• BIST 100

    11152,89%0,02
  • DOLAR

    41,57% 0,03
  • EURO

    48,88% 0,44
  • GRAM ALTIN

    5107,97% 1,65
  • Ç. ALTIN

    8343,72% 0,73

Adana İl Sağlık Müdürlüğünden kolorektal kanser uyarısı

05 Mart 2025, Çarşamba 11:53
05 Mart 2025, Çarşamba 11:53
Adana İl Sağlık Müdürlüğünden kolorektal kanser uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, yaygın olarak görülen kolorektal kansere karşı erken teşhisin önemine dikkat çekerek, vatandaşları tarama programlarına katılmaya davet etti.

Yapılan açıklamada, kolorektal kanserin hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık rastlanan üçüncü kanser türü olduğu belirtildi.

Dünya genelinde her yıl 1,9 milyon yeni vaka tespit edilirken, 900 binden fazla kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Avrupa, Kuzey Amerika, Rusya, Avustralya ve Yeni Zelanda'da görülme sıklığının Asya ve Afrika'ya kıyasla daha yüksek olduğu ifade edilirken, bu farklılığın beslenme tarzı, çevresel faktörler ve genetik yatkınlıkla bağlantılı olduğu vurgulandı.

Erken evrede teşhis edilen vakaların büyük oranda tedavi edilebildiği, tarama programlarının uygulanmasının hastalığın görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azalttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı.

Türkiye’de 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkekler için ücretsiz tarama programları yürütüldüğü hatırlatılan açıklamada, Toplum Sağlığı Merkezleri, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde Gaitada Gizli Kan Testi ile hızlı ve güvenilir şekilde tarama yapıldığı bildirildi.

Bu testin her iki yılda bir ücretsiz olarak sunulduğu, ayrıca 10 yılda bir kolonoskopi yapılmasının önerildiği aktarıldı. Test sonucu pozitif çıkan kişilerin ileri tetkik için sağlık kuruluşlarına yönlendirildiği ifade edildi.

Kolorektal kanserin ortaya çıkmasında aşırı kilo, fiziksel hareketsizlik, işlenmiş ve kırmızı et tüketimi, tütün ve alkol kullanımı, diyabet, ileri yaş ve genetik yatkınlığın önemli risk faktörleri olduğu belirtilerek, hastalığın bazı belirtilerle kendini gösterebileceği ifade edildi.

Bağırsak alışkanlıklarında ishal ya da kabızlık gibi değişiklikler, rektal kanama veya dışkıda kan, karın ağrısı, şişkinlik ve gaz şikâyeti, nedensiz kilo kaybı, halsizlik, kansızlık, ağrılı dışkılama ve kitle oluşumu gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Kanserin çoğu zaman ileri evreye ulaşmadan belirti vermediği, bu nedenle 50 yaş üstündeki kişilerin düzenli taramadan geçmesinin büyük önem taşıdığı ifade edildi. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapinin bulunduğu belirtildi.

Kolorektal kanserden korunmak için düzenli tarama yaptırmanın yanı sıra sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının önemine dikkat çekilerek, sağlıklı kilonun korunması, kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin sınırlandırılması, sebze, meyve ve tam tahıllı gıdaların tüketiminin artırılması, günlük en az 30-60 dakika fiziksel aktivite yapılması, sigara ve alkol kullanımından kaçınılması gerektiği hatırlatıldı.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları düzenli tarama yaptırmaya davet ederek, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı. (İLKHA)

Bakan Göktaş: Türkiye'yi STEM alanlarında geleceğe hazırlıyoruz

KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu: Yaklaşık her üç işletmeden biri KOSGEB desteği aldı

Malatya'da çeşitli suçlardan 158 şahıs yakalandı

HÜDA PAR'dan ABD’nin Gazze’de 'geçiş dönemi' planına tepki

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden ilçelerde yol ve asfalt mesaisi

Vali Yavuz: Dinimiz ve medeniyetimiz ilim öğrenmeyi emreder

Prof. Dr. Aksoy: Uyuz, bireysel değil toplumsal bir enfeksiyondur

Şanlıurfa’da hastane randevularında aile hekimliği ile ek erişim imkânı

91 yaşındaki Kadir Dede'den, şükür ve kanaat dersi

Tekirdağ’da servis minibüsü ile kamyon çarpıştı: 3 ölü, 9 yaralı

Siirt TSO Başkanı Kuzu: Girişimcilerimizin önünü açacak destekler bekliyoruz

Malatya'da gerçeği aratmayan tatbikat

İzmir’de kontrolden çıkan tır viyadükte asılı kaldı

Para yerine fayda sağlamaya odaklanmak kişileri daha mutlu eder

HÜDA PAR Ergani İlçe Başkanı Uşar: Gençlerimizi uyuşturucudan korumalıyız

Kabine, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı

Terörsüz Türkiye Komisyonu, hukukçuları dinleyecek

Konya'da araç kanala düştü: 1 ölü, 1 yaralı

Bursa’da kantinden şeker yiyen 9 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Malatya'da bir devrin sonu: Su değirmeni tarihe karışıyor!

Psikolog Bozkuş: Aileleriyle ilişkileri iyi olmayan çocuklar daha fazla akran zorbalığına uğruyor

Yeşilyurt'ta lösemili çocuklar için özel etkinlik

Battalgazi Belediyesi'nden öğrencilere "sıfır atık" eğitimi

Batman Havalimanı'nda 80 personele havacılık eğitimi sertifikası

Belediye Başkanı Geçit: Tüm mahallelerimize eşit ve tarafsız bir şekilde hizmet ediyoruz

Gaziantep’te 41 yıllık evli çiftler umreyle ödüllendirildi

Elazığ Kovancılar’da silahlı kavga: 2 yaralı

Konya’da yol kenarında erkek cesedi bulundu

Filistin Kiliseler Komitesi: Netanyahu'nun yalanları ortaya çıktı

İdil’de traktör devrildi: 1 ölü, 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Göktaş: Türkiye'yi STEM alanlarında geleceğe hazırlıyoruz

KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu: Yaklaşık her üç işletmeden biri KOSGEB desteği aldı

Malatya'da çeşitli suçlardan 158 şahıs yakalandı

HÜDA PAR'dan ABD’nin Gazze’de 'geçiş dönemi' planına tepki

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden ilçelerde yol ve asfalt mesaisi

Vali Yavuz: Dinimiz ve medeniyetimiz ilim öğrenmeyi emreder

Prof. Dr. Aksoy: Uyuz, bireysel değil toplumsal bir enfeksiyondur