• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

ABD, Grönland'ı satın alma niyetinde!

07 Ocak 2026, Çarşamba 23:10
07 Ocak 2026, Çarşamba 23:10
ABD, Grönland
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Carolyn Levitt, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı satın almayı düşündüğünü söyledi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Carolyn Levitt, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Levitt, Trump yönetiminin Grönland'ın potansiyel satın alımını "aktif olarak" görüştüğünü belirterek, ABD başkanının diplomatik bir çözüme öncelik verdiğini ancak "seçeneklerini açık tuttuğunu" sözlerine ekledi .

Trump'ın, " Rusya ve Çin'in Arktik bölgesindeki saldırganlığını önlemenin Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarına olduğuna inandığını ve bu nedenle ekibinin şu anda olası bir satın almanın nasıl olabileceğini görüştüğünü." de sözlerine ekleyen Levitt, Trump'ın Grönland'ı askeri harekâtla ele geçirme olasılığını neden dışlamadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Başkan Trump, Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarlarını göz önünde bulundururken her zaman tüm seçenekleri değerlendirir, ancak şunu söyleyebilirim ki, başkanın ilk tercihi her zaman diplomasi olmuştur."

Öte yandan Wall Street Journal, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Kongre üyelerine Washington'un Grönland'ı Danimarka'dan satın almayı planladığını ve adayı ele geçirmek için askeri bir operasyon düzenleme niyetinde olmadığını söylediğini bildirdi.

Wall Street Journal'ın haberine göre, görüşmelere yakın kaynaklara göre Rubio, milletvekillerine yönetimin Grönland'a yönelik son tehditlerinin yakın bir işgal anlamına gelmediğini, amacın adayı Danimarka'dan almak olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, bu konuşma geçen Pazartesi günü, Rubio, Pentagon Sekreteri Pete Hegseth ve Genelkurmay Başkanı General Dan Kaine'in, Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'yu kaçırmak için 3 Ocak'ta düzenlenen ABD operasyonuyla ilgili olarak Kongre liderlerine verdikleri kapalı kapılar ardındaki brifing sırasında gerçekleşti. Rubio'nun yorumları, Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer'in ABD yönetiminin Grönland ve Meksika da dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde askeri harekât düşünüp düşünmediği sorusunun ardından geldi.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland adasının ABD'nin savunma amaçları için gerekli olduğunu belirtmişti. Trump, "Diğer taraflar, Venezuela'daki askeri eylemin Grönland sorunu için ne anlama geldiğine kendileri karar vermelidir." diye eklemişti.

Buna karşılık Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ABD'nin Grönland üzerindeki iddialarının NATO'nun çöküşüne yol açabileceğini söyledi.

Grönland, Arktik güvenliği için merkezi bir öneme sahip, deniz yolları için bir başlangıç ​​noktası ve nadir toprak metalleri ile diğer kaynaklara ev sahipliği yapan bir bölge olarak kabul ediliyor. Batı medyası, adanın grafit, bakır, çinko, altın, elmas, demir cevheri, titanyum, vanadyum ve uranyum yatakları içerdiğini bildiriyor, ancak jeolojik araştırmalar henüz tam olarak tamamlanmadı. Grönland, ABD'nin Pituffik uzay üssüne ev sahipliği yapıyor.

Bir gün önce Reuters, ABD yönetiminin Grönland'ı ele geçirmek için askeri güç kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri görüştüğünü bildirmişti . Bu arada, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Fransız mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde Amerikalıların işgal planlarının olmadığını belirtmişti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: abd grönland'ı satın alma niyetinde!
Anahtar Kelimeler: abd grönland'ı satın alma niyetinde!

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 55 kişi öldü

Nijerya’da köylere silahlı saldırı: 10 ölü

AB ile Macaristan arasında Rusya anlaşmazlığı

Fransa CumhurbaşkanıMacron ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Paris'te görüştü

Almanya Başbakanı Merz, Çin'e gidiyor

Hollanda'da yeni azınlık hükümeti yemin ederek göreve başladı

ABD'nin Kuzeydoğunu etkisi altına alan şiddetli kar fırtınası nedeniyle 7 eyalette olağanüstü hal ilan edildi

Çin'de 5,1 büyüklüğünde deprem

Tarifeler konusunda anlaşmazlık nedeniyle AB-ABD anlaşması askıya alındı

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç, işgal rejimi ile askeri işbirliğine karşı duruyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, Batı Şeria gündemiyle acil toplanacak

Güney Kore'de orman yangınları nedeniyle ulusal seferberlik ilan edildi

ABD, Beyrut'taki elçilik personelini tahliye edecek

Malatya'da park halindeki otomobilde yangın

AB'den Schengen vizelerinde yeni düzenleme

Peru'da askeri helikopter düştü: 15 ölü

Cizre'de öğrencilere YKS semineri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Meşru dairede kalmak suretiyle süreci menziline ulaştıracağız

Nepal'de yolcu otobüsü nehre düştü: 19 ölü, 24 yaralı

Kötü bir ağız ve diş sağlığı, çeşitli hastalıklara neden olabiliyor

Vaiz Nergis: Ramazan ayı sabır, paylaşma ve bereket ayıdır

Ailede kaliteli beraberliği yakalayamayan çocuklar risk altında

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından sokaklar savaş alanına döndü

Şırnak'ta alacak-verecek kavgası cinayetle bitti

Gaziantep İl Müftüsü Soykök: Ramazan aynı zamanda yardımlaşma ve paylaşma ayıdır

Başkan Er: Ramazan ayının ruhuna ve manevi iklimine uygun etkinlikler düzenliyoruz

Pakistan'da karakol saldırısı: 3 kolluk kuvveti hayatını kaybetti

Battalgazi'de Çamurlu TOKİ cami çevresindeki çalışmalar tamamlandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Çocuklarımızın en iyi şekilde eğitim almalarına imkân sağlıyoruz

Sağlık-Der Başkanı Sezen: Oruç vücudu dinlendirir, kendini onarma sürecini başlatır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 55 kişi öldü

Nijerya’da köylere silahlı saldırı: 10 ölü

AB ile Macaristan arasında Rusya anlaşmazlığı

Fransa CumhurbaşkanıMacron ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Paris'te görüştü

Almanya Başbakanı Merz, Çin'e gidiyor

Hollanda'da yeni azınlık hükümeti yemin ederek göreve başladı

ABD'nin Kuzeydoğunu etkisi altına alan şiddetli kar fırtınası nedeniyle 7 eyalette olağanüstü hal ilan edildi