-
BIST 100
15945,77%-1,11
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,34% 0,06
-
GRAM ALTIN
6349,03% -1,15
-
Ç. ALTIN
10592,95% -3,28
AB, Suriye enerji sektörüne yönelik yaptırımları kaldırabilir
-
A+Buyut
-
A-Kucult
27 AB ülkesinden diplomatlar, Suriye ekonomisinin restorasyonu ve istikrarı için önemli olan alanlardaki kısıtlamaların askıya alınmasına yönelik tedbirlerin derhal alınması tavsiyesinde bulundu.
Avrupa Birliği, bloğun dışişleri bakanlarının 27 Ocak'ta yapacağı toplantıda anlaşmaya varılması halinde, enerji ve ulaştırma sektörleriyle ilgili olarak Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırabilir.
Reuters tarafından kaynaklara atıfta bulunularak bildirilen habere göre Birliğin 27 ülkesinden diplomatlar, Suriye ekonomisinin restorasyonu ve istikrarı için önemli olan alanlardaki kısıtlamaların askıya alınmasına yönelik önlemlerin derhal alınmasını tavsiye etti.
AB üyelerinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ilişkin dış politika pozisyonlarını koordine eden grubun temsilcileri ayrıca Suriye ile bcılık ve yatırım ilişkilerinin yeniden başlatılması olasılığının dikkate alınması tavsiyesinde bulundu.
Ancak kaynaklar, anlaşmaya varılması halinde yaptırımların hafifletilmesinin geri döndürülebilir bir şekilde gerçekleşeceğini ve Suriye'deki mevcut durumun bu sürecin devamına izin verip vermediğine ilişkin düzenli değerlendirmeleri gerektirdiğini belirtiyor.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas, Cuma günü Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'ye yönelik yaptırımların kademeli olarak kaldırılması konusunun Pazartesi günü 27 AB ülkesinin dışişleri bakanlarının katılacağı toplantıda ele alınacağını söylemişti. Kallas, yeni hükümetin icraatlarına bağlı olarak Suriye'ye yönelik yaptırım rejimini hafifletmeye hazır olduklarını ifade etmişti.
Kasım 2024'ün sonunda muhalif güçler, Suriye ordusunun Halep ve İdlib vilayetlerindeki mevzilerine karşı geniş çaplı bir harekat başlattı. 7 Aralık akşamı Halep, Hama, Dera ve Humus'u ele geçirdiler ve 8 Aralık'ta Şam'a girdiler. Beşar Esad, istifa ederek ülkeyi terk etti. Ocak 2024'ten bu yana İdlib vilayetinde muhaliflerin oluşturduğu Kurtuluş Hükümeti'nin başkanlığını yapan Muhammed El Beşir, 10 Aralık'ta 1 Mart 2025'e kadar sürecek geçiş dönemi için Suriye hükümetinin başına atandığını duyurdu. Suriye'nin fiili liderliğini şu an Ahmed El Şara yapıyor. (İLKHA)
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı
Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi
Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok
Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz
Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır
Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor
HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor
ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz
Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı
Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi
Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü
Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı
YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı
Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor
Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü
Yükleniyor







