• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

AFAD ve TÜBİTAK'tan "çığ" alanında öncü iş birliği

16 Ocak 2025, Perşembe 15:33
16 Ocak 2025, Perşembe 15:33
AFAD ve TÜBİTAK
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

AFAD ve TÜBİTAK iş birliğiyle hayata geçirilecek "Çığ Önleme ve İzleme Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi", doğal afetlere karşı yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunmayı hedefliyor.

Türkiye’nin coğrafi yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle çığ olayları, özellikle yüksek rakımlı bölgelerde can kayıplarına ve ekonomik zararlara yol açıyor.

Bu alanda Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan "Çığ Önleme ve İzleme Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi", AFAD ve TÜBİTAK iş birliğiyle hayata geçiriliyor.

Projenin imza töreni TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde gerçekleştirildi. Projeye ilişkin protokolü AFAD Başkanı Vali Okay Memiş ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın imzaladı.

"Güvenli yaşam alanları için yerli ve yenilikçi çözümler"

AFAD Başkanı Vali Okay Memiş, törende yaptığı konuşmada projenin önemine değinerek şunları söyledi:

“Bu proje, çığ bölgelerinde oluşabilecek riskleri en aza indirmeyi ve yerli imkânlarla yenilikçi çözümler sunmayı amaçlamaktadır. Hem sensör teknolojileri hem de bariyer sistemleriyle risk izleme ve önleme sistemleri sahaya taşınacak. Proje kapsamında, çevre dostu ve sürdürülebilir altyapılarla güvenli yaşam alanları oluşturmayı hedefliyoruz.”

Memiş, çığ riskine karşı geliştirilen sistemlerin teknik detaylarını aktarırken, projede yerli ve milli teknolojilerin ön planda olduğunu vurguladı: “Pasif sistemlerle güneş ışınım şiddeti, ortam sıcaklığı, kar yüksekliği, rüzgâr hızı gibi parametreler sensörler aracılığıyla ölçülecek. Aktif sistemlerde ise yeni nesil yapı teknolojisinden üretilen çığ önleme bariyerleri kullanılacak. Bu sistemlerle, çığ tehlikesine erken müdahale imkânı sağlayarak can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

"Bilim ve teknoloji ile güvenli bir gelecek"

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın da “Yenilikçi teknolojiler ve çevre dostu yaklaşımların bir arada kullanıldığı proje, çığ riski taşıyan bölgelerde güvenliği artırmayı ve afetlerin yol açtığı kayıpları en aza indirmeyi hedefliyor.” açıklamasında bulundu.

Aydın, “Çığ Önleme ve İzleme Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi, çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi kullanımı ve yüksek teknoloji sensör sistemleriyle, doğayı koruma ve insan güvenliğini artırma misyonunu birleştiren öncü bir çalışmadır. "Doğayı doğayla koruyoruz" ilkesini benimseyen bu proje ile doğal afetlere karşı yenilikçi, güvenilir ve sürdürülebilir bir çözüm sunma amacındayız” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında şu önemli adımlar atılacak:

Yeni Nesil Yapı Teknolojisi Kullanımı: Türkiye’de çığ önleme setlerinde ilk kez kullanılan yeni nesil yapı teknolojisi, doğal kaynaklardan elde edilen çevre dostu bir malzeme olup, üstün dayanıklılığı ile dikkat çekiyor.

Yüksek Teknoloji Sensör Sistemleri: Çığ riski taşıyan bölgelerde dağın zirvesine yerleştirilecek Prototip Merkez İstasyonu ve Ölçüm İstasyonu ile güneş ışınımı, kar yüksekliği, rüzgâr hızı gibi kritik veriler toplanacak.

Çevre Dostu Enerji Çözümleri: Fotovoltaik güneş enerjisi ile çalışan sistemler, çevreye zarar vermeyen, sürdürülebilir bir enerji altyapısı sağlayacak.

Erken Uyarı Mekanizması: Toplanan veriler analiz edilerek çığ oluşumunun erken tespiti sağlanacak, böylece afet riskleri minimize edilecek.

Güvenli gelecek için bilim ve teknoloji

Projenin çıktıları hem bilimsel hem de uygulamalı faydalar sunarak Türkiye’nin afet yönetiminde yeni bir dönemi başlatacak. Çığ riski taşıyan bölgelerde yerleşim alanlarının korunması, afet yönetimi ve şehir planlamasında kullanılacak veri altyapısının güçlendirilmesi sağlanacak. Ayrıca, proje sürecinde yetiştirilecek uzmanlar, bu alanda Türkiye’nin bilgi ve yetkinlik seviyesini artıracak.

Yenilikçi ve sürdürülebilir bir çözüm

"Çığ Önleme ve İzleme Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi," Türkiye’de ilk kez çığ riskine karşı çevre dostu yeni nesil yapı teknolojisi ve ileri teknoloji sensör sistemlerinin bir arada kullanıldığı bir proje olarak dikkat çekiyor. "Doğayı doğayla koruyoruz" ilkesiyle geliştirilen bu çalışma, doğal afetlere karşı yenilikçi, güvenilir ve sürdürülebilir bir çözüm sunmayı hedefliyor.

AFAD ve TÜBİTAK’ın bu öncü iş birliğiyle hayata geçireceği proje, ülkemizin afet yönetimi konusundaki kararlılığını güçlendirecek ve uluslararası ölçekte örnek teşkil edecek bir başarı hikâyesi olarak öne çıkıyor. (İLKHA)

Okul kıyafeti satan mağazaların önünde uzun kuyruklar oluştu: Veliler duruma tepkili!

Sırbistan'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor

Antalya İl Emniyet Müdürü görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de can kaybı 64 bin 368'e yükseldi

Netanyahu, işgal ordusunun, "Tüm esirler serbest bırakılacak, savaş bitecek” önerisini reddetti

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yeni düzenleme

Konya’da eş zamanlı uyuşturucu operasyonları

Muğla Dalaman açıklarında 17 düzensiz göçmen kurtarıldı

HAKSİAD’dan Mehmet Yavuz’un kabrine ziyaret

Gazze'de 2 bin 700 aile nüfus kaydından silindi

Yetimler Vakfı’ndan 120 yetim aileye kırtasiye yardımı

Sudan’da altın madeninde göçük: 6 ölü, 20 kişi enkaz altında

Muğla’da orman yangını

İşgal rejimi 16 Filistinliyi alıkoydu

İşgal rejiminden Filistinli esirlere sistematik işkence

Yapay zeka genç çalışanların mesleki tercihlerini etkilemeye başladı

Trump’tan Venezuela’ya gözdağı: Uçaklar düşürülecek

İşgal rejimi sağlık, eğitim ve ibadet kurumlarını yok etti, halkı açlığa mahkûm entti

İzmir Urla’da 9 günlük su kesintisi

Emeklilerden uygun fiyatlı konut talebi

Trump, AB’nin Google’a kestiği cezaya karşı misilleme tehdidinde bulundu

İşgal basını: Dünya genelinde israil karşıtı eylemler artık olağan hale geldi

Paşinyan’ın uçağı Azerbaycan hava sahasını kullandı

Siirt’te trafik kazası: Köy muhtarı yaralandı

Katil rejim Gazze'de sivillere ait binaları vurdu: 9 şehit

Maduro’dan ABD’ye yanıt: Venezuela’ya saldırı olursa silahlı mücadeleye geçeriz

Trump, 24 saatliğine 15 dolarlık bağış talep etti

Küçük yürekten büyük destek

Soykırımcı siyonistlere karşı dünya halklarının öfkesi eyleme dönüşüyor

Umut Kervanı Bingöl Derneği, umutları yeşertmeye devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Okul kıyafeti satan mağazaların önünde uzun kuyruklar oluştu: Veliler duruma tepkili!

Sırbistan'da hükümet karşıtı protestolar devam ediyor

Antalya İl Emniyet Müdürü görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de can kaybı 64 bin 368'e yükseldi

Netanyahu, işgal ordusunun, "Tüm esirler serbest bırakılacak, savaş bitecek” önerisini reddetti

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yeni düzenleme

Konya’da eş zamanlı uyuşturucu operasyonları