• BIST 100

    10609,37%-0,06
  • DOLAR

    40,42% 0,10
  • EURO

    47,29% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4418,92% 0,18
  • Ç. ALTIN

    7046,59% 0,65

Abdülhamit Turgut: Mukabele geleneği asırlardır devam ediyor

06 Mart 2025, Perşembe 06:02
06 Mart 2025, Perşembe 06:02
Abdülhamit Turgut: Mukabele geleneği asırlardır devam ediyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Abdülhamit Turgut, Mukabele geleneğinin Cebrail Aleyhisselam ile Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesselem) Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim’i karşılıklı okumalarıyla başladığını ve günümüze kadar devam ettiğini dile geti

Peygamber Efendimiz ile Cebrail Aleyhisselam arasında Ramazan ayında gerçekleştirilen mukabele geleneği sahabelerden günümüze kadar ulaştığını söyleyen Turgut, mukabelenin İslam dünyasında önemli bir yer edindiğine dikkat çekti.

Mukabele kelimesinin kök itibariyle "kabele" kökünden geldiğini belirten Turgut, karşılıklı konuşmak, birisi konuştuğunda onu dinlemeye sözlük anlamıyla "mukabele" dendiğini ifade etti.

Peygamber Efendimizin Cebrail Aleyhisselam ile her Ramazan ayında, o güne kadar inen ayetleri karşılıklı okuduğunu söyleyen Turgut, vefatından önceki son Ramazan ayında ise, bu mukabele iki kez tekrarlanarak tamamlandığını belirtti.

“Cebrail (a.s.) ve Peygamberimiz ayetleri karşılıklı okumuşlardır”

Sahabelerin kendi dönemlerinde Peygamberimizden bize miras olan mukabele sünnetini aileleriyle sürdürdüğünü dile getiren Turgut, “Mukabele kelimesi, Arapça kökenli olup 'karşılıklı okuma ve dinleme' anlamına gelir. Bu gelenek, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile Cebrail (a.s.) arasında her Ramazan ayında gerçekleşen Kur’an okuma uygulamasına dayanır. Vahyin indiği dönemden itibaren her yıl Ramazan ayında, Cebrail (a.s.) ve Peygamberimiz (s.a.v.) o güne kadar inen ayetleri karşılıklı okumuşlardır. Peygamber Efendimiz’in vefat ettiği yıl, Kur’an baştan sona iki kez okunmuş ve bu sayede Kur’an-ı Kerim’in eksiksiz olarak korunması sağlanmıştır. Bu gelenek sahabeler tarafından da sürdürülmüş, Ramazan ayında aileleriyle bir araya gelerek Kur’an okuyup dinlemişlerdir. Allah Resulü (s.a.v.), sesi güzel olan sahabeler den Kur’an-ı Kerim dinlemiş, özellikle azap ayetleri geçtiğinde duygulanıp gözyaşı dökmüştür. Mukabele geleneği Osmanlı dönemi dahil olmak üzere tarih boyunca devam etmiş, günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün hâlâ camilerde, özellikle Ramazan ayında sabah ve ikindi namazlarından önce mukabeleler düzenlenmektedir. Hatta bazı camilerde yoğun talep nedeniyle günde iki defa mukabele okunmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Mukabele büyük bir manevi atmosferi barındıran bir ibadettir”

Allah’ın ayetlerini okumak için bir araya gelenlerin üzerine rahmet ineceğini ifade eden Turgut, “Kur’an-ı Kerim’in her harfine on sevap verildiği ve Ramazan ayında yapılan her ibadetin bin kat fazla sevap kazandırdığı düşünüldüğünde, mukabeleye katılmak büyük bir manevi kazançtır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir hadisinde Allah’ın kelamını okumak ve dinlemek için bir araya gelen Müslümanların üzerine rahmet ineceğini, meleklerin onları kuşatacağını bildirmiştir. Bu nedenle mukabele, sadece bir okuma pratiği değil, aynı zamanda büyük bir manevi atmosferi barındıran bir ibadettir. Diyanet İşleri Başkanlığı, son yıllarda mukabelelere yeni bir boyut kazandırarak tefsirli mukabele uygulamasını başlatmıştır. Eskiden de bazı hocalar, cemaatin ihtiyacı olan ayetleri açıklardı, ancak bu uygulama günümüzde daha sistematik hale getirilmiştir. Tefsirli mukabelede, Kur’an okunduktan sonra dikkat çeken ve cemaatin anlayışını geliştirecek ayetlerin kısa açıklamaları yapılmaktadır. Kur’an-ı Kerim’i sadece okumak yeterli değildir, onun mesajını anlamak ve hayatımıza tatbik etmek de gereklidir. Kur’an, bir cevize benzetilecek olursa, lafzı kabuk, manası ise iç kısmıdır. Gerçek faydayı elde edebilmek için kabuğu kırıp içindeki özü almak gerekir. Sahabeler, bir ayeti iyice anlamadan diğerine geçmezlerdi. Biz de aynı şekilde Kur’an’ı sadece yüzünden okumakla yetinmeyip, onun bize vermek istediği mesajları hayatımıza yansıtmalıyız.” diye konuştu.

“Mukabele geleneği, kıyamete kadar devam edecek önemli bir mirastır”

Kur’an-ı Kerim öğrenme yaşı olmadığını belirten Turgut, “Mukabele geleneğinin yaşaması için Kur’an eğitimi küçük yaşlardan itibaren verilmelidir. Günümüzde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 4-6 yaş aralığında çocuklara yönelik Kur’an kursları açılmıştır. Çocuklarımızı bu kurslara göndererek, onlara Kur’an-ı Kerim’i erken yaşta sevdirebiliriz. Eskiden Kur’an öğrenmek için imkânlar sınırlıyken, bugün teknolojinin sunduğu fırsatlar sayesinde herkes rahatlıkla Kur’an okumayı öğrenebilir. 70-80 yaşındaki insanlar bile Kur’an öğrenebiliyorsa, hiçbir yaşta geç kalınmış sayılmaz. Mukabele geleneği, kıyamete kadar devam edecek önemli bir mirastır. Onu sadece bir okuma pratiği olarak değil, bir yaşam rehberi olarak görmek ve bu bilinçle hareket etmek gerekir. Kur’an’ı okuyarak, anlayarak ve uygulayarak hayatımıza yön verirsek hem dünya hem de ahiret saadetini kazanabiliriz.” dedi. (İLKHA)

Cenin'de bir çocuk işgal saldırısında şehit oldu

Hindistan'da inişe geçen uçak alev aldı

Trump yakında Çin'i ziyaret edebileceğini söyledi

Roketsan en uzun menzilli füze dahil, 6 yeni silahını tanıttı

Motosiklet kazalarında travmaya karşı alınması gereken önlemler

ABD, Ensarullah'a yönelik yaptırım listesini genişletti

Kudüs Seriyyeleri: Siyonist esiri koruyan grupla irtibat kaybedildi

Ürdün sınır muhafızları Suriye sınırında kaçakçılarla çatıştı

SGK'dan Emekli Sandığı aylığı açıklaması

Gazze Sağlık Bakanlığı: Yakıt nedeniyle 5 sağlık kurumu hizmetlerini durdurdu

İstanbul'da arazi yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı'yla görüştü

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: “Terörsüz Türkiye" sürecini desteklenmesi gereken tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz

Camiye gelen öğrenciler: Yaz Kur'an Kursu'na geldiğim için çok mutluyum

Batman Valiliğinden kuvvetli rüzgâr uyarısı: Vatandaşlar tedbirli olmalı

Bursa'da kuraklık alarmı: Barajlar yılların en düşük seviyesinde

LGS tercih süreci ile ilgili velilere ve öğrencilere önemli tavsiyeler

Yeşilyurt'un tarihi "Çırmıktı" kitabında

HÜDA PAR'dan "Mohamed Abdelhafız" uyarısı: Mısır'a gönderilirse idam edilebilir!

ABD, Filistin'i gerekçe göstererek UNESCO'dan tekrar çekildi

Şanlıurfa’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Çöşnük Kavşağı'nda trafik yükünü hafifletiyoruz

Çocuklar Kur’an’la birlikte hat sanatını da öğreniyor

Eruh’ta sismik araştırma sırasında yangın: 3 işçi yaralandı

Bakan Fidan: israil Suriye'yi bölmek istiyor; buna izin vermeyeceğiz

"Her ne olursa olsun Gazze'nin deniz ablukasının kırılması fikrinden geri durmayacağız"

Batman'daki STK'lardan Gazze için davet: Mazlum Gazze'mize sessiz kalmayalım!

"Ekranı Kapat, Çevreni Keşfet" sloganıyla çocuklar dijital bağımlılıktan korunuyor

HÜDA PAR'dan oğlunu uyuşturucuya kurban veren acılı anneye ziyaret

Bakanlıktan Yalova Belediyesine 1,3 milyon TL çevre cezası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cenin'de bir çocuk işgal saldırısında şehit oldu

Hindistan'da inişe geçen uçak alev aldı

Trump yakında Çin'i ziyaret edebileceğini söyledi

Roketsan en uzun menzilli füze dahil, 6 yeni silahını tanıttı

Motosiklet kazalarında travmaya karşı alınması gereken önlemler

ABD, Ensarullah'a yönelik yaptırım listesini genişletti

Kudüs Seriyyeleri: Siyonist esiri koruyan grupla irtibat kaybedildi