• BIST 100

    17249,60%-0,47
  • DOLAR

    43,72% 0,05
  • EURO

    51,77% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6857,63% -2,24
  • Ç. ALTIN

    11540,30% -0,93

ABD bölgeye yeni savaş uçakları sevk etti, İran meydan okudu

18 Şubat 2026, Çarşamba 07:12
18 Şubat 2026, Çarşamba 07:12
ABD bölgeye yeni savaş uçakları sevk etti, İran meydan okudu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD'nin Orta Doğu'ya onlarca savaş uçağı ve uçak gemisi sevk ettiği bir dönemde İran, olası bir saldırıya karşı çoklu senaryolar üzerinden tatbikat yürüttüğünü açıkladı. Tahran, tehditlere karşı operasyonel hazırlığın tamamlandığını vurguladı.

ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığını hızla artırmasına karşılık İran'dan net ve kararlı mesajlar geldi. İranlı bir yetkili, olası bir Amerikan saldırısına karşı sahada fiilen çoklu senaryolar üzerinden eğitim yapıldığını ve operasyonel hazırlığın tamamlandığını açıkladı.

Yetkili, Ayetullah Seyyid Ali Hamaney'in Washington'a yönelik son uyarılarının sadece siyasi söylem olmadığını, askeri düzeyde de karşılığının bulunduğunu belirtti.

İran Devrim Muhafızları Donanma Komutanlığı ise üst düzey karar alınması halinde Hürmüz Boğazı'nın kapatılabileceğini duyurdu. Bu açıklama, küresel enerji hattının kalbi sayılan boğazın güvenliğine dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Öte yandan ABD'nin bölgeye 50'den fazla savaş uçağı sevk ettiği bildirildi. Sevk edilen uçaklar arasında F-35 ve F-22 tipi "hayalet" savaş uçaklarının yanı sıra F-16'ların da bulunduğu aktarıldı. Ayrıca USS Abraham Lincoln uçak gemisine ek olarak USS Gerald R. Ford'un da bölgeye gönderilmesine karar verildiği, üçüncü bir uçak gemisinin daha planlamada olduğu ifade edildi.

Tüm bu askeri hareketlilik, iki ülke arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde, Umman Büyükelçiliği'nde gerçekleştirilen dolaylı görüşmelerin ikinci turunda "ilerleme" sağlandığı yönündeki açıklamalara rağmen yaşandı.

İran müzakerelerde yaptırımların kaldırılmasını talep ederken, nükleer programını barışçıl çerçevede sürdürme hakkını savunuyor. ABD ise uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tamamen durdurulmasını ve zenginleştirilmiş stokların ülke dışına çıkarılmasını istiyor. Washington ayrıca füze programı ve bölgesel müttefiklere verilen desteğin de masaya yatırılmasını talep ediyor. Tahran ise nükleer dosya dışında hiçbir başlığı müzakere etmeyeceğini net biçimde ortaya koyuyor.

Salı günü konuşan Ali Hamaney, "Dünyanın en güçlü ordusu bir tokatla ayağa kalkamaz hale gelebilir" diyerek açık bir mesaj verdi. İran'ın füze kapasitesinin ve menzilinin tamamen iç mesele olduğunu belirten Hamaney, ülkesinin barışçıl nükleer teknolojiye sahip olma hakkının tartışılamayacağını vurguladı.

Bu arada Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı'nda ikinci gününe giren tatbikatlarda füze ve insansız hava aracı birimlerinin hedefleri tam isabetle vurduğunu açıkladı. Tatbikat süresince gemi trafiğine geçici kısıtlamalar getirildi.

Son dönemde Rusya ve Çin'den İran'a askeri sevkiyat yapıldığına dair bilgiler de dikkat çekiyor. Moskova ve Pekin ile gelişen stratejik iş birliği, özellikle geçen yıl yaşanan ve "12 Gün Savaşı" olarak anılan gerilimin ardından daha görünür hale geldi.

Orta Doğu'da tansiyon yeniden yükselirken, İran yönetimi "tehdit değil caydırıcılık" mesajı vererek olası bir saldırıya karşı hem sahada hem masada hazır olduğunu ortaya koyuyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Kudüs işgal ediliyor: Müslümanlara Mescid-i Aksa ve çevresi için harekete geçme çağrısı

HAMAS'tan "Barış Konseyi"ne çağrı: Gazze'deki ihlalleri durdurun

Türkiye ile Etiyopya'dan ekonomi ve enerjide stratejik adım

Nükleer ikiyüzlülük: ABD teste hazırız dedi, Çin'i suçladı

ABD bölgeye yeni savaş uçakları sevk etti, İran meydan okudu

Siyonist rejim ateşkesi delmeyi sürdürdü: Gazze'de bir çocuk şehit oldu

Rize’de feci kaza: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Peru'da Devlet Başkanı Jeri görevden alındı

BM üyesi 80'den fazla ülke, işgal rejiminin Batı Şeria'yı ilhak kararını kınadı

Adıyaman'da trafik kazası: 3 yaralı

DMM, “CİMER’de 90 bin kişinin görev yaptığı” iddialarını yalanladı

Senegal Sahra Tozu'nun etkisi altında

Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan ayının başlangıcına ilişkin açıklama

Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

BUDO seferlerine fırtına engeli

AB'den savunmaya 800 milyar avro kaynak

Umut Kervanı’ndan Karakoçan’da Ramazan öncesi ihtiyaç sahiplerine yardım

Rusya’da askeri tesiste patlama: 2 ölü

Bakan Bayraktar: Etiyopya ile enerji alanında iş birliği mutabakatı imzalandı

Bursa'da bir özel hastanede “hasta limit” iddiasına soruşturma

Siyer Yarışması'nda bazı sorulara yapılan itirazlar komisyon tarafından değerlendirilip sonuçlandırıldı

Siyonist rejim Batı Şeria'da işgal ve yıkıma devam ediyor

Rusya, ABD ve Ukrayna görüşmelerinde üçüncü tur sona erdi

Bosna Hersek'te 4,4 büyüklüğünde deprem

Uşak’ta yasa dışı avcılığa termal drone ile müdahale

Muş'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Rusya'dan donanmayı sahaya sürme sinyali

TMO 1,2 milyon ton buğdayı TÜRİB üzerinden satışa sunuyor

Nijerya'da tekne battı: 14 ölü, onlarca kayıp

ABD, Doğu Pasifik ve Karayipler'de 3 tekneyi vurdu: 11 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kudüs işgal ediliyor: Müslümanlara Mescid-i Aksa ve çevresi için harekete geçme çağrısı

HAMAS'tan "Barış Konseyi"ne çağrı: Gazze'deki ihlalleri durdurun

Türkiye ile Etiyopya'dan ekonomi ve enerjide stratejik adım

Nükleer ikiyüzlülük: ABD teste hazırız dedi, Çin'i suçladı

ABD bölgeye yeni savaş uçakları sevk etti, İran meydan okudu

Siyonist rejim ateşkesi delmeyi sürdürdü: Gazze'de bir çocuk şehit oldu

Rize’de feci kaza: 1 ölü, 1 ağır yaralı