• BIST 100

    10189%1,08
  • DOLAR

    39,89% 0,29
  • EURO

    47,05% -0,07
  • GRAM ALTIN

    4308,01% 0,32
  • Ç. ALTIN

    6823,45% 0,00

75 yaşındaki Salih dede: Hayat gittikçe kolaylaşıyor ancak insanlar iyiye gitmiyor

16 Ekim 2024, Çarşamba 02:55
16 Ekim 2024, Çarşamba 02:55
75 yaşındaki Salih dede: Hayat gittikçe kolaylaşıyor ancak insanlar iyiye gitmiyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

1949 Mardin Yeşilli ilçesi doğumlu Salih Demirdaş, köy hayatından şoförlük kariyerine kadar geçen süreçte toplumsal değişimleri, aile değerlerini ve gençliğin sorunlarını İLKHA’ya aktardı.

Mardin’in Yeşilli ilçesi Dereyanı (Şurê) Mahallesi’nde dünyaya gelen 75 yaşındaki Salih Demirdaş, zorlu bir yaşam mücadelesi vermiş. Çocukluğundan itibaren ailesinin geçimini sağlamak için helal kazanç çerçevesinde çalışmış, askerlik görevini tamamladıktan sonra uzun yıllar şoförlük yapmış.

Demirdaş, geçmişteki yaşam koşullarını ve günümüz gençliğinin sorunlarını derinlemesine ele alarak, günümüz geçlerinin İslamiyete daha çok sarılması için önemli tavsiyelerde bulundu.

Demirdaş, köyde geçen çocukluğunun ağır şartlarını, özellikle tarımsal zorlukları ve maddi sıkıntıları aktararak, o dönemin insanlarının nasıl daha sıkı bir dayanışma içinde yaşadığını vurguluyor.

Günümüzdeki gençlerin saygı, hoşgörü ve merhamet gibi değerlerden uzaklaştığını dile getiren Demirdaş, ekonomik durum iyileşmesine rağmen manevi değerlerin zayıfladığına dikkat çekti.

 Ayrıca, bir Müslüman olarak Filistin meselesine duyduğu hassasiyetle, işgal rejimine karşı bu yaşında direniş saflarına geçmeyi çokça arzuladığını dile getirdi.

Helal kazanç ve çalışma ahlakını ön planda tutan Demirdaş, günümüz toplumunun refahı içinde kaybolmuş değerleri yeniden hatırlaması gerektiğini belirterek, kendi yaşam deneyimleriyle, genç nesillere örnek teşkil eden bir figürle toplumsal sorunlara ışık tutuyor.

“Çok şükür helal kazançtan asla taviz vermedim”

Öz geçmişi hakkında bilgi veren Demirdaş, "1949 doğumluyum. 20 ay askerlik görevimi ifa ettim. Çocukluğum hep köyde çalışarak geçti. Köyden dışarı çalışmaya hiç gitmedim. Genellikle bağ bahçe işleriyle uğraşıyorduk. 15 yaşında işe daha fazla koyuldum. Babam da 15 yıl muhtarlık görevini yürüttü. Okul okumadım. Kardeşlerimin hepsi çalışmaya gidince evde kimse kalmadığından ben de ev işlerine bakıyordum. Bütün günümüz çalışarak geçiyordu. Eskiden buğday ekmeği kolayca bulunamadığından mısır ve arpa ekmeğini tüketiyorduk. Bununla birlikte eskiden sürekli yeni elbise bulamıyorduk. Günümüz yaşam tarzı daha refah ve güzeldir. Ancak insanlar eskisi gibi iyi değil. Hayat gittikçe kolaylaşıyor ancak insanlar iyiye gitmiyor. Tarlada çalıştığımız esnada sabahtan akşama kadar yarım arpa ekmeğini su ile tüketip karnımızı doyurmaya çalışıyorduk. Günümüze döndüğümüzde bolluk içinde yaşıyoruz. 30 yıl şoförlük yaptım. Çok şükür helal kazançtan asla taviz vermedim.” şeklinde konuştu.

“Günümüz gençleri, büyük sözü dinleme noktasında bayağı zayıf”

Demirdaş, şimdiki genç neslin eski insanlara göre zayıf noktalarına da değinerek, “Eskiden insanlar verdikleri sözleri tutuyorlardı. Ancak şu anki gençlerde en büyük zafiyetlerden biri verdikleri sözleri tutamıyor olmalarıdır. Günümüz gençleri kırsal bölgelerde yine ahlakları açısından durumları biraz iyi ama şehirlerde ikamet edenler maalesef içler acısı bir durumdalar. Çocuklarıma sürekli eve helal para getirmeleri noktasında tembihliyordum. 4 erkek 5 kız olmak üzere 9 çocuğa helal kazanç dairesinde baktım. Şu an hepsi evlidir. Günümüz gençleri, büyük sözü dinleme noktasında bayağı zayıf. Genellikle kendi bildiklerini yapıyor. Eskiden dinimiz gereği insanlar arasında hoşgörü, saygı, merhamet daha fazlaydı." dedi.

“Bir insan fakirlik gördüğünde elindekilerin kıymetini daha çok anlar”

Kendi aile büyüklerinden gördüğü ahlak ve terbiyeyle kendi çocuklarını yetiştirdiğini aktaran Demirdaş, “Babam, bizleri saygı çerçevesinde büyütmenin yanında helal kazançla geçimimizi sağladı. şu an kadar ne babam bizi ne de ben çocuklarımı kimseye muhtaç ettirmedik. Şu andaki gençler fakirlik görmedi, arpa ekmeği görmedi. Eskiden çay şekeri bile bulamıyorduk. Şekeri bazen Suriye’den temin etmeye çalışıyorduk. Ancak şu an bolluk var. Bir insan fakirlik gördüğünde elindekilerin kıymetini daha çok anlar. Maalesef gençler arasından namaz kılmayan sayısı çok. Ayrıca krediye başvuranların sayısı milyonları geçti. Elhamdülillah şu ana kadar krediye ihtiyaç duymadık, duymayız da inşallah.” şeklinde ifade etti.

"En büyük şehit İslam düşmanına karşı direnirken hayatını kaybeden kişidir"

Malum olduğu üzere işgal rejimi israil Filistin’i katlediyor. Kaç tane Müslüman devleti onların yanında duruyor, onlara yardım ediyor? Bu İslamiyetin neresinde yer alıyor. Şehitlik mertebesi sandığımız kadar kolay değildir. Günümüzde biri düşüp ölse veya başka bir şekilde hayatını kaybetse hemen şehit olduğunu belirtiyorlar. En büyük şehit İslam düşmanına karşı direnirken hayatını kaybeden kişidir. O mertebeye en çok yakışan da Filistin ve Gazze’deki direnişçi Müslümanlardır.” ifadelerini belirtti.

75 yaşında olmasına rağmen Filistin ve Gazze’de direniş saflarına katılmayı arzu eden Demirdaş, “Keşke Türkiye’de bulunan yetkililer bu yaşta beni Filistin’e gönderseler gözümü kırpmadan israille savaşırım. Hiç olmazsa en azından direnişe katılırım. Gönüllü olarak gitmeye hazırım. Ha bugün öldük ha yarın öldük. En azından Allah yolunda ölsek daha iyi.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

2025 Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

Siirt'te kırsal altyapıya 2 yılda 56 milyon liralık yatırım

Siirt’te bireysel sulama projeleri için hibe sözleşmeleri imzalandı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapay zekâ dolandırıcılığı uyarısı

Akademi Giriş Sınavı'na giriş belgeleri erişime açıldı

Siyonist işgalciler, A'riha'nın kuzeyinde bir eve el koydu, 60 koyun çaldı

İşgal ordusu, Gazze'nin doğusundaki mahallelerin tamamını boşaltmakla tehdit ediyor

Arap Birliği: "israilin" Batı Şeria'yı ilhak etme çağrıları siyasi zorbalıktır

Dışişleri'nden siyonist rejimin "Batı Şeria'nın ilhakı" açıklamalarına tepki

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Endonezya ve Suudi arasında 27 milyar dolarlık anlaşma

Balıkesir'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 63 şehit

Japonya'da 5,5 büyüklüğünde deprem

İran Hükümet Sözcüsü Munacirani 12 gün süren savaşın son durumunu açıkladı

Tüketici Birliği Federasyonu: Market endeksi haziran ayında yüzde 4,20 arttı

Yİ-ÜFE yıllık ve aylık arttı

Diyarbakır İslami STK'lardan Leman Dergisi alçaklığına tepki

Memur ve emeklilerin zam oranları netleşti

Beton altında mahsur kalan 2 yavru kedi kurtarıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz hayvanlar için kapsamlı değerlendirme toplantısı

Enflasyon rakamları açıklandı

Şanlıurfa-Gaziantep karayolunda kaza: 4 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de sağlık sistemi yakında tamamen çökebilir

Diyarbakır'da 43 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Batman’dan İstanbul’a Hayat Kurtaran Uçuş

Yangından etkilenen Karaali Mahallesi sakinleri o anları anlattı

Yahudiler haziranda Mescid-i Aksa'ya 25 kez girdi, İbrahim Camii'nde 89 kez ezanı engelledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


2025 Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

Siirt'te kırsal altyapıya 2 yılda 56 milyon liralık yatırım

Siirt’te bireysel sulama projeleri için hibe sözleşmeleri imzalandı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapay zekâ dolandırıcılığı uyarısı

Akademi Giriş Sınavı'na giriş belgeleri erişime açıldı

Siyonist işgalciler, A'riha'nın kuzeyinde bir eve el koydu, 60 koyun çaldı

İşgal ordusu, Gazze'nin doğusundaki mahallelerin tamamını boşaltmakla tehdit ediyor