10331,31%1,61
40,06% 0,06
46,95% -0,03
4275,55% 0,22
6833,05% 0,21
Avrupa Birliği (AB), Gazze Şeridi'ne insani yardımların genişletilmesi konusunda işgal rejimi ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, anlaşmayla Gazze Şeridi'ne sınır geçiş noktaları açılacağını, kamyonlarla bölgeye gönderilen yardım ve gıda maddelerinin belirgin ölçüde artırılacağını, yaşamsal önem taşıyan altyapının tamir edileceğini ve insani yardım çalışanlarının daha iyi korunacağını belirtti.
Kallas, önlemlerin önümüzdeki günlerde hayata geçirileceğini, yardımların doğrudan halka ulaştırılacağını ifade ederek, "israil'in üzerinde anlaşılan tüm önlemleri hayata geçireceğine güveniyoruz" dedi.
Varılan anlaşma uyarınca sahil şeridindeki sınır geçiş noktalarının sayısı artırılacak ve Ürdün ile Mısır'dan yardım geçiş güzergâhları yeniden açılacak.
Ayrıca fırın ve seyyar mutfaklardan halka yardım dağıtılması mümkün olacak.
Anlaşma, yardım kuruluşlarına yakıt sevkiyatının yeniden başlatılmasını, yardım çalışanlarının korunmasını, elektrik şebekesi ve su arıtma tesisi gibi altyapı çalışmaları ve tamiratının mümkün hale getirilmesini de öngörüyor. (İLKHA)