• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

ABD, nükleer silahlara karşı lazerlerle donatılmış uzay tabanlı önleme araçları üzerinden çalışıyor

DÜNYA 30.01.2025 14:44:15 0
ABD, nükleer silahlara karşı lazerlerle donatılmış uzay tabanlı önleme araçları üzerinden çalışıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı Pete Hegseth’e 60 gün içinde en yeni füze savunma sisteminin proje ve konuşlandırma planını sunma talimatı verdi.

Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre ABD tarafından geliştirilen en yeni füze savunma sistemi (Füze Savunma Sistemi - PRO) olan "Amerika'nın Demir Kubbesi", nükleer silahları yok etmek için lazerlerle donatılmış uzay tabanlı önleme araçlarının konuşlandırılmasını öngörüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce Savunma Bakanı Pete Hegseth’e verdiği talimat doğrultusunda, 60 gün içinde bu yeni füze savunma sistemine dair bir proje ve konuşlandırma planı sunulması gerekiyor.

Trump'ın, bu sistemi, siyonist işgal rejimindeki "hava savunma sistemine duyduğu saygıyı göstermek amacıyla 'Amerika'nın Demir Kubbesi' olarak adlandırdığı" belirtildi.

Ancak, Trump'ın "bir sonraki nesil füze savunma sistemi" vizyonunun aslında 40. ABD Başkanı Ronald Reagan’ın 1983 yılında Soğuk Savaş’ın zirvesinde başlattığı ünlü "Yıldız Savaşları" programına çok daha yakın olduğu belirtiliyor.

Bu yeni nesil "Yıldız Savaşları 2.0" projesinin maliyetinin yüz milyarlarca doları bulması bekleniyor. Uzmanlara göre, projede karşılaşılan teknolojik zorluklar oldukça büyük. Ayrıca, uzmanlar, bu girişimin Çin ve Rusya’yı, sistemin etkinliğini ortadan kaldıracak karşı önlemler almaya teşvik edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Trump tarafından önerilen sistem, uzmanlara göre son derece pahalı ve teknik açıdan karmaşık. Trump'ın talimatına göre, proje kapsamında "uzay önleyicileri" olarak adlandırılan bir uydu ağı kurulacak ve bazı uydular lazer silahlarıyla donatılacak. Buna ek olarak, lazerlerin devre dışı kalması durumunda kullanılacak daha düşük irtifada görev yapacak ikinci bir önleyici katman da geliştirilecek.

Ancak analistler, uzay tabanlı bir füze savunma kalkanının tamamen geçilmez hale getirilmesinin neredeyse imkânsız olduğunu savunuyor. Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) füze uzmanı Tom Karako’nun FT'ye yaptığı açıklamada, "Sihirli bir güvenlik garantisi yok" ifadesine yer verildi.

Buna göre, balistik nükleer füzelerin kalkış aşamasında, yani yörüngeye ulaşmadan önceki 3-5 dakikalık süre içinde tespit edilmesi, önlenmesi ve imha edilmesi gerekecek. Ancak bu, yüzlerce kilometre mesafeden hedefi vurabilecek lazer ışınları gerektiriyor ve şu an için böyle bir teknoloji mevcut değil.

Gazeteye göre Oslo Nükleer Projesi araştırma merkezinden füze uzmanı Fabian Hoffmann, lazerlerle donatılmış uyduların çalıştırılması için mini reaktörlere veya gelişmiş güneş paneli sistemlerine ihtiyaç duyulacağını belirtti. Hoffmann, "Bu, büyük ölçekli araştırmalar ve yatırımlar gerektirir ve kısa vadede gerçekleştirilmesi imkânsızdır." diye ekledi. (İLKHA)

İngiltere'de uzun süreli yağış uyarısı

Çorlu'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Kolombiya’da sarıhumma nedeniyle acil sağlık durumu ilan edildi

Peygamber Sevdalıları: Halkımızın hasretle beklediği büyük güne hazırız

Rusya, Barents Denizi İşbirliği Anlaşmas'ını feshetti

ABD'de uçaka kazası: 3 ölü

Emek, Dijitalleşme ve Sosyal Adalet Uluslararası Kongresi Ankara’da gerçekleştirildi

Bağlar esnafı lokum ikramında bulunarak halkı Mevlid programına davet etti

Bursa’da 2 bin kişiye uygulamalı trafik eğitimi verildi

Gaziantep'te suç örgütlerine operasyon: 7 tutuklama

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Çiftçi çökerse, memleket çöker

Hatay'da Siyer Yarışması'nda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi

Malatya'da kayısı bahçeleri felaketi yaşıyor: Don vurdu, emekler zayi oldu

Diyarbakır esnafı Muhammedi sevdaya doymuyor

Bakan Uraloğlu: Siirt-Kurtalan yolu ile yıllık 206 milyon lira tasarruf sağlanacak

Siyonist rejim Gazze’de katliama devam ediyor: Şehit sayısı 51 bini aştı

Bakan Yumaklı, zirai dondan etkilenen ürünleri açıkladı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç’ten Mersin’de yoğun ziyaret trafiği

Şanlıurfa’da 1 PKK/KCK mensubu teslim oldu

Şanlıurfa’da otomobil kayalara çarptı: 4 yaralı

Şanlıurfa’da kaybolan çocuğun cansız bedeni sulama kanalında bulundu

Bakan Fidan Cezayir'e gidiyor: Enerji, savunma ve Gazze gündemde

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Camilerin elektrik borcu ödenmeli

Şanlıurfa'nın sağlık raporu: HÜDA PAR'dan çarpıcı tespitler ve çözüm önerileri

Peygamber sevdası yarışmayla değil, kalplerde kazanıldı

EÜAŞ ve TEİAŞ'a 1036 yeni personel alımı yapılacak

Doğum yardımları mayısta başlıyor, nüfus alarm veriyor

Etna Yanardağı kül ve lav püskürttü

Kolombiya Devlet Başkanı Petro: Filistin halkı kanlı bir soykırım altında

Batman'da feci tır kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ