-
BIST 100
15923,58%-1,25
-
DOLAR
44,37% 0,06
-
EURO
51,36% 0,10
-
GRAM ALTIN
6344,74% -1,22
-
Ç. ALTIN
10600,10% -3,21
ABD-İran arasında ara buluculuk çabaları
-
A+Buyut
-
A-Kucult
İran İslam Cumhuriyeti, ABD ile doğrudan görüşme yapmadığını vurgularken, ara buluculuk sürecinde Hürmüz Boğazı'nın kontrolü ve sert koşulların masada olduğu bildirildi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile süren savaşın sonlanmasına yönelik bir anlaşmaya yakın olunduğunu açıkladı.
Ancak İran İslam Cumhuriyeti, Washington ile doğrudan bir görüşme yapılmadığını ve Beyaz Saray açıklamalarını piyasa ve petrol manipülasyonu girişimi olarak değerlendirdi.
Ara buluculuk çabaları, Türkiye, Mısır, Pakistan, Umman ve Katar başta olmak üzere bölgesel ülkeler tarafından yürütülüyor.
Türkiye ve Mısır dışişleri yetkilileri, ABD ve İran arasında dolaylı mesajların değiş tokuş edildiğini ve bu adımın gerilimi azaltma amacı taşıdığını bildirdi.
Pakistan, olası müzakereler için İslamabad'ı ev sahibi olarak önerdi ve taraflar arasında mesajların iletilmesinde aktif rol oynadı.
Katar ve Umman da Hürmüz Boğazı'ndan güvenli geçişin sağlanması için İran ile ayrı görüşmeler yürütüyor.
ABD tarafı, boğazın tamamen açılmasını, İran'ın füze programını ve uranyum zenginleştirmesini durdurmasını talep ediyor.
İran İslam Cumhuriyeti ise savaşın sona ermesi ve Hürmüz Boğazı'nın açılması için sert koşullar belirledi; ABD üslerinin Körfez'den çekilmesi, tazminatlar ve saldırılarını resmî olarak kabul ederek sorumluluğu üstlenmesi bunlar arasında yer alıyor.
Ayrıca İran, siyonist rejimin Lübnan'a yönelik saldırılarının durdurulmasını şart koşuyor.
Ara buluculuk çabaları uluslararası alanda destek bulsa da taraflar arasındaki uçurum hızlı bir çözümü zorlaştırıyor.
Mısır, Türkiye ve Pakistan, Trump'ın enerji tesislerine yönelik saldırıları beş gün süreyle durdurma çağrısını fırsat bilerek güven inşa etmeye çalışıyor.
İran İslam Cumhuriyeti'nin sert koşulları ve Hürmüz Boğazı üzerindeki stratejik pozisyonu, savaşın daha uzun süre devam edebileceğini gösteriyor. (İLKHA)
Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi
Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok
Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz
Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır
Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor
HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor
ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz
Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı
Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı
Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi
Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor
Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü
Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı
YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı
Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor
Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü
Batman Havalimanı yaz tarifesine geçiyor: Uçuş sayısı artıyor
Niğde’de 'Bal Ormanı Projesi' büyüyor
Öğrenciler trafik polisi oldu
Bakan Gürlek cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurulu toplantısına katıldı
81 ilde suç örgütü propagandasına operasyon: 358 gözaltı
Aydın'da Bizans dönemine kitap ele geçirildi
Yükleniyor







