• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye TAP-500 projesini görüştü

DÜNYA 29.01.2025 17:54:55 0
Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye TAP-500 projesini görüştü

TAP-500 elektrik projesinin fiili uygulamasının başlatılması amacıyla Türkmenistan temsilcileri ve bir Türk şirketinin katılımıyla ilk üçlü toplantı Kabil'de gerçekleştirildi.

TAP-500 projesi, Türkmenistan'dan Afganistan'ın Herat, Farah, Helmand ve Kandahar vilayetleri üzerinden Pakistan'a yüksek gerilimli elektrik iletimini hedefliyor.

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu büyük projenin hayata geçirilmesiyle, bazı Afgan eyaletlerine elektrik sağlanmasının yanı sıra, elektrik iletiminden elde edilecek önemli gelir, geçici hükümetin hazinesine eklenecek.

Dışişleri Bakanlığı Halkla İlişkiler Başkanı Zia Ahmad Takal, bu projenin pratik başlangıcını kolaylaştırmak için çeşitli bakanlıklar arasında ortak bir sekreterlik kurulacağını belirtti. Ayrıca hem Türkmenistan hem de Türkiye'nin projenin tamamlanmasını görmek istediğini belirtti.

Takal, "Dışişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen bu toplantıda, Afganistan Su ve Enerji Bakanlığı, Breşna Şirketi ve Türkmenistan Enerji Bakanlığı, TAP-500 projesini, pratik uygulamasını ve yol haritasını görüştüler." dedi.

Bu arada Türkmen heyeti, TAP elektrik projesinin fiili başlatılması için koordinasyonu artırmak amacıyla Enerji ve Su Bakan Vekili ve Breşna Şirketi Başkanıyla da görüşmelerde bulundu.

Breşna Şirketi Sözcüsü Hikmetullah Meyvandi, toplantıyla ilgili olarak, "Bu toplantının amacı, Afganistan'da iş birliğini genişletmek ve TAP projesini başlatmaktı." dedi.

Breşna Şirketi'nin eski başkanı, TAP-500 elektrik projesinin Pakistan'dan gelen engeller nedeniyle hayata geçirilemediğini belirtti. Ancak Türkmenistan ve Afganistan, Afganistan ekonomisine fayda sağlayacak ilk aşamayı Afgan topraklarında başlatmak için çabalıyor.

Breşna Şirketi eski Başkanı Amanullah Galib, "TAP projesi büyük önem taşıyor. Zira Türkmenistan'ın elektriği Pakistan'a ulaştırılacak ve Afganistan'ın da Herat ve Kandahar eyaletlerindeki elektriği kullanmasına imkân tanınacak." dedi.

TAPI boru hattı projesinin yanı sıra TAP-500 projesi, Türkmenistan'ın elektriğini Afganistan üzerinden Pakistan'a aktarmayı amaçlayan büyük bölgesel girişimlerden biri olarak kabul ediliyor. Bu projenin uygulanması daha önce eski Afgan hükümeti döneminde Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan arasında kararlaştırılmıştı ancak pratik çalışmalar henüz başlamadı. (İLKHA)

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya: Sumi ve Donetsk bölgelerinde 7 yerleşim yerini ele geçirdik

Kırklareli'nde zincirleme kaza: 1 ölü, 3 yaralı

“Özgürlük Gemisi” Gazze'ye doğru yoluna devam ediyor

ABD ile Çin arasında yeni ticaret görüşmesi

Şili'de 6,4 büyüklüğünde deprem

Polonya, ABD'den helikopteri alımını erteledi

Diyarbakır'daki bina yangını soruşturmasında yeni gelişme

Balata yangını sonucu çekici kullanılamaz hale geldi

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 ölü, 6 yaralı

Rusya'dan Kiev'e İHA saldırısı

Asya Pasifik’te Tayvan ile Çin arasında gerilim

Hollanda'da ulaşım krizi!

Bakan Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

AB, Ukrayna’dan tarım ürünleri ithalatına yeniden kota getirdi

ABD'den İran'a yeni yaptırım kararı

Serinlemek için baraj gölüne giren çocuk boğuldu

Gürcistan'dan AB'ye suçlama: Aşırıcılığı kışkırtıyorlar

Çin uzaya yeni uydu gönderdi

Fransa'da yangın faciası: 4 ölü, 12 yaralı

Küba'dan ABD'ye seyahat tepkisi

Ticari araç ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Hollanda'da erken seçim tarihi belli oldu

Kolombiya'dan işgal rejimine yönelik vize kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ