• BIST 100

    14048,39%0,46
  • DOLAR

    42,67% 0,18
  • EURO

    50,08% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5854,78% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9291,43% 0,00

ABD'deki yangında ölü sayısı 10'a yükseldi, 360 binden fazla kişiye zorunlu tahliye

10 Ocak 2025, Cuma 20:31
10 Ocak 2025, Cuma 20:31
ABD
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ABD'nin California eyaletindeki Los Angeles şehrinde, 7 Ocak'ta başlayan yangın yoğun çabalara rağmen söndürülemezken, yangında ölenleri sayısı 10'a yükseldi, 360 binden fazla kişi için zorunlu tahliye emri çıkarıldı.

ABD'nin Los Angeles şehrini küle çeviren yangın sebebiyle 360 binden fazla kişi için zorunlu tahliye emri çıkarıldı.

Yangında, 20 bin futbol sahasına denk gelen 27 bin dönümden fazla alanın yandığı belirtildi. Yangın sebebiyle 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken 1 kişi kundakla şüphesiyle gözaltına alındı. Öte yandan şehirde yağmalama eylemlerinin başladığı ve bu sebeple 20 kişi gözaltına alındığı bildirildi.

Kuru ve sert esen rüzgârlar nedeniyle etkisini arttıran yangın, hızla büyüyerek 10 bin yapıyı tahrip etti.

Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, yangınları körükleyen ve destek uçaklarının müdahalesini geciktiren şiddetli rüzgârlara dikkati çekerek, "Yıkımın bu kadar kötü olmasının nedeni buydu, benzeri görülmemiş rüzgârlar." açıklamasını yaptı.

Los Angeles İtfaiye Departmanı, eyalet dışından gelenler ve federal yardımlar dahil toplam 12 helikopter ve 6 uçakla yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. 

California Ceza İnfaz Kurumu, gönüllü bir program kapsamında yaklaşık 800 mahkumun yangının yayılmasını yavaşlatmak üzere ile itfaiye ile birlikte çalıştığını duyurdu.

Yetkililer, yangınla mücadelede 4 bin 700 görevlinin çalıştığını ve 800 mahkumun yanı sıra 1 bin 800 tutuklu gönüllünün de itfaiye ekiplerine destek verdiğini belirtti.

Şu ana kadar 10 kişinin öldüğü bildirilen ve devam yangınla mücadele tüm hızıyla sürüyor.

Yetkililer, Palisades bölgesindeki ilk patlak veren ve en büyük yangında 20 bin dönümlük alanın yandığını belirtti. Yetkililer, Palisades'teki 5 bin 300'den fazla yapının tahrip olduğunu açıkladı. Yetkililer ayrıca, Palisades'teki yangının yüzde 6'sının kontrol aldığını vurguladı.

Eaton bölgesindeki Altedana ve Pasadena'da yaklaşık 14 bin dönümün yandığını belirten yetkililer, kontrol altına hiç alınmayan tek yangının bu bölgede olduğunu söyledi.

Yetkililer, Kenneth bölgesindeki yangının en yeni olduğunu ve yaklaşık 960 dönümlük bir alanın yanmaya devam ettiğini ifade etti. Yetkililer, şu anda buradaki yangının yüzde 35 oranında kontral altında olduğunu belirtti.

İtfaiye yetkilileri, Hurst bölgesindeki yangının 800 dönüme yayıldığını ve müdahale konusunda ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Hurst bölgesindeki yangının, yüzde 37 oranında kontrol altına alındığı vurgulandı.

Lidia bölgesinde yangının 400 dönümlük alanı etkilediğini ifade eden yetkililer, yangının yüzde 75 oranında kontrol altına alındığının altını çizdi.

Los Angeles polisi, şehrin Woodland Hills bölgesinde yangın çıkarmaya çalıştığından şüphelenilen bir adamı gözaltına aldıklarını açıkladı.

Polis tarafından yapılan açıklamada, ihbar üzerine bir kişinin "ateş yakmaya çalıştığı" şüphesiyle gözaltına alındığı ve emniyete götürüldüğü bildirildi.

Polis, soruşturmanın devam ettiğini ve “şu anda bu şüphelinin herhangi bir yangınla bağlantısını” doğrulayamadıklarını vurguladı.

Öte yandan Los Angeles'taki kolluk kuvvetleri yetkilileri, hafta başında çıkan yangınlardan bu yana 20 kişinin yağma suçlaması ile gözaltına alındığını açıkladı.

180 bin kişi için tahliye emri ve yaklaşık 200 bin kişi için tahliye uyarısı yapan yetkililer, sayıyı yükselterek 360 binden fazla kişi için zorunlu tahliye emri çıkarttı.

Devam eden yangınlar nedeniyle kentte doğal gaz kesintileri olduğunu belirten yetkililer, ulaşım sistemi ve kanalizasyon sisteminde ciddi hasarlar meydana geldiğini ifade etti.

Yetkililer ayrıca, vatandaşlara suyu kaynatarak içmeleri uyarısında bulundu.

Los Angeles bölgesi adli tıp kurumu, günlerdir devam eden yangınlar nedeniyle 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. (İLKHA)

Trump, yapay zekâ düzenlemelerini kendinde toplamak istiyor: Newsom, “AI kararnamesi yolsuzluktur.”

Hindistan'da otobüs uçuruma yuvarladı: 9 ölü 26 yaralı

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Sorunlardan kaçmadan, çözüm odaklı bir yaklaşımla çalışıyoruz

UNRWA: Gazze'de insani felaket daha da derinleşti

Litvanya'da Alman Leopard tankları üretilecek

İşgal savaş uçakları güney Lübnan’a peş peşe hava saldırıları düzenledi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı'ndan dere ıslah çağrısına destek

BESO Başkanı Çiftçi, kantinci esnafının sorunlarını kurumlarla paylaştı

Guterres: Tüm yerleşimler hukuksuz, hükümsüz ve uluslararası hukukun açık ihlali

Maduro: ABD’nin yaptığı yeni bir deniz eşkıyalığı dönemi

Yolcu, uçuş kapısını açmaya çalışınca gözaltına alındı

Kalp çarpıntısında acil yardım gerektiren belirtiler

Gaziantep'te araması bulunan 3 kişi yakalandı

Bursa'da döner işletmelerine denetim

Adıyaman'da araması bulunan 2 kişi yakalandı

HÜDA PAR’dan asgari ücret açıklaması: Lütuf değil, hakkaniyet

Ekimde toplanan inek sütü 895 bin ton oldu

Yapay zekâ, uzayda serbest uçuş yapan robotu başarıyla yönlendirdi

Cari denge ekimde 457 milyon dolar fazla verdi

Batman İl Müftülüğü sabah namazı programı düzenliyor

Tavuk eti üretimi ekimde yüzde 8,7 arttı

Doğal Şifa kaynağı: Sumak hem lezzet hem şifa sunuyor

Saadet Partisi'nden HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığına ziyaret

Güney Sudan Ordusu Heclic'e girdi: Kordofan'da çatışmalar tırmanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, TBMM Genel Kurulu'nda Bakanlığının 2026 yılı bütçesini sundu

ALES sonuçları açıklandı

Lula'dan Trump'a " güçlünün hukuku" tepkisi

TEKNOFEST 2026 Şanlıurfa’da düzenlenecek

Arpaguş: Zorlu süreçten çıkışın yolu Kur’an ve Sünnete sarılmaktır

4-6 yaş Kur’an kursu öğrencileri keyifli etkinliklerle eğlenirken öğreniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump, yapay zekâ düzenlemelerini kendinde toplamak istiyor: Newsom, “AI kararnamesi yolsuzluktur.”

Hindistan'da otobüs uçuruma yuvarladı: 9 ölü 26 yaralı

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: Sorunlardan kaçmadan, çözüm odaklı bir yaklaşımla çalışıyoruz

UNRWA: Gazze'de insani felaket daha da derinleşti

Litvanya'da Alman Leopard tankları üretilecek

İşgal savaş uçakları güney Lübnan’a peş peşe hava saldırıları düzenledi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı'ndan dere ıslah çağrısına destek