• BIST 100

    9758,91%0,20
  • DOLAR

    35,42% -0,09
  • EURO

    36,50% -0,07
  • GRAM ALTIN

    3091,93% 0,58
  • Ç. ALTIN

    4945,30% 0,58

ABD'deki yangında ölü sayısı 10'a yükseldi, 360 binden fazla kişiye zorunlu tahliye

DÜNYA 10.01.2025 20:31:12 0
ABD

ABD'nin California eyaletindeki Los Angeles şehrinde, 7 Ocak'ta başlayan yangın yoğun çabalara rağmen söndürülemezken, yangında ölenleri sayısı 10'a yükseldi, 360 binden fazla kişi için zorunlu tahliye emri çıkarıldı.

ABD'nin Los Angeles şehrini küle çeviren yangın sebebiyle 360 binden fazla kişi için zorunlu tahliye emri çıkarıldı.

Yangında, 20 bin futbol sahasına denk gelen 27 bin dönümden fazla alanın yandığı belirtildi. Yangın sebebiyle 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken 1 kişi kundakla şüphesiyle gözaltına alındı. Öte yandan şehirde yağmalama eylemlerinin başladığı ve bu sebeple 20 kişi gözaltına alındığı bildirildi.

Kuru ve sert esen rüzgârlar nedeniyle etkisini arttıran yangın, hızla büyüyerek 10 bin yapıyı tahrip etti.

Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, yangınları körükleyen ve destek uçaklarının müdahalesini geciktiren şiddetli rüzgârlara dikkati çekerek, "Yıkımın bu kadar kötü olmasının nedeni buydu, benzeri görülmemiş rüzgârlar." açıklamasını yaptı.

Los Angeles İtfaiye Departmanı, eyalet dışından gelenler ve federal yardımlar dahil toplam 12 helikopter ve 6 uçakla yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. 

California Ceza İnfaz Kurumu, gönüllü bir program kapsamında yaklaşık 800 mahkumun yangının yayılmasını yavaşlatmak üzere ile itfaiye ile birlikte çalıştığını duyurdu.

Yetkililer, yangınla mücadelede 4 bin 700 görevlinin çalıştığını ve 800 mahkumun yanı sıra 1 bin 800 tutuklu gönüllünün de itfaiye ekiplerine destek verdiğini belirtti.

Şu ana kadar 10 kişinin öldüğü bildirilen ve devam yangınla mücadele tüm hızıyla sürüyor.

Yetkililer, Palisades bölgesindeki ilk patlak veren ve en büyük yangında 20 bin dönümlük alanın yandığını belirtti. Yetkililer, Palisades'teki 5 bin 300'den fazla yapının tahrip olduğunu açıkladı. Yetkililer ayrıca, Palisades'teki yangının yüzde 6'sının kontrol aldığını vurguladı.

Eaton bölgesindeki Altedana ve Pasadena'da yaklaşık 14 bin dönümün yandığını belirten yetkililer, kontrol altına hiç alınmayan tek yangının bu bölgede olduğunu söyledi.

Yetkililer, Kenneth bölgesindeki yangının en yeni olduğunu ve yaklaşık 960 dönümlük bir alanın yanmaya devam ettiğini ifade etti. Yetkililer, şu anda buradaki yangının yüzde 35 oranında kontral altında olduğunu belirtti.

İtfaiye yetkilileri, Hurst bölgesindeki yangının 800 dönüme yayıldığını ve müdahale konusunda ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Hurst bölgesindeki yangının, yüzde 37 oranında kontrol altına alındığı vurgulandı.

Lidia bölgesinde yangının 400 dönümlük alanı etkilediğini ifade eden yetkililer, yangının yüzde 75 oranında kontrol altına alındığının altını çizdi.

Los Angeles polisi, şehrin Woodland Hills bölgesinde yangın çıkarmaya çalıştığından şüphelenilen bir adamı gözaltına aldıklarını açıkladı.

Polis tarafından yapılan açıklamada, ihbar üzerine bir kişinin "ateş yakmaya çalıştığı" şüphesiyle gözaltına alındığı ve emniyete götürüldüğü bildirildi.

Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve “şu anda bu şüphelinin herhangi bir yangınla bağlantısını” doğrulayamadıklarını vurguladı.

Öte yandan Los Angeles'taki kolluk kuvvetleri yetkilileri, hafta başında çıkan yangınlardan bu yana 20 kişinin yağma suçlaması ile gözaltına alındığını açıkladı.

180 bin kişi için tahliye emri ve yaklaşık 200 bin kişi için tahliye uyarısı yapan yetkililer, sayıyı yükselterek 360 binden fazla kişi için zorunlu tahliye emri çıkarttı.

Devam eden yangınlar nedeniyle kentte doğal gaz kesintileri olduğunu belirten yetkililer, ulaşım sistemi ve kanalizasyon sisteminde ciddi hasarlar meydana geldiğini ifade etti.

Yetkililer ayrıca, vatandaşlara suyu kaynatarak içmeleri uyarısında bulundu.

Los Angeles bölgesi adli tıp kurumu, günlerdir devam eden yangınlar nedeniyle 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. (İLKHA)


Dr. Orhan Ay’dan velilere önemli tavsiyeler: Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın

Uluslararası Af Örgütü: Savaş kabusu Gazze'de ateşkes ilanıyla bitmiyor

Otomobilde uyuşturucu ele geçirildi: 3 gözaltı

Slovakya'da lise saldırısında iki ölü

Afganistan İslam Emirliği, Gazze zaferini tebrik etti

Batman'da durdurulan tır'da uyuşturucu madde ele geçirildi

Kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

HÜDA PAR’dan Meclis’te grubu bulunan partilere çağrı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç Malatya'da depremzedeleri ziyaret etti

EKPSS tercih süreci başladı

Akademisyen Ceylan: Gazze halkının direnişi tarihi bir başarıdır

İspanya Dışişleri Bakanı, Suriye'de El Şara ile bir araya geldi

İspanya'da grip salgını

Güney Kore ve ABD'den ortak tatbikat

Gazze'de şehit sayısı 46 bin 788'e yükseldi

Merkez Bsı rezervleri 160,4 milyar dolara ulaştı

Adanalılar Gazze'nin zaferi için buluşacak

8. kattan düşen işçi, üç ayrı operasyonla sağlığına kavuştu

AFAD ve TÜBİTAK'tan "çığ" alanında öncü iş birliği

Balcalı Hastanesi'ne renkli dopplerli ultrasonografi cihazı bağışlandı

Cumhurbaşkanlığı, Filistin Özel Dezenformasyon Bülteni’ni yayımladı

ÇÜ öğrencilerinden çocukların yaşam hakkı için çağrı

İşgalciler anlaşmayı bozmak için bahaneler arıyor

Tırla çarpışan otomobil şarampole devrildi: 1 yaralı

BUFDER Başkanı Yazıcı: Gerçek ateşkes israilin ortadan kaldırılmasıyla olacak

Bulgaristan Parlamentosu Rosen Jelyazkov'u yeni Başbakan olarak seçti

2025’te enerji sektörüne 259 milyar lira kamu yatırımı

Denize kanalizasyon atığı döken İSKİ’ye 1 milyon 337 bin TL ceza

Esnaf, gıda maddeleri fiyatlarının sabit kalmasını istiyor

Endonezya'daki alışveriş merkezinde çıkan yangında 6 kişi kayıp

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ