• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Adana Müteahhitler Birliği Başkan Çakıroğlu: Adana'da konut satışları durma noktasına geldi

24 Ekim 2024, Perşembe 04:52
24 Ekim 2024, Perşembe 04:52
Adana Müteahhitler Birliği Başkan Çakıroğlu: Adana
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, kentte konut satışlarının durma noktasına geldiğini, maliyet artışları ve yüksek faizlerin sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, "Haftalardır konut satışı gerçekleşmiyor, piyasada belirsizlik hâkim"

Adana'da inşaat sektörü, son dönemde büyük bir durgunluk yaşıyor. Kentte konut satışlarının neredeyse tamamen durduğunu belirten Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, sektördeki sıkıntıların giderek arttığını ifade etti.

Çakıroğlu, artan inşaat maliyetlerinin ve ekonomik belirsizliklerin konut taleplerini büyük oranda düşürdüğünü dile getirirken, döviz dalgalanmaları ve yüksek faiz oranlarının da piyasayı kilitlediğini belirterek, “Adana'da konut satışları durma noktasına geldi. Piyasada belirsizlik hâkim, vatandaşlar yatırım yapmaktan kaçınıyor.” diye konuştu.

"Maliyet artışları ve konut satışlarındaki sorunlar acil çözüm bekliyor"

Çakıroğlu, ekonomik belirsizliklerin ve döviz dalgalanmalarının konut taleplerini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Faiz oranlarındaki artış, potansiyel alıcıları finansman konusunda tereddüt etmeye zorluyor." açıklamalarında bulundu. Çakıroğlu ayrıca, Adana'daki konut sektöründe haftalardır satış yapılmadığını belirterek, "Kentimizde haftalardır, aylardır konut satışı gerçekleşmiyor, sektörde belirgin bir durgunluk var." şeklinde konuştu.

"Sektör temsilcileri ekonomik istikrar bekliyor"

İnşaat maliyetlerindeki artışın sektördeki işletmelere büyük bir yük getirdiğini dile getiren Çakıroğlu, bu durumun sektör çalışanlarını da olumsuz etkilediğini söyleyerek, "İnşaat maliyetlerindeki yükseliş hem işletmeleri hem de çalışanları zor duruma soktu. Ekonomik istikrar sağlanmadığı sürece sektör daha da zorlanacak." diye konuştu. Çakıroğlu, sektör temsilcileri olarak devletin konut sektörüne yönelik teşvikleri ve düzenlemeleri yeniden gözden geçirmesini beklediklerini söyledi. 

"Zam oranları fırsatçılığa dönüştü"

Çakıroğlu, inşaat maliyetlerindeki artışların sektördeki zam oranlarını anormal derecede yükselttiğini belirtti. "İmkânı olan da olmayan da zam yapmaya çalışıyor. Zammın neden bu kadar fazla geldiğini anlamıyoruz. Fırsatçılık yapanlar var." ifadelerine yer verdi. Çakıroğlu ayrıca, "Bu memleket bizim. Herkesi bu konuda biraz daha sağduyulu davranmaya davet ediyorum." şeklinde konuşarak, sektördeki fırsatçılığı eleştirdi.

"Konut kredilerindeki yüksek faizler talebi azaltıyor"

Adana'da konut kredilerinin maliyetinin yükselmesinin de sektörü olumsuz etkilediğine değinen Çakıroğlu, "Konut kredilerinin maliyetinin yükselmesi, sektörü büyük bir durgunluğa itti. Bların özel projelere verdiği destekler kısa vadeli kalıyor." açıklamalarında bulundu. Çakıroğlu, yüksek faiz oranlarının vatandaşları kredi kullanmaktan çekindirdiğini belirterek, "Yüksek faiz oranları konut talebini ciddi şekilde azaltıyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye genelinde daralma var"

Türkiye genelinde konut satışlarında İstanbul'un hâlâ lider olduğunu belirten Çakıroğlu, "Adana'da kredi kullanımındaki düşüş endişe verici boyutlara ulaştı. Konut satışları çok az gerçekleşiyor ve bu, sektörde genel bir durgunluğa yol açıyor." dedi. (İLKHA)

CHP'li Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarına "yolsuzluk" operasyonu

Ramallah'ın kuzeyinde Yahudi çetelerin saldırısına direnen 3 Filistinli yaralandı

CHP'li Adana ve Adıyaman Belediye başkanları gözaltına alındı

Ehliyet sınavında usulsüzlük yapan 40 kişi tutuklandı

Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir

Bingöl-Diyarbakır karayolunda korkutan yangın

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Gazze'de bir günde en az 70 şehit

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


CHP'li Adana, Antalya ve Adıyaman belediye başkanlarına "yolsuzluk" operasyonu

Ramallah'ın kuzeyinde Yahudi çetelerin saldırısına direnen 3 Filistinli yaralandı

CHP'li Adana ve Adıyaman Belediye başkanları gözaltına alındı

Ehliyet sınavında usulsüzlük yapan 40 kişi tutuklandı

Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir