• BIST 100

    15475,71%-0,76
  • DOLAR

    43,29% 0,06
  • EURO

    50,79% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6743,34% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10993,04% 2,81

Adıyaman’ın kadim yemekleri tanıtıldı

25 Mayıs 2023, Perşembe 16:00
25 Mayıs 2023, Perşembe 16:00
Adıyaman’ın kadim yemekleri tanıtıldı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adıyaman’ın kadim yemekleri tanıtıldı

Adıyaman’ın asırlardır sofralarında yer alan kadim yemekler sergilenerek ikram edildi.
Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabı hazırlandı. 21-27 Mayıs Türk Mutfakları Haftası çerçevesinde Kadim Adıyaman yemekleri ikram edildi. Beşpınar Eğitim Kampı’nda düzenlenen etkinlikte, Adıyaman’ın çiğköftesi, sarımsaklı bulgur pilavı, Adıyaman Tavası, bademli irmik helvası ve cacığı sergilenerek davetlilere ikram edildi. Adıyaman Vali Yardımcısı Mehmet Ali Uzun, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse başta olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri etkinliğe katıldı.
Adıyaman Vali Yardımcısı Mehmet Ali Uzun gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tüm dünyada ve ülkemizde kutlanan 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nın kutlanması, milli karakterimizin bir yansımasıdır. Değerli bir hazine olan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabı şifa içeren pek çok yemek tarifini içermektedir. Kitapta yer alan yemeklerin hazırlanması ve ikram edilip tanıtımının yapılması, ulusal ve uluslararası arenada ses getirebilmesi, zaman ve kaynak israfının engellenmesi açısından da çok önem arz etmektedir. Yiyecek- içecek sektörü yerel tatları deneyimlemek için bir araç olup şehrin tanıtımına ve turizminin gelişimine de katkı sunar.
Adıyaman mutfağı gerek çiğ köftesi gerekse tavuklu bulgur pilavı, bademli irmik helvası, tavası kendisine has nice yemekleri ile Anadolu gastronomisine Güneydoğu’dan göz kırpmaktadır. Nitekim şu anda gerçekleştirdiğimiz etkinlikler de yerelde Adıyaman mutfağının tanıtılması, genelde ise Türk mutfağının daha iyi algılanması adına iyi bir araç ve etkili bir farkındalık artırma faaliyetidir” dedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, yeni nesile kadim mutfak kültürünü yansıtılması gerektiğini belirterek, “Fast Foot kültürünün hakim olduğu günümüzde obezite hızla yayılıyor. Obezite beraberinde ciddi hastalıkları getiriyor. Kadim medeniyetin kadim yemekleri, özellikle bu bölgenin mutfağının hem sağlığa hem de damak tadına hitap ediyor” şeklinde konuştu.
Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse ise yaptığı açıklamada, “Kültürel değerlerimiz kaybolmaya başlamış, bundan yemeklerimiz de nasibini almıştır. Asırlardan beri ocaktan tüten bir bilgelik birikimini içeren Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Kitabında yer alan yemeklerimizin hazırlanması, kültürel değerlerin korunması ve gelenekselleştirilerek gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunacaktır.
İlk kez geçen yıl kutlanan ’Türk Mutfağı Haftası’ bu yılda 81 ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İnşallah bu gelişme, coğrafyamızın lezzetlerle dolu güzergahlarında, muhteşem yolculukların vesilesi olacak, Türk mutfağından en kısa zamanda, büyük ve uluslararası markalar doğmasına katkı sağlayacaktır.
Bu yıl deprem sebebiyle, Adıyamanlı depremzede öğrencilerimizle birlikte mütevazi bir etkinlikle kutladığımız “Türk Mutfağı Haftası” umarım şehrimizin gastronomi alanında sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmasına vesile olur.
Bugün sergilenen ve ikram edilen yemek ve içecekler Kadim Adıyaman Mutfağının temsili örneklerindendir. Adıyaman Tavası, Sarımsaklı Bulgur Pilavı, Çiğköfte, Bademli İrmik Helvası ve Cacık Adıyaman’ımızın zengin mutfağından bugün için aşçılarımızın geleneksel yöntemlerle, özenle hazırladığı yemek ve tatlılarımızdır” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Siirt tarımsal yatırım rehberi yayımlandı

Siyonistler, vahşice saldırılarını sürdüyor: 3'ü gazeteci 11 şehit

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Göçerlerin zorlu kış şartlarındaki yaşam mücadelesi

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı İmir: Suriye’de kalıcı çözüm diyalog ve adaletten geçer

Siirt’te serviks kanseri farkındalığı için kadınlara bilgilendirme yapıldı

Malatya'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü 2 ağır yaralı

Bakan Tunç'tan Bolu'daki yangının yıldönümüne ilişkin açıklama: Sorumlular adalet önüne çıkarıldı

TİKA ile UNICEF Kamerun arasında iş birliği protokolü

Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kabul etti

Malatya'da trafik kazası: 2 yaralı

YPG'nin Haseke'deki saldırısında 7 Suriye askeri hayatını kaybetti

HÜDA PAR heyetinden Kanal 23’e ziyaret

Mardin Tarihi Çarşı’da biriken kar buz tehlikesine dönüştü: Esnaf ve vatandaşlardan yetkililere çağrı

MSB: Katar’da bakım ve onarım sözleşmesi imzalandı

Van’da 22 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Elazığ'daki uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli yakalandı

Bakan Fidan, Barış Kurulu Şartı’nın imza töreni için İsviçre’ye gidecek

Konya’da gece ve sabah saatlerinde gizli buzlanmaya dikkat

Mersin'de drift yapan sürücüye ceza

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'nın geleceğini inşa ediyoruz

Finansal İstikrar Komitesi makroekonomik görünümü değerlendirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Mersin’deki kuruluşla ilgili açıklama

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ezidi heyetini kabul etti

14 il için “Sarı” kodlu uyarı

Malatya'da konteyner kentte yangın

Diyarbakır'da psikolojik sorunları olan kayıp kadın aranıyor

Yeşilyurt Belediyesi sömestr spor şenliği başlattı

Psikolog Çalışkan: Kaygı nedir, nasıl yönetilir?

Cizre'de toprak kaymasında 3 ev kullanılamaz hale geldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt tarımsal yatırım rehberi yayımlandı

Siyonistler, vahşice saldırılarını sürdüyor: 3'ü gazeteci 11 şehit

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Göçerlerin zorlu kış şartlarındaki yaşam mücadelesi

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı İmir: Suriye’de kalıcı çözüm diyalog ve adaletten geçer

Siirt’te serviks kanseri farkındalığı için kadınlara bilgilendirme yapıldı

Malatya'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü 2 ağır yaralı