• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,53% -0,48
  • EURO

    47,61% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4352,92% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü

07 Nisan 2023, Cuma 02:20
07 Nisan 2023, Cuma 02:20
8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Fizyoterapist Meltem Uzun, günümüzde en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden olan fizyoterapinin, bireylerde gelişen fonksiyon bozukluklarına uygulanan temel tedavilerden biri olduğunu söyledi.
8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü nedeniyle açıklama yapan Uzm. Fzt. Meltem Uzun, “8 Nisan fizyoterapistin rolünü ifade etmede bir farkındalık günüdür. Bu çerçevede yapılan çalışmalar ile toplumda, fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetleri konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır” dedi.
Fizyoterapistliğin, yalnızca engelli bireylere hizmet veren bir meslek olmadığının altını çizen Uzm. Fzt. Uzun, “Fizyoterapist, hastalık ve özür durumlarından kaynaklanan ağrı ve fonksiyonel yetersizliklerle ilgili gerekli özel ölçme ve değerlendirmeleri yapan ve bu değerlendirme sonuçlarından yola çıkarak yaşam kalitesini arttırmak için uygun fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayarak uygulayan profesyonel sağlık personelidir” ifadelerini kullandı.

Dünyada yaklaşık 120 yıllık, Türkiye’de ise 60 yıla yakın bir geçmişi olan fizyoterapistlik mesleğinin, son yılların en cazip meslekleri arasında gösterildiğine dikkat çeken Uzm. Fzt. Uzun, şunları kaydetti: “Fizyoterapistler; nörolojik, ortopedik, pediatrik, romatolojik, geriatrik, kardiyopulmoner, lenfödem, sporcu sağlığı, kadın sağlığı gibi alanlarda rehabilitasyon hizmeti verirler. Bunların yanı sıra toplum sağlığını iyileştirme konusunda da hastalık ve engelle başa çıkma becerilerinin, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının kazandırılması ile hastalık ve sağlıkta fiziksel aktivite danışmanlığı fizyoterapistlerin temel görevleri arasındadır. Ayrıca bulaşıcı olmayan hastalıklar, çeşitli yaralanmalar, yaşlılık, gebelik, sağlıklı bireyler, sporcular gibi toplumun ihtiyaç duyduğu tüm sağlıkla ilişkili durumlarda yaptığı değerlendirmeler, tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımları ile de yer almaktadır.”

Afet sonrası yaşanan sağlık sorunlarında fizyoterapistin rolü
Dünyada ve ülkemizde meydana gelen afetlerin, önemli halk sağlığı sorunlarına yol açtığını belirten Uzm. Fzt. Uzun, şu bilgileri paylaştı: “Afetler sonrasında bireylerde farklı sağlık problemleri oluşabiliyor. Ülkemizde yaşanan büyük deprem sonrasında da bunun birçok örneğine şahit olduk. Fizyoterapistler, afet sonrası ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon, el cerrahi rehabilitasyonu, protez-ortez ve biyomekanik, yanık rehabilitasyonu gibi özelleşmiş alanlarda, etkilenen kişilere rehabilitasyon hizmeti vererek, insanların hayata yeniden tutunmalarına, günlük yaşam aktivitelerini en iyi şekilde sürdürmelerine önemli katkı sağlıyor. Afetlerle başa çıkmanın, afete bağlı sakatlanmaları, yaralanmaları ve ekonomik kayıpları azaltmadaki etkilerinden dolayı fizyoterapistlerin afet yönetimi ve afet politikası planlamalarına dahil olması önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir.”

Fizyoterapistlerin, fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi ve geliştirilmesi için büyük bir özveriyle mesleği icra etiklerini vurgulayan Uzm. Fzt. Uzun, “Bölüm öğrencimiz Şenay Özçelik’i, meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Bu mesleğe gönül ve emek veren tüm meslektaşlarımız ile geleceğin fizyoterapistleri olarak yetişen öğrencilerimizin 8 Nisan Türkiye Fizyoterapistler Günü’nü tebrik ediyor, sağlık ve başarılarla dolu bir gelecek diliyoruz” diye konuştu.

Bakan Yumaklı: 4 ildeki 5 orman yangını kontrol altına alındı

Doğal yöntemlerle de kilo kontrolü sağlanabilir!

Ticaret Bakanlığı’ndan Sabiha Gökçen ve Habur’da kaçakçılık operasyonları

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan "Yangın" seferberliği

İtfaiye eri, yangına müdahale sırasında kalp krizinden hayatını kaybetti

Mahalle sakini kadınlar: Parklarımızdaki güvenliğin arttırılmasını istiyoruz

İşgalciler, Gazze'ye giden Hanzala gemisine el koydu

Günde kaç adım sağlık için yeterli?

Nusaybin’de yaşlı kadın evinde ölü bulundu

Meteorolojiden kuvvetli rüzgâr uyarısı

Bursa'daki orman yangınına havadan müdahale

Siyonist işgal rejiminin saldırılarında 2'si çocuk 11 Filistinli şehit oldu

Nijerya'da yolcu teknesi battı: 25 ölü

Yangınlarla ilgili 21 kişi tutuklandı

Türkiye’de sıcaklık rekoru kırıldı

4 ilde orman yangınına müdahale havadan ve karadan devam ediyor

Adana'da dört araç çarpıştı: 8 kişi yaralandı

Hava sıcaklıkları artacak

İstanbul'da binler Gazze'deki açlık ve soykırıma karşı yürüdü

Bulgaristan'daki orman yangını Türkiye sınırına dayandı

Aktivistlerden Refah Sınır Kapısı'nın açılması talebi

AB ile ABD masaya oturmaya hazırlanıyor

Siirt’te geleneksel sünnet şöleni coşkusu

Bursa'daki yangında yerleşim yerleri tehlike altında

İki otomobilin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı

Endonezya'da 5.7 büyüklüğünde deprem

Karakoyun Deresi için "Urfa’nın ayıbı hâline gelmiştir" tepkisi

Ukrayna'nın askeri savunma tesisleri hedef alındı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Bugün 76 yangınla mücadele ettik

Bursa yanıyor: TOKİ konutları boşaltıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Yumaklı: 4 ildeki 5 orman yangını kontrol altına alındı

Doğal yöntemlerle de kilo kontrolü sağlanabilir!

Ticaret Bakanlığı’ndan Sabiha Gökçen ve Habur’da kaçakçılık operasyonları

HÜDA PAR Bursa İl Başkanlığı’ndan "Yangın" seferberliği

İtfaiye eri, yangına müdahale sırasında kalp krizinden hayatını kaybetti

Mahalle sakini kadınlar: Parklarımızdaki güvenliğin arttırılmasını istiyoruz

İşgalciler, Gazze'ye giden Hanzala gemisine el koydu