• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Kudüs, Müslümanların ortak davasıdır

20 Ocak 2026, Salı 14:10
20 Ocak 2026, Salı 14:10
Adıyaman İl Müftüsü Haliloğlu: Kudüs, Müslümanların ortak davasıdır
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adıyaman İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Kudüs'ün Müslümanlar için taşıdığı öneme dikkat çekerek kapsamlı bir değerlendirmede bulundu.

İslam'ın hakimiyetinde olduğu dönemlerde Kudüs'ün güven ve huzur içinde olduğuna değinen Müftü Haliloğlu, Kudüs'ün Müslümanlar için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Müftü Haliloğlu "Kudüs, biz Müslümanlar için son derece önemlidir. Kudüs, biz Müslümanların ilk kıblegâhıdır. Kudüs, Efendimizin (Aleyhissalatu Vesselam) Peygamber olarak gönderildikten sonra namaz kılarken yöneldiğimiz kıblegahımızdır. Hicretin ikinci yılında Müslümanların kıblesi Mescid-i Aksa'dan Mescid-i Haram'a çevrilmiştir." dedi.

Kudüs'ün insanlık tarihindeki yerine değinen Haliloğlu, Mescid-i Aksa’nın Kâbe'den sonra inşa edilen ikinci mabet olduğunu belirtti.

İsra ve Miraç mucizesi

Kudüs'ün öneminin İsra ve Miraç hadisesiyle daha da pekiştiğini ifade eden Müftü Haliloğlu, İsra suresinin ilk ayetine atıf yaparak şunları söyledi:

"Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hicretten yaklaşık bir buçuk yıl önce, İsra suresinin ilk ayetinde ifade edildiği gibi, 'Bir gece kulunu Mescid-i Haram'dan, etrafını mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya yürüten Allah’ın şanı ne yücedir.' buyurulmaktadır. Efendimiz (Aleyhissalatu Vesselam) Mekke'de iken Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da Allah'ın manevi huzuruna meleklerin refakatinde ulaşmış ve beş vakit namaz burada farz kılınmıştır."

Kudüs'ün fethi ve tarihi süreç

Kudüs'ün 638 yılında Hazreti Ömer döneminde fethedildiğini hatırlatan Haliloğlu, şehrin tarih boyunca pek çok kez el değiştirdiğini ifade etti.

Müftü Haliloğlu "Kudüs’te Yahudilerin tarihine baktığımızda, Hazreti Musa'dan sonra İsrailoğulları bu bölgeye ulaşmışlardır. Kudüs'te hakimiyet kurmaları milattan önce yaklaşık 1000 yılında Hazreti Davud (Aleyhisselam) döneminde olmuştur. Hazreti Süleyman (Aleyhisselam) döneminde de hüküm sürmüşlerdir. Ancak Yahudilerin Kudüs’te hüküm sürdüğü dönem toplamda 500 yılı geçmemektedir." dedi.

Müslümanların Kudüs'teki hâkimiyeti

Adıyaman İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu

Haliloğlu, Müslümanların Kudüs'ü 638 yılından 1917 yılına kadar, Haçlı işgalinin yaklaşık 100 yıllık dönemi hariç tutulduğunda, yaklaşık 1200 yıl yönettiğini belirtti.

Müftü Haliloğlu "Bu sürenin yaklaşık 750 yılı Müslüman Türklerin elinde geçmiştir. Dolayısıyla Kudüs sadece Yahudilerin tarihi olan bir şehir değildir. İslam tarihinde de 1200 yıl Müslümanların hüküm sürdüğü bir yerdir." şeklinde konuştu.

Müftü Haliloğlu, Kudüs'ün aynı zamanda Hazreti İsa'nın doğduğu, Hazreti Davud (aleyhisselam), Hazreti Süleyman'ın  (Aleyhisselam) yaşadığı bir şehir olduğunu ifade etti.

Birlik ve sorumluluk çağrısı

Müslümanların Kudüs'ü yalnızca Filistinlilerin meselesi olarak görmemesi gerektiğini vurgulayan Müftü Haliloğlu  "Kudüs’ü sadece Filistinlilerin davası olarak görmeyip, bunun bütün Müslümanların davası olduğunu bilmeliyiz. Tarihte olduğu gibi Kudüs’ü, Müslümanların öncülüğünde Yahudilerin, Hristiyanların ve bütün insanların huzur içinde yaşadığı bir şehir haline getirmeliyiz. Bunun için güçlü ve kuvvetli olmamız gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda Filistin ve Gazze için dua eden Müftü Haliloğlu "Cenab-ı Allah Kudüs’teki, Filistin’deki, Gazze’deki kardeşlerimize yardım eylesin. Müslümanlar olarak gücümüzü ve kuvvetimizi toparlayıp küresel güçlere ve Siyonistlere karşı dimdik ayakta durmayı, Kudüs’ün kendi hüviyetine kavuşmasını Cenab-ı Allah bizlere nasip eylesin. Bu vesileyle herkese saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Standart dışı plakalara denetimler başladı

Kadıköy’deki polis merkezi iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı

Bitlis’e bu sezon yağan kar miktarı 8 metreyi buldu

İran’daki okul saldırısının savaş suçu olarak soruşturulması istendi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran kendisine saldıranlara güçlü karşılık verecek

Norveç’teki ABD Büyükelçiliği’nde patlama

Pezeşkiyan: Düşman sözlerimi yanlış anladı

Çin’den Orta Doğu için ateşkes çağrısı

İşgal rejiminden Beyrut’ta saldırı: 4 şehid, 10 yaralı

"Sessiz çatlama" iş hayatında görünmeyen iç kopuşa işaret ediyor

İran, ABD'li askerlerin esir aldığını duyurdu

Batı Şeria’da işgalci siyonistlerin saldırısında 2 Filistinli şehid oldu

İran’dan savaş mesajı: 6 ay yoğun çatışmayı sürdürebiliriz

Araç plakalarıyla ilgili EGM’den açıklama

Norveç'te ABD Büyükelçiliğinde patlama

Meteoroloji’den kuvvetli rüzgâr ve çığ uyarısı

Mardin-Diyarbakır yolunda yoğun kar nedeniyle ulaşım aksadı

Malatya'da 78 yaşındaki adam evinde ölü bulundu

Malatya'da imam hatip okullarından teravih buluşması

Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu

ABD'de etkili olan fırtına nedeniyle 4 ölü, 12 yaralı

Ağrı’da kar geçit vermedi, vatandaşlar köy yolundan geri döndü

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 1gözaltı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Ankara’da STK temsilcileriyle iftar programında buluştu

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 6 binden fazla sivil bina zarar gördü

ABD'den siyonist rejime yeni silah satışı: ABD yönetimi “acil durum” yetkisiyle onayladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Standart dışı plakalara denetimler başladı

Kadıköy’deki polis merkezi iddialarıyla ilgili inceleme başlatıldı

Bitlis’e bu sezon yağan kar miktarı 8 metreyi buldu

İran’daki okul saldırısının savaş suçu olarak soruşturulması istendi

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran kendisine saldıranlara güçlü karşılık verecek

Norveç’teki ABD Büyükelçiliği’nde patlama

Pezeşkiyan: Düşman sözlerimi yanlış anladı