• BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,09% 0,06
  • EURO

    50,88% -0,06
  • GRAM ALTIN

    7313,83% -0,30
  • Ç. ALTIN

    11826,62% 0,00

ABD'li yetkili: Gazze'de ateşkesin ikinci aşaması için yoğun pazarlık yürütülüyor

10 Aralık 2025, Çarşamba 08:28
10 Aralık 2025, Çarşamba 08:28
ABD
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Washington, ikinci aşamaya geçiş için kapalı kapılar ardında temasların sürdüğünü söylüyor. ABD, uluslararası istikrar gücünün yılın ilk aylarında Gazze'ye konuşlandırılmasını bekliyor.

Bir Amerikan yetkili, Gazze'de ateşkesin ikinci aşamasına geçiş için yürütülen müzakerelere ilişkin Al Jazeera'ya dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Yetkili, taraflar arasında yoğun ve zorlu görüşmeler yapıldığını ancak tüm engellere rağmen ilerleme sağlandığını belirtti.

Aynı yetkiliye göre, ikinci aşamaya dair müzakereler kapalı kapılar ardında yürütülüyor. Farklı yaklaşımlar ve teknik zorluklar bulunmasına rağmen tarafların süreci ilerletme konusunda kararlı olduğu ifade edildi.

Amerikan Başkanı Donald Trump'ın Gazze planı ve BM Güvenlik Konseyi kararının, ikinci aşamada HAMAS'ın silahsızlandırılması ve siyonist rejimin çekilmesini öngördüğünü söyleyen yetkili, Washington'ın bu çerçevede yoğun diplomatik trafik yürüttüğünü kaydetti.

Uluslararası güç yeni yılda sahada olabilir

ABD'li yetkili, Gazze'de görev yapacak Uluslararası İstikrar Gücü'nün (ISF) ilk unsurlarının yeni yılın başında konuşlandırılmasının beklendiğini açıkladı. İlk etapta bir veya iki ülkenin katılımıyla başlanacağı, ardından güç yapısının genişletileceği belirtildi.

ABD'nin, aralarında bazı Arap devletlerinin de bulunduğu çeşitli ülkelerle katkı ve katılım seçeneklerini görüştüğü aktarıldı.

Yetkili, güç konuşlanmadan önce "kuvvet temini, komuta yapısı, konuşlandırma planı, angajman kuralları ve lojistik destek" gibi teknik başlıkların detaylandırıldığını belirtti. ISF'nin HAMAS'ın kontrol ettiği bölgelerde konuşlanmayacağı da vurgulandı.

Gazze'den oluşacak polis gücü masada

Aynı kaynak, Gazze'de yaşayan Filistinlilerden oluşturulacak sivil polis gücüne ilişkin planlamanın sürdüğünü, Washington'ın bu sürece de dahil olduğunu ifade etti.

ABD'li yetkili, 17 Ekim'de kurulan Koordinasyon Merkezi üzerinden Gazze'ye şimdiye kadar 30 binden fazla yardım tırının girdiğini söyledi. Ancak yardım akışında hâlâ kritik eksiklerin olduğunu, bazı insani ihtiyaçların karşılanması için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Koordinasyon Merkezi'nin hedefinin, yardımların sayısını ve niteliğini artırmak, sahadaki engelleri gidermek ve insani erişimi hızlandırmak olduğu açıklandı.

Trump yönetiminin baskısı artıyor

Amerikan basınındaki haberler, Trump yönetiminin ikinci aşamaya geçiş için siyonist rejime baskıyı artırdığını gösteriyor. Haaretz, Trump'ın tarafları hızlı bir şekilde ikinci aşamaya geçmeye zorlamak istediğini belirtirken; Yisrael Hayom, Washington'ın Netanyahu'ya yönelik baskısının "çok yüksek seviyeye" çıktığını aktardı.

Trump'ın planına göre 10 Ekim'de başlayan birinci aşamada, HAMAS 20 canlı esiri ve 27 esirin ölüsünü teslim etmiş; son bir esirin cenazesinin bulunması için çalışmaların sürdüğü belirtilmişti.

Ateşkes, kâğıt üzerinde savaşın durması anlamına gelse de siyonist rejim her gün anlaşmayı ihlal ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 11 Ekim'den bu yana bu ihlallerde 377 Filistinli şehit olmuş, 987 kişi yaralanmış durumda. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Aydın'da 18 düzensiz göçmen ile 4 göçmen kaçakçısı yakalandı

Şanlıurfa'da durdurulan tırda 33 kilo skunk ele geçirildi

Limonda gümrük vergisi yeniden düzenlendi

Elazığ’da uyuşturucu operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı

Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı

Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü

İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

İranlı Tümgeneral Rızaî: Uzun bir savaşa hazırız ancak düşman buna hazır değil

Bakan Bayraktar: Kozlu'da en kısa sürede normal üretim süreçlerine döneceğiz

Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı toplantısını yaptı

Manisa Akhisar'da meydana gelen bıçaklı kavgada vefat eden Ağrılılar defnedildi

Bitlis’te yolcu otobüsünde 4 kilo skunk ele geçirildi

İran'dan ABD'ye "liman" uyarısı

Batman'da toplumun farklı kesimleri iftarda buluştu

Endonezya genelinde birçok volkanın aktivitesinde artış gözlemleniyor.

Malatya Meslek Lisesinin yeniden inşası için imzalar atıldı

Ağrı'da 29 milyon TL'lik para trafiğine operasyon çok sayıda gözaltı

Etiyopya'da heyelan: 30 ölü

Şehitler Hayrına Yoldaki Vatandaşlara İftar İkramı

Yeşiltepe’deki Haliliye Camii Yardım Bekliyor

Malatya'da çatı yangını

Bingöl Valisi Çelik, UMKE’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı

Bingöl Üniversitesinde “Yeni Nesil Üniversite Vizyonu” toplantısı gerçekleştirildi

Malatya'da Ramazan şenliğinde cami çocukların neşesiyle doldu

Malatyada Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi'ne yoğun ilgi

Gazprom: Türkiye'ye giden doğalgaz boru hattı altyapısına yönelik saldırılar püskürtüldü

Batman’da Birlik Sofrası: Şah-Mar İftarına Yoğun İlgi

İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi

İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı

Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aydın'da 18 düzensiz göçmen ile 4 göçmen kaçakçısı yakalandı

Şanlıurfa'da durdurulan tırda 33 kilo skunk ele geçirildi

Limonda gümrük vergisi yeniden düzenlendi

Elazığ’da uyuşturucu operasyonunda 14 şüpheli tutuklandı

Rojin Kabaiş'in babasına yönelik tehdit iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı

Bakan Güler Suudi Arabistan Savunma Bakanı Selman ile görüştü

İstanbul'da 2 katlı iş yerinde çıkan yangın söndürüldü