• BIST 100

    9523,31%-1,41
  • DOLAR

    37,92% -0,06
  • EURO

    41,17% 0,41
  • GRAM ALTIN

    3806,30% 0,19
  • Ç. ALTIN

    6190,39% 1,97

Adıyaman İl Müftüsü Dr. Haliloğlu: Nikahın en hayırlısı kolay olanıdır

GÜNDEM 28.01.2025 15:09:20 0
Adıyaman İl Müftüsü Dr. Haliloğlu: Nikahın en hayırlısı kolay olanıdır

Adıyaman İl Müftüsü Dr. Mevlüt Haliloğlu, maddi sıkıntılar içerisine itilerek yapılan evliliklerde huzurlu aile yuvalarının kurulmasının zor olacağını kaydetti.

Haliloğlu, evlilik yaşının yukarıya çıkmasının altında yatan en önemli sebeplerden birinin de ailelerin evlenecek gençlere çok fazla maddi yük yüklemesi olduğunu ifade etti.

"Karşılıklı anlayış içinde olmalı bazı şeyler zamana bırakmalı"

Evliliklerde karşı tarafın sıkboğaz edilmemesi gerektiğini dile getiren Haliloğlu, mutlu birlikteliklerin maddiyatla elde edilmediğine değindi.

Haliloğlu, "Malesef, son zamanlarda ekonomik sebeplerle de evliliklerin geciktirildiğini ya da bir takım sıkıntıların olduğunu biliyoruz. Halbuki Peygamberimiz bize, 'Nikahın en hayırlısı kolay olanıdır.' diyor. Yani mutlaka bir araya gelen gençlerin kuracakları aile yuvasında evlerine lazım olan eşyaların bulunması güzel olur. Ama bu konuda ekonomik durumu da düşünmek lazımdır. Kız tarafı ya da erkek tarafının bu konuda daha makul düşünmeleri gerekir. Gençleri ya da genellikle erkek tarafını maddi sıkıntı içerisine koyacak şekilde yapılan evliliklerde huzur beklenemez. Bu manada karşılıklı anlayış içinde olmalı bazı şeyler zamana bırakmalı. Gençlerimizin evlenmelerinin geciktirilmeden temel ihtiyaçları alınacak, çok lükse, israfa kaçmadan hareket edilmeli bu son derece önemli. Evlendikten sonra, aile fertlerinin, karı-kocanın, yani gençlerin birbirlerinin hakkına, hukukuna riayet etmesi gerekir." dedi.

"Problemler halledilmelidir"

Aile içinde oluşabilecek sorunların büyütülmeden çözülmesi gerektiğini dile getiren Haliloğlu, "Evlilik sabırdır, sevgidir, anlayış göstermektir, sadakattir. Bütün bununla birlikte cinsel görevlerde ihmal edilmemelidir. Zaman zaman yeni bir aile yuvası kuran gençler arasında sıkıntılar olabilir. Bu sıkıntıları büyütmeden hareket etmeli. Aile içinde kalması gereken hususlar çok fazla anlatılmamalı. Anlatılması gereken hususlar aile büyükleriyle, tecrübeli insanlarla, dedikodu yapmayacak insanlarla paylaşılmalıdır. " şeklinde konuştu.

Haliloğlu, "Varsa küçük problemler halledilmelidir. Dediğim gibi, evlenmeden önce bizim mizacımıza uyacak, kültürümüze uyacak, yaşımıza, tahsilimize, yani bizimle uygun bir şekilde hayatını oluşturabileceğimiz bir insanı seçmeliyiz. Ya da gençlerimiz, kendi çocuklarımız kiminle güzel bir aile yuvası kurabilir şeklindeki araştırmalar önceden yapılmalıdır. Yine de bazı sıkıntılar olursa sonradan bunların halli yöntemine başvurulmalıdır. Maalesef son zamanlardan sudan bahanelerle kurulan aile yuvalarının dağıldığını görüyoruz, duyuyoruz. Ya da aile kurulmalarının geciktirildiğini görüyoruz. Ekonomik sebeplerle, basit sebeplerle nişanlıların ayrıldığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hepimize toplumsal bir sorumluluk düşmektedir"

Mutlu ve huzurlu ailelerin oluşması için toplumun her kesimine iş düştüğünü kaydeden Haliloğlu, "Dolayısıyla bu konuda hepimize toplumsal bir sorumluluk düşmektedir. Aile oluşturmak, aile yuvası kurmak son derece önemlidir.  İnsanlık tarihi boyunca bütün Peygamberlerin tavsiye ettiği ve sevgili Peygamberimizin (Aleyhisssalatu Vesselam) bize tavsiye ettiği bir husustur. Bu konuda daha duyarlı daha mantıklı daha ahlaki düşünmemiz gerektiğini bu vesileyle ifade ediyorum. Aile büyüklerimizin çocuklarımız için dualar etmelerini gerektiğini tavsiye ediyorum. Zira çocukların anne baba üzerindeki haklarını sıraladığımızda çocuklarımızın libasını, gıdasını ve duasını ihmal etmemeliyiz. Güzel aile yuvaları kurmamızı, gençlerimize güzel aile yuvaları kurması hususunda büyüklerin çaba göstermesini bizlere göstermesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. Kurulan aile yuvalarının herkesin hakkına ve hukukuna riayet ederek devamı hususunda herkesin üzerine düşen görevi yapmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İşgalci siyonistlerden Şam ve Hama’ya hava saldırıları

İsviçre'de 8 milyar dolardan fazla Rus varlığı donduruldu  

Zambiya’da maymun çiçeği vakası 36’ya yükseldi

İran ve Bahreyn ilişkileri düzeltmek istiyor

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

BM, işgal kuvvetlerinin Refah'ta 14 insani yardım görevlisini infaz etmesini kınadı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ