• BIST 100

    9123,71%-4,17
  • DOLAR

    39,42% 0,21
  • EURO

    45,47% -0,53
  • GRAM ALTIN

    4337,28% 1,25
  • Ç. ALTIN

    6948,48% 1,11

Adıyaman’da ‘badem’ çalıştayı düzenlendi

GÜNDEM 6.12.2023 11:30:02 0
Adıyaman’da ‘badem’ çalıştayı düzenlendi

Adıyaman’da ‘badem’ çalıştayı düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi öncülüğünde çeşitli kurum ve kuruluşların desteğiyle düzenlenen çalıştayda, badem üretiminin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.
‘Adıyaman’da onarıcı tarım yaklaşımı ve badem üretiminin dünü, bugüne, yarını’ temalı çalıştay Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda, badem üretimi tüm yönleriyle ele alındı.
Açılış konuşmasını yapan Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, “Badem Adıyaman için stratejik öneme sahiptir. Adıyaman’da 105 bin dönüm badem üretim sahamız var. Son birkaç yıldır badem üretim ithalatında uygulanan ve vergi politikalarının girdilerinin yüksek oluşu badem üreticilerini olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzluktan dolayı badem üreticileri 2023 yılında zarar etmeleri nedeniyle badem bahçelerini sökmeye başladıklarına şahit oluyoruz. Yaşanan sorunların masaya yatırılmasında önemli olan bu bilimsel çalıştayı düzenleyen Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş’e teşekkür ediyorum” dedi.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu ise konuşmasında, “Badem denilince akla Adıyaman geliyor. Badem üretiminin artmasıyla birlikte bir çok firma tarıma dayalı sanayide faaliyet göstermeye başladı. Bu firmalar kırsal kalkınma desteğiyle üretime geçti ve faaliyet gösteriyor. Bademi kırmanın yanında kozmetik başta olmak üzere, ilaç sanayi gibi katma değeri yüksek ürünler oluşturmak adına yeni projeler hayata geçirilmelidir” dedi.
Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, bu tür bilimsel çalışmaların çok önemli olduğunu belirterek, “Sahada çiftçilerimizin sorun ve sıkıntılarıyla ilgilenmeye çalışıyoruz. Bu yıl don nedeniyle üreticilerimiz ciddi anlamda zarar gördü. Zarar tespitini yaptık. Cumhurbaşkanlığımız tarafından 12 milyon TL değerinde zarar karşılığı olarak ödendi. Badem borsasının kurulması, lisanslı depo, pazarın belirlenmesi gibi konuları hayata geçirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın, “Adıyaman tarımında verimliliğin arttırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla yeni bilgi ve teknolojilerin çiftçimize hızlı ve etkin bir şekilde işbirliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Üniversitemizin akademik personelinin çiftçimize her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Adıyaman Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Halil İbrahim Oğuz, ‘Adıyaman’da badem tarımında pazarlama sorunları ve çözüm önerileri’ başlıklı, Doç. Dr. Fırat Ege Karaat ‘Adıyaman’da badem tarımında yetiştiricilik ve çözüm önerileri’, Doç. Dr. Gökhan Büyük ise 7Onarıcı tarım nedir? Badem yetiştiriciliğinde verimliliğin arttırılması’ konu başlıklarında sunum yaptı.

Seyhan ve Ceyhan'da belediye başkan vekilleri 17 Haziran'da belirlenecek

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

12 bin yıllık mozaik, sanatı Bursa'da yaşatılıyor

Sıcak hava ve kısa tatil, ciğer tüketimini 25 tondan 16 tona düşürdü

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Hizbullah: Bu saldırı, ABD'nin açık onayıyla yapıldı

TÜİK: Tavuk eti üretimi arttı, yumurta üretimi azaldı

Siyonist rejim Tebriz ve Natanz’a yeniden saldırdı

Mardin’de sulama kanalında kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı

Ürdün, işgale hava kalkanı sağlıyor

Bakan Yumaklı, Batman'da buğday hasadına katıldı

Mardin’de orman yangını: Helikopterlerle müdahale ediliyor

Batman’da Doğalgaz Kesintisi: Dört Mahalle Etkilendi

HÜDA PAR: İran'a yönelik alçakça saldırıyı lanetliyoruz

Malatya'da kanalizasyon hattı yenileniyor

Kum'da Cemkeran Mescidi'ne intikam sancağı çekildi

İran: Natanz'a yönelik siyonist saldırı, uluslararası hukukun açık ihlali

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı kapattı, Batı Şeria'yı abluka altına aldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Siyonist rejimin İran'a saldırısı barbarlıktır

AJet, İran, Irak ve Ürdün uçuşlarını iptal etti

Türkiye'den siyonist rejimin İran saldırısına tepki: Bölgesel istikrarı sabote ediyor

Yolcu otobüsü devrildi: 3 ağır yaralı

Katar, siyonist rejimin İran'a düzenlediği saldırıyı kınadı

Bingöl'de afetzedeler için kurumlar arası iş birliği toplantısı gerçekleştirildi

Özbekistan’a gönderilmek istenen Zebo Kadirova için aile yardım talep ediyor

Ensarullah: Siyonist rejimin İran'a saldırısı tüm ümmete tehdittir

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 3 kişi gözaltına alındı

Batman'da buğday ve arpa hasadı başladı: Kuraklık çiftçiyi vurdu

Siyonist rejim İran'a 200 savaş uçağıyla saldırdı

GTB Başkanı Akıncı: Tarlayı değil, verimi yakıyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ