• BIST 100

    10803,28%-0,20
  • DOLAR

    40,89% 0,16
  • EURO

    47,78% 0,29
  • GRAM ALTIN

    4393,36% 0,35
  • Ç. ALTIN

    7053,04% 0,00

ABD, Türkiye'nin Suriye'ye operasyon konusunda geri adım atmayacağını düşünüyor

09 Haziran 2022, Perşembe 12:13
09 Haziran 2022, Perşembe 12:13
ABD, Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ABD, Türkiye'nin Suriye'ye operasyon konusunda geri adım atmayacağını düşünüyor

Washington

Leaf, Orta Doğu Politikasından Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dana Stroul ile Senato Dış İlişkiler Komitesinde ABD'nin Suriye politikası üzerine bir oturumda konuştu.

Oturumda, Suriye'deki insani durum, Beşşar Esed rejiminin varlığını sürdürmesi ve Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak üzere bu ülkenin kuzeyine yönelik olası operasyon konuları gündeme geldi.

Türkiye’nin olası Suriye operasyonundan endişe duyduklarını, Türkiye ile olası bir operasyonu önlemek üzere görüşmeler yaptığını belirten Leaf, 'Türk hükümeti bizim böyle bir girişim konusundaki görüşlerimizi çok iyi biliyor. Onlarla bir dizi üst düzey angajmanımız oldu. Henüz işe gireli bir hafta olmadı. Türk hükümeti ile bu konuda angaje olmak için erken bir fırsat arıyorum.' dedi.

ABD'li üst düzey diplomat, Türkiye'nin olası bir operasyonunun, ABD'nin Suriye'deki misyonunu da tehlikeye atacağını iddia ederken, 'Türk hükümetini bu operasyondan geri adım attırmak için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz.' diye konuştu.

Bir senatörün, 'Peki Türkiye geri adım atacak mı?' sorusuna ise Leaf, 'Kaygılarımızı ifade ediyoruz ama şu anda sadece bu konuda değil diğer konularda da karşılık vermeye yanaşmıyorlar. Dolayısıyla açık olmak gerekirse geri adım atmıyorlar.' yanıtını verdi.

ABD Savunma Bakanlığı Ortadoğu Politikasından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Stroul da açıklamalarında Türkiye'nin olası operasyonundan endişe duyduklarını dile getirdi.

Stroul, 'ABD, Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini kabul ediyor ve düzenli olarak tüm taraflara gerilimi azaltma gereğini iletiyor. Bununla birlikte, herhangi bir yeni saldırı, bölgesel istikrarı daha da zayıflatabilir ve ABD güçlerini ve koalisyonun DEAŞ'a karşı kampanyasını riske atabilir.' ifadelerini kullandı.

'Esed'in, BAE tarafından bir devlet başkanı olarak karşılandığını görmek beni şok etti'

Suriye'de Beşar Esed rejiminin halen düşmemesi ve bazı Arap ülkelerince yeniden tanınması da panelin gündemindeydi.

Leaf, 'Esed'in düşeceği konusunda hiçbir zaman emin olmadım. Bu da kristal bir kürem olduğu için değil, bu tür rejimlerin doğasında, en son kendilerinin düştüğünü iddia etmeleri ve kolay kolay yıkılmamaları olduğu için biliyorum.' dedi.

Bölgedeki tüm ABD ortakları ile Esed rejimine meşruiyet atfedecek faaliyetlerden kaçınmaları için temas kuracağını belirten Leaf, 'Beşar Esed'in, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından bir devlet başkanı olarak karşılandığını görmek beni şok etti. BAE'lilere bunun gerçekten muazzam bir propaganda değeri olduğunu ve başka bir şey olmadığını açıkça belirttik.' diye konuştu.

Rejimin toplu katliamlarına tanıklık eden bir kişi oturuma katıldı

Oturumun sonunda, Suriye'de Şam belediyesinde çalıştığı sırada rejimin hapishanelerinde işkencelerden ölenlerin gömülmesinde görev alan 'Mezarcı' lakaplı maskeli bir kişi de oturuma katıldı.

Söz konusu Suriyeli, daha önce rejim tutuklularının resimlerini çeken 'Sezar' lakaplı Suriyelinin de kongrede işkence gören insanların fotoğraflarını paylaştığını hatırlatarak Esed rejiminin o günden daha az zalim olmadığını söyledi.

Mezarcı lakaplı Suriyeli 'Suriye halkı daha az risk altında değil. Savaş suçlarına tanık olan birinin daha kaç kez karşınızda oturması ve Esed rejiminin dehşetini anlatması gerekiyor? Umarım hikayemi paylaşarak içinizde bir şeyleri ateşleyebilir ve belki de Suriye'nin geleceği için umutları tazeleyebilirim.' dedi.

2011'de rejimin istihbarat görevlileri tarafından rejimin hapishanelerinde öldürülen insanların gömülmesi için görevlendirildiğini belirten Mezarcı, pikaplarla kendisine haftalık 300 ila 600 ölü getirildiğini belirtti.

Bir kısım toplu mezarların yerlerini bildiğini ifade eden yüzü kapalı Suriyeli, Amerikan Kongresi'ne, Esed rejiminin hapishanelerinde işkencelere maruz kalan siviller için harekete geçme çağrısında bulundu.


Son kullanma tarihi geçen dönerleri satan iş yeri kapatıldı

Batman'da "aile yılı" kapsamında il yaşlı çalıştayı düzenlendi

HAMAS'tan, Bergusi'nin hücresine baskın düzenleyen "terörist Ben Gvir"e tepki

Cuma hutbesi: Kul hakkı ateşten gömlektir

Ankara’da 1 haftada 630 aranan şahıs yakalandı

Adana Valisi Köşger, Kur’an kursu öğrencileriyle bir araya geldi

AKOM’dan İstanbul'a fırtına uyarısı

Asrın felaketinin Adana eğitiminde açtığı yaralar sarılıyor

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sağlıkta dünyada en iyi hizmeti sunan ülkelerden biriyiz

Adana’da iki esnaf, hem boykot hem bağışla Gazze halkının yanında yer aldı

Mardin İl Müftüsü Türkmen: Mardin genelinde 33 binin üzerinde çocuğumuz Yaz Kur'an Kurslarına gitti

Ambulans uçak 19 aylık bebek ve 20 yaşındaki hasta için havalandı

Trump: Alaska’daki Putin zirvesinin “başarısız olma ihtimali yüzde 25

Tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlar yerinde değerlendirildi

TCMB anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,69’a yükseldi

Mersin ve Hatay’da orman yangınları devam ediyor: 2 bin 966 kişi tahliye edildi

"Dünya İnsan Benzeri Robot Oyunları" Pekin’de başladı

Batman Sera OSB'ye ilk yatırım talebi 300 dönümden geldi

Mersin'de alevlerle zaman yarışı: 6 mahalle tahliye edildi

Şanlıurfa’da operatör şikâyetleri artıyor

Suudi Arabistan, Kudüs’teki yerleşim planlarını ve Filistin Devleti’ne yönelik engellemeleri kınadı

İşgalcilerin Gazze saldırısında 8 Filistinli daha şehid oldu

Bilinçsiz ilaç kullanımı ölümcül sonuçlara yol açabilir

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Oğraş, Adaklı ilçesinde

Adıyaman'da çıkan bağ ve bahçe yangınları söndürüldü

Uzmanı uyardı: Miyomlar gebeliğe engel mi?

Soykırımın 679'uncu gününde Gazze'ye yönelik saldırılar sürüyor

Afet tatbikatında kurumlar koordinasyonu test etti

Muhtarlar sorun ve talepler için bir araya geldi

Şanlıurfa’da sulama kanalına düşen çocuk hayatını kaybetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Son kullanma tarihi geçen dönerleri satan iş yeri kapatıldı

Batman'da "aile yılı" kapsamında il yaşlı çalıştayı düzenlendi

HAMAS'tan, Bergusi'nin hücresine baskın düzenleyen "terörist Ben Gvir"e tepki

Cuma hutbesi: Kul hakkı ateşten gömlektir

Ankara’da 1 haftada 630 aranan şahıs yakalandı

Adana Valisi Köşger, Kur’an kursu öğrencileriyle bir araya geldi

AKOM’dan İstanbul'a fırtına uyarısı