• BIST 100

    9352,37%-0,46
  • DOLAR

    38,16% 0,52
  • EURO

    43,51% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4082,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6611,04% 0,63

AB, Suriye enerji sektörüne yönelik yaptırımları kaldırabilir

DÜNYA 26.01.2025 15:47:20 0
AB, Suriye enerji sektörüne yönelik yaptırımları kaldırabilir

27 AB ülkesinden diplomatlar, Suriye ekonomisinin restorasyonu ve istikrarı için önemli olan alanlardaki kısıtlamaların askıya alınmasına yönelik tedbirlerin derhal alınması tavsiyesinde bulundu.

Avrupa Birliği, bloğun dışişleri bakanlarının 27 Ocak'ta yapacağı toplantıda anlaşmaya varılması halinde, enerji ve ulaştırma sektörleriyle ilgili olarak Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırabilir.

Reuters tarafından kaynaklara atıfta bulunularak bildirilen habere göre Birliğin 27 ülkesinden diplomatlar, Suriye ekonomisinin restorasyonu ve istikrarı için önemli olan alanlardaki kısıtlamaların askıya alınmasına yönelik önlemlerin derhal alınmasını tavsiye etti.

AB üyelerinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya ilişkin dış politika pozisyonlarını koordine eden grubun temsilcileri ayrıca Suriye ile bcılık ve yatırım ilişkilerinin yeniden başlatılması olasılığının dikkate alınması tavsiyesinde bulundu.

Ancak kaynaklar, anlaşmaya varılması halinde yaptırımların hafifletilmesinin geri döndürülebilir bir şekilde gerçekleşeceğini ve Suriye'deki mevcut durumun bu sürecin devamına izin verip vermediğine ilişkin düzenli değerlendirmeleri gerektirdiğini belirtiyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kaja Kallas, Cuma günü Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'ye yönelik yaptırımların kademeli olarak kaldırılması konusunun Pazartesi günü 27 AB ülkesinin dışişleri bakanlarının katılacağı toplantıda ele alınacağını söylemişti. Kallas, yeni hükümetin icraatlarına bağlı olarak Suriye'ye yönelik yaptırım rejimini hafifletmeye hazır olduklarını ifade etmişti.

Kasım 2024'ün sonunda muhalif güçler, Suriye ordusunun Halep ve İdlib vilayetlerindeki mevzilerine karşı geniş çaplı bir harekat başlattı. 7 Aralık akşamı Halep, Hama, Dera ve Humus'u ele geçirdiler ve 8 Aralık'ta Şam'a girdiler. Beşar Esad, istifa ederek ülkeyi terk etti. Ocak 2024'ten bu yana İdlib vilayetinde muhaliflerin oluşturduğu Kurtuluş Hükümeti'nin başkanlığını yapan Muhammed El Beşir, 10 Aralık'ta 1 Mart 2025'e kadar sürecek geçiş dönemi için Suriye hükümetinin başına atandığını duyurdu. Suriye'nin fiili liderliğini şu an Ahmed El Şara yapıyor. (İLKHA)

Benin'deki saldırıda 8 asker öldü

Filistin’e desteğinden dolayı binden fazla üniversite öğrencisinin vizeleri iptal edildi

Bilecik'te trafik kazası: 2 yaralı

Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın

DMM'den TOKİ ile ilgili iddialara yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yeni tehcirlere asla tahammülümüz olamaz

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Diyarbakır'da ele geçirilen 21 ton uyuşturucu imha edildi

İpekyolu Kariyer Fuarı'nda Battalgazi Belediyesi standına yoğun ilgi

Mardin’de lise öğrencilerinden Filistin yararına kermes

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Çapı bir santimetreden daha küçük robot icat edildi

Batman Valiliği’nden hava sıcaklığı uyarısı

ABD'nin Yemen'e yönelik saldırısında şehit sivil sayısı 74'e yükseldi

Rusya ve Ukrayna arasında asker cenazeleri takas edildi

2024'te PTT kargoda 1,38 milyar gönderiyle rekor kırıldı

Güney Kore'de orman yangınlarında 104 bin hektar alan yandı

Diyarbakır'da hafta sonu bazı cadde ve güzergahlar trafiğe kapalı olacak

Ordu’da başıboş köpekler kazaya neden oldu

Prof. Dr. Dağ: Yapay zekânın öğrenciler tarafından doğru kullanılması için öğretmenler rehberlik yapmalı

Uluslararası Savaş Sempozyumu başladı

Çifte vatandaşlık pasaportuna sahip katillerin yargılanması için yeni başvuru

Siirt’te yılan ısırması sonucu 75 yaşındaki kadın hastaneye kaldırıldı

Malatya Valisi Yavuz: Eğitime yaklaşık 8,5 milyar TL yatırım yapıyoruz

Siirt'te yeni dönem: Belediye, mahallelerde vatandaşla birebir buluşuyor

Batman Çayı'nda su seviyesi artacak: DSİ'den vatandaşlara uyarı

HÜDA PAR'dan ailenin korunması ve sapkınlığın suç sayılması için kanun teklifi

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever'den Mevlid-i Nebi etkinliğine davet

Mardin’de drift yapan sürücüye ceza

Şanlıurfa’da gençler Gazze için Rabia Meydanı’nda buluştu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ