EKONOMİ 29.08.2024 16:13:38 0

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Kökçüoğlu: Planlı üretim yapılacak

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Kökçüoğlu: Planlı üretim yapılacak
Haberi Sesli Oku

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 2025-2027 yılları arasında bitkisel üretime yönelik yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, 2025-2027 yılları arasında bitkisel üretime yönelik yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararda tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlanması, verim ve kalitenin artırılması, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılması gibi hedefler belirlendi.

Karara ilişkin açıklama ve değerlendirmelerde bulunan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacağını vurguladı.

"Desteklemeleri ilk kez üretim döneminden önce açıklıyoruz"

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Kökçüoğlu, "Bu yıl tarımsal desteklemeleri ilk kez üretim döneminden önce açıkladık. Ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ve üreticilerin maliyet artışları ile fiyat istikrarsızlıklarından korunması hedeflenmektedir." dedi. Kökçüoğlu, önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkin bir yapıya kavuşturularak, 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturulduğunu da belirtti.

"Destekleme programını daha sade ve etkin hale getirdik"

Kökçüoğlu, "Destekleri daha sade ve etkin hale getirdik. Üreticiler için geleceğin öngörülebilir olması amacıyla destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı. Destek tutarı, birim destek katsayı değeri ve yıllık olarak yeniden belirlenecek destekleme tutarına göre hesaplanacaktır." şeklinde konuştu. Ayrıca, bitkisel üretimin desteklenmesi programı çerçevesinde çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri sağlanacağını ekledi.

"Destekleme kategorilerinde detaylı hesaplamalar yaptık"

Desteklemelerin üç başlık altında toplandığını belirten Kökçüoğlu, "Temel destekler kısmında, üretim maliyetine göre ürünleri kategorilere ayırdık ve her kategori için destek katsayısı belirledik. 2025 yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacaktır. Örneğin, 2. kategoride yer alan arpa ve buğday üreticileri dekara 317,2 TL destek alacak." dedi.

"Planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleri sunuyoruz"

Planlı Üretim Desteğinde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünlerin planlama kapsamına alındığını ifade eden Kökçüoğlu, "Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır." diye ekledi.

Ayrıca, üretimi geliştirme destekleri kapsamında sertifikalı tohum kullanım desteği, sertifikalı/standart fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği ve katı organik-organomineral gübre desteği sunulacağını belirten Kökçüğolu, yeni destekleme modelinin tüm üreticilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kökçüoğlu, üreticilerin yeni destekleme modeli hakkında bilgi almak için il müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerine başvurabileceklerini, ayrıca 1 Eylül’den 31 Aralık 2024’e kadar sürecek Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının süresi içinde yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. (İLKHA)

Yozgat'ta trafik kazası: 1 ölü, 6 yaralı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Siyonist rejimden Gazze yolundaki Madleen gemisine küstah tehdit

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

İşgalcilerden Batı Şeria'da yeni yıkım tebligatları

Yetimler Vakfı kurban etlerini Diyarbakır'daki yetim ailelere ulaştırıyor

Mardin’de Kurban Bayramı denetimleri artırıldı

HÜDA PAR heyetinden bayramda görev başındaki personellere ziyaret

Şanlıurfa’da genç Yasinlerden yüzlerce aileye kurban eti

"Hayırseverlerin desteğiyle muhtaçların sofralarına aş olmaya devam edeceğiz"

Bingöl’de aynı bölgede iki ayrı trafik kazası

Trump'tan "akıl dışı" karar: Los Angeles'a binlerce ulusal muhafız gönderme emri

Bayramın ilk üç gününde 2 bin 238 trafik kazası: 26 ölü, 3 bin 590 yaralı

Umut Kervanı, Kurban Bayramı’nda İskenderun’daki ihtiyaç sahibi aileleri unutmadı

Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı, Kurban Bayramı’nda yüzleri güldürdü

Umut Kervanı Ağrı Derneği yüzlerce aileye kurban eti dağıtımı gerçekleştirdi

Umut Kervanı'ndan Kurban Bayramı seferberliği: Et yardımları yarın kapılarda olacak

Gazze'de katliam sürüyor: Bayramın 3. gününde 21 şehit

Kahramanmaraş Umut Kervanı muhtaç ailelere kurban eti ulaştırdı

UNRWA: Gazzeliler yoğun ateş altında açlıktan yerde sürünerek yardım arıyor

HÜDA PAR Ağrı İl Başkanı ve Teşkilatı, Kurban Bayramı’nda hastaları ziyaret etti

Uçar: Örnek bir aile için şartsız fedakârlık gerekir

Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde Gazze yine kana bulandı

El-Halil'de Filistinli genç şehit edildi

Gazze'de yardım merkezleri "katliam noktasına" dönüştü

Ağrı'da kaybolan kız çocuğu birkaç saat sonra bulundu

Yahudi çeteler Batı Şeria'da Filistinli çiftçilere saldırdı

Gazze'de yardım noktalarına yönelik iki yeni katliam: En az 4 şehit, 70 yaralı

HAMAS: Siyonist rejimin bayramda işlediği katliamlar soykırımın devamı niteliğinde

Bogota'da başkan adayı Miguel Uribe'ye seçim mitinginde silahlı saldırı

Yükleniyor