81 ile yeni genelge gönderildi! Alışveriş poşetleri için yeni karar: Artık yasak

Tarih: 26.07.2021 08:56
81 ile yeni genelge gönderildi! Alışveriş poşetleri için yeni karar: Artık yasak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

81 ile yeni genelge gönderildi! Alışveriş poşetleri için yeni karar: Artık yasak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesine göre, atık ithalatı yapacak işletmeler, tesis inceleme raporu alacak. Hazırlanacak raporlarda, ithal edilen plastik atığın temizleme süreçlerine yer verilecek. Plastik alışveriş poşetleri, cips-çerez poşetleri gibi polietilen atıkları ise yasak kapsamında olacak.

81 İLE GENELGE GÖNDERİLDİ 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderdiği genelgesiyle, etilen polimerlerinden olan plastik atıkların ithalatını yapacak tesislerin teknik şartlarına yeniden düzenleme getiriliyor.

Genelgeye göre, plastik atık ithalatı yapacak işletmeler, kayıt belgesi alabilmek için tesisin bulunduğu il müdürlüğüne başvuruda bulunarak atık ithalatçısı tesis inceleme raporu çıkaracak.

Plastik atık ithalatı yapacak tesisler, farklı plastik polimerlerini ayrıştıracak, plastik dışı atıkları ayıracak, kırma-kesme işlemi uygulayacak altyapıya sahip olacak, temizleme ve kimyasal işlem uygulayarak mamül haline getirecek donanımı sağlayacak.

Atık ithalatında, geri kazanım yapılan tesisin elde ettiği ürünler raporlanacak. Atık ithalatçısı kayıt belgeleri, tek firmaya bağlı olsalar da her tesis için ayrı ayrı düzenlenecek.

Hazırlanacak raporlarda, ithal edilen plastik atığın temizleme süreçlerine yer verilecek; ısıl, kimyasal, biyolojik işlemler hakkında detaylı bilgi verilecek.

EMİSYON VERİLERİ KAYDA GEÇECEK 
Raporlarda tesislerin atık yönetim planı ile katı, sıvı ve gaz atıklar için atıksu ile emisyon verileri de kayda geçirilecek.

'TANIM' KRİTERİ 
Tesislerde lisans belgesine esas alınan belgelerden farklı durumlar oluşması halinde, inceleme işlemi sonlandırılarak, e-izin sisteminde güncelleme yapılması talep edilecek.

CEZAYA TABİ OLACAK 
Güncel belgelere göre yapılan incelemelerde tespit edilen olumsuzluklar, Çevre Kanunu’na göre cezaya tabi olacak.

Plastik atıkların tanımlanmasıyla, plastik alışveriş poşetleri, cips-çerez poşetleri gibi polietilen atıkların ithalatı ise yasak kapsamında olacak.

Plastik ambalajlar, kaynağında ayrı toplanmış ve malzeme türlerine göre ayrıştırılmış ancak geri dönüşümü sağlanmamış atık-hurda ambalaj malzemeleri olarak ithal edilebilecek.

HSK kararları Resmi Gazete'de

Yaklaşık 20 milyon öğrenci için karne heyecanı

Hatay'da 3.9 büyüklüğünde deprem

Hizbullah: Bu süreçte tarafsız değiliz, İran'ın yanındayız

 Benzin ve motorine zam geliyor

İran'dan Kanal 14'e tahliye emri: Netanyahu'nun propaganda kanalı ve teröre destek veren bir merkez

Gazze'de can kaybı 55 bin 706'ya yükseldi

Dolmuş ve otomobil çarpıştı. 5 yaralı

BM: israil'in saldırılarının kitlesel insan göçü gibi bölgesel etkisinden endişeliyiz

Muğla açıklarında44 düzensiz göçmen kurtarıldı

Muş'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Netanyahu durdurulmalı

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: israil Lübnan topraklarından çekilmeli

March To Gaza heyetinden Faruk Dinç’e geçmiş olsun ziyareti

Mardin Kalesi çevresinde orman yangını: İki ayrı noktada alevler yükseldi

Sakarya'da 19 kilogram skunk ele geçirildi: 1 tutuklama

Mangal, her yıl yüzlerce hektar ormanı kül ediyor!

Malatya'da depremzedelerin kura heyecanı

HÜDA PAR heyetinden Tarsus medyasına ziyaret

HÜDA PAR: Açılan alan sonrası dönemde Kürtleri yozlaştırma projeleri devreye sokulmak isteniyor

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Başka gazeteler kapanmadan yerel basın desteklenmeli

Filistin Diplomasi Merkezi’nden Milletvekili Dinç'e geçmiş olsun ziyareti 

Balıkesir'de orman yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonunda tüm şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmayı, hedefliyoruz

BM: 2 milyon Suriyeli ülkelerine geri döndü

Mardin’de tarihi silueti bozan yapıların yıkımı devam ediyor

Devrim Muhafızları, işgal rejimine yönelik yeni bir füze ve İHA saldırı süreci başlattıklarını duyurdu

Yemen'de kabileler Gazze ve İran için genel seferberlik ilan etti

Kazakistan ve Azerbaycan'dan ortak deniz tatbikatı

Yükleniyor