-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
ABD'den askeri yığınak, siyonist rejimde panik: İran'dan net uyarı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Washington bölgeye güç kaydırırken, siyonist rejim olası bir İran misillemesine karşı alarma geçti. Tahran ise herhangi bir saldırının "topyekûn savaş" sayılacağını vurguladı.
ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığını hızla artırması ve siyonist rejimin teyakkuz haline geçmesi, İran'la yaşanan gerilimi yeni bir eşiğe taşıdı. İşgal basını, Washington'un olası bir askeri saldırısı öncesinde İran'ın ön alıcı bir adım atabileceğine dair iddiaları öne çıkarırken, bölgedeki gelişmeler savaş ihtimaline dair kaygıları büyütüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, bölgeye "büyük bir gücün" sevk edildiğini açıklarken, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin son günlerde çok sayıda savaş uçağını bölgeye konuşlandırdığı bildirildi. ABD'li yetkililer, uçak gemisi grupları ve çeşitli askeri unsurların önümüzdeki günlerde Orta Doğu'ya ulaşacağını duyurdu. Buna rağmen bazı Amerikan kaynakları, USS Abraham Lincoln uçak gemisinin henüz İran'a yönelik bir saldırı kapasitesi oluşturacak konumda olmadığını aktardı.
Öte yandan Washington'un saldırı seçeneğini şimdilik askıya aldığına dair haberler de gündeme geldi. ABD basınına yansıyan bilgilere göre Trump, diplomatik temaslar, lojistik sorunlar ve bölgedeki müttefiklerin tepkileri nedeniyle İran'a yönelik doğrudan bir saldırıyı erteledi. Siyonist rejim Başbakanı Netanyahu'nun da Washington'a, İran'dan gelecek olası bir karşılığa hazır olmadıklarını ilettiği aktarıldı.
Bu tablo karşısında siyonist rejim, savunma hazırlıklarını artırdı. Yedek askerlerin çağrıldığı, hava savunma sistemlerinin güçlendirildiği ve Amerikan yetkililerle yoğun güvenlik görüşmeleri yapıldığı bildirildi. İşgal ordusu yetkilileri "yüksek askeri hazırlık" vurgusu yaparken, iç cephe talimatlarında şimdilik değişiklik olmadığı açıklandı. Buna rağmen işgal basını, önümüzdeki günlerin "kritik" olabileceğini yazdı.
İran cephesinde ise mesajlar son derece net. Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Pakpur, İran'ın "parmağının tetikte" olduğunu söyleyerek Washington'u açık şekilde uyardı. Savunma Bakanı Aziz Nasirzade de İran'a yönelik herhangi bir saldırıya "yıkıcı ve sarsıcı" bir karşılık verileceğini vurguladı. Üst düzey bir İranlı yetkili, sınırlı ya da kapsamlı fark etmeksizin her türlü saldırının Tahran tarafından "topyekûn savaş" olarak değerlendirileceğini ve en sert şekilde yanıtlanacağını ifade etti.
İranlı yetkililer, ABD'nin askeri yığınağının gerçek bir çatışma amacı taşımamasını umduklarını belirtmekle birlikte, ülkenin en kötü senaryolara hazır olduğunu açıkladı. Tahran, olası bir saldırının bölgesel bir çöküşe yol açacağını ve bunun özellikle siyonist rejimin arzuladığı bir senaryo olduğunu dile getirdi. Yetkililer, İran'ın önceki çatışma dönemlerine kıyasla çok daha hazırlıklı olduğunu ve artık "sürpriz unsurunun kalmadığını" vurguladı.
Gerilimin tırmanması hava ulaşımını da etkiledi. Bazı Avrupa havayolu şirketleri Tel Aviv uçuşlarını askıya alırken, siyonist hava yolu şirketleri için henüz resmi bir tahliye talimatı verilmediği bildirildi.
Bölgesel ve uluslararası alanda da endişe büyüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, siyonist rejimin İran'a saldırmak için fırsat kolladığına dair işaretler bulunduğunu belirterek, böyle bir adımın bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracağı uyarısında bulundu.
Bu gelişmelerin gölgesinde Washington, İran'a yönelik baskıyı artırmayı sürdürüyor. ABD Hazine Bakanlığı, İran'la bağlantılı olduğu iddia edilen yeni petrol tankerleri ve kuruluşlara yaptırım açıkladı. Tahran ise yaptırımlar, baskılar ve iç karışıklıkların kışkırtılması yoluyla ülkeyi zayıflatma girişimlerinin, askeri müdahaleye zemin hazırlama çabasının parçası olduğunu belirtiyor.
Tahran, tüm bu tabloya rağmen geri adım atmayacağını ve egemenliğini hedef alan her girişime kararlılıkla karşılık vereceğini ilan ediyor. (İLKHA)
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü
İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek
Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı
İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi
İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş
Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi
İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı
Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi
Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı
Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor
BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor
İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli
Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı
İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor
Yükleniyor







