-
BIST 100
16287,81%0,58
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,90% -0,02
-
GRAM ALTIN
7270,89% 0,91
-
Ç. ALTIN
11762,72% 0,00
AB’den Google’a yapay zekâ soruşturması: Haksız rekabet şüphesi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Avrupa Birliği, Google’ın yayıncı ve içerik üreticilerine ait çevrimiçi içerikleri yapay zekâ modellerinde kullanırken rekabet kurallarını ihlal edip etmediğini belirlemek üzere resmi bir soruşturma başlattı.
Avrupa Komisyonu, Alphabet'e bağlı teknoloji devinin Gemini yapay zekâ modelini eğitirken web yayıncılarının ve YouTube içerik üreticilerinin materyallerini haksız koşullarla kullanmış olabileceği şüphesiyle kapsamlı bir inceleme yürütüleceğini duyurdu.
Komisyon açıklamasında, Google’ın rakip yapay zekâ geliştiricilerini dezavantajlı duruma düşürmüş olabileceği, yayıncılar ve içerik üreticilerine adil olmayan şartlar dayattığı ve kendisine ayrıcalıklı erişim sağladığı yönünde ciddi endişeler bulunduğunu belirtti.
AB yetkilileri, Google’ın web yayıncılarına ait içerikleri şirketin arama hizmetlerinde yapay zekâ tabanlı özellikler üretmek için izin ve uygun telafi mekanizması olmadan kullanmış olabileceğini ifade etti. Benzer şekilde, YouTube’a yüklenen videoların da Google’ın kendi üretken yapay zekâ modellerinin eğitimi için karşılıksız ve reddetme hakkı olmadan kullanıldığı iddiaları soruşturmanın merkezinde yer alıyor.
Komisyona göre, YouTube’a video yükleyen içerik üreticileri, platforma içerik eklerken Google’a geniş kapsamlı kullanım izni vermeye zorlanıyor, buna karşın YouTube içeriklerinden gelir elde etmeyen Google, içerik üreticilerine bu kullanım için herhangi bir ödeme yapmıyor.
Ayrıca YouTube politikaları gereği, rakip AI geliştiricilerinin bu içerikleri model eğitimi için kullanması yasak, bu durumun Google’a piyasa avantajı sağladığı belirtiliyor.
Geçtiğimiz ay Alphabet CEO’su Sundar Pichai, yapay zekâ araçlarının körlemesine güvenilmemesi gerektiğini söyleyerek modellerin hata yapmaya yatkın olduğunu vurgulamış, ayrıca yükselen yapay zekâ piyasasında oluşabilecek bir “balonun” tüm şirketleri etkileyebileceği konusunda uyarmıştı.
AB’nin soruşturması, teknoloji devlerinin AI modellerini eğitirken kullandıkları veri kaynaklarına yönelik giderek daha sıkılaşan küresel denetimin yeni bir halkası olarak görülüyor. (İLKHA)
Okullarda ikinci ara tatil bugün başlıyor
Bakan Çiftçi: Tokat'taki depremle ilgili şu ana kadar olumsuz ihbar yok
Tokat'ta 5,5 büyüklüğünde deprem
Bakan Bayraktar: Enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği hayati önemde
Paris’te Türkiye ve NATO ilişkilerini konu alan yuvarlak masa toplantısı düzenlendi
ABD'ye ait KC-135 yakıt ikmal uçağı Irak'ta düştü
DMM, THY ile ilgili iddiaları yalanladı
Antalya merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyonda 84 gözaltı
Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde füze paniği
Balıkesir'de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Siyonistlere ait savaş uçakları Lübnan'da sivillerin yaşadığı binaları vurdu
Yunanistan Tahran Büyükelçiliğini Bakü'ye taşıyor
Ordu'da yasa dışı avlanan su ürünlerine el konuldu
Ramazan ayında siyonistlerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 136 şehit
Avrupa'da enerji fiyatlarında artış endişesi: Tavan fiyat ve kısıtlama kararı
TPAO’da Birlik Sofrası: Petrolspor ve Basın Bir Arada
Samsun'da zincirleme kaza: 7 yaralı
Gana ile Güney Kore arasında stratejik ortaklık adımı
Paşinyan: Ermenistan-Azerbaycan kalıcı barış anlaşması imzalanacak
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: Kapalı kalmaya devam edecek
Rusya: Ukrayna'nın Donetsk'teki hastaneye İHA saldırısında 8 sağlık çalışanı öldü
Uluslararası Enerji Ajansı'ndan petrol kararı: 400 milyon varil petrol piyasaya sürülecek
Rus denizaltısı Kazan, tatbikat sırasında 300 km uzaklıktaki bir su üstü hedefini vurdu
İslam coğrafyasında değişmeyen gerçek: Savaşın kurbanı masum çocuklar ve siviller
Mersin'de tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi: 3 ölü, 11 yaralı
Pezeşkiyan'dan İran halkına "Kudüs Günü" çağrısı
CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevinde skandal: Dağıtılan kavurmada at ve eşek eti çıktı
HAKSİAD Genel Başkanı Turgut: Ramazan ayı kardeşliğimizi güçlendirmek için önemli bir fırsat
Malatya Çamlıca Koleji, başarılarıyla dikkat çekiyor
Şili’de devlet başkanı seçilen Kast göreve başladı
Yükleniyor






