

ABD'de hükümet kapandı, altın rekor seviyelerde

Gaziantep Valiliğinden asılsız 112 çağrılarına yönelik uyarı

Döviz kurlarında son durum

Bağdat siyonist rejimi uyardı: Sahamızı kullanmanıza izin vermeyeceğiz

Şanlıurfa’da iş yeri yangını kontrol altına alındı

Ülkenin kuzey ve doğusunda sağanak yağış bekleniyor

Mersin merkezli 6 ilde bahis operasyonu: 59 gözaltı

Küresel Sumud Filosu: Gözünüzü filodan ayırmayın

Pakistan Dışişleri Bakanı Dar: Trump’ın Gazze planı bizim gördüğümüz metin değil

HAMAS, Trump'ın Gazze planını Katar, Mısır ve Türkiye ile görüştü: Netanyahu'nun eklemeleri tepki çekti

BM'den siyonist rejimin 6 ve 8 yaşındaki iki kardeşi alıkoymasına tepki

Gazze'de katliam sürüyor: 64 şehit

Gazze'ye yol alan Küresel Sumud Filosu'na siyonist rejim tehdidi artıyor

Sumud Filosu, bu gece yüksek riskli bölgeye giriyor

Kocaeli’de drift atan ehliyetsiz sürücüye 91 bin TL ceza

Malavi'de altın madeninin çökmesi sonucu 8 kişi öldü

Sumud Filosu: İtalya'nın yaptığı koruma değil, sabotaj

Trump, ABD'de hükümetin kapanma ihtimalini kabul etti

Avusturya, casusluk şüphesiyle bir Rus diplomatı sınır dışı etti

THY, Ermenistan ve Romanya'ya düzenli seferler başlatacak

Filipinler'de 6,9 büyüklüğünde deprem

İşgalciler sabahtan bu yana Gazze'de 64 kişiyi şehit etti

Bakan Bayraktar: Elektrik ve doğal gaza kış öncesi zam yok

Bakan Işıkhan: Yüzde 47 olan sendikalaşma 77'ye ulaştı

Diyarbakır Valiliği’nden 4 kişinin hayatını kaybettiği kuyu faciasına ilişkin açıklama

Anket: Amerikan halkının israile verdiği destekte büyük düşüş

Bakan Fidan, Fransız mevkidaşıyla görüştü

Katar: Trump'ın planının açıklığa kavuşturulması ve müzakere edilmesi gerekiyor

Merdiven boşluğuna sıkışan kedi itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Fidan Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek

ABD'de hükümet kapandı, altın rekor seviyelerde

Gaziantep Valiliğinden asılsız 112 çağrılarına yönelik uyarı

Döviz kurlarında son durum

Bağdat siyonist rejimi uyardı: Sahamızı kullanmanıza izin vermeyeceğiz

Şanlıurfa’da iş yeri yangını kontrol altına alındı

Ülkenin kuzey ve doğusunda sağanak yağış bekleniyor