-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Afganistan, Türkmenistan ve Türkiye TAP-500 projesini görüştü
-
A+Buyut
-
A-Kucult
TAP-500 elektrik projesinin fiili uygulamasının başlatılması amacıyla Türkmenistan temsilcileri ve bir Türk şirketinin katılımıyla ilk üçlü toplantı Kabil'de gerçekleştirildi.
TAP-500 projesi, Türkmenistan'dan Afganistan'ın Herat, Farah, Helmand ve Kandahar vilayetleri üzerinden Pakistan'a yüksek gerilimli elektrik iletimini hedefliyor.
Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu büyük projenin hayata geçirilmesiyle, bazı Afgan eyaletlerine elektrik sağlanmasının yanı sıra, elektrik iletiminden elde edilecek önemli gelir, geçici hükümetin hazinesine eklenecek.
Dışişleri Bakanlığı Halkla İlişkiler Başkanı Zia Ahmad Takal, bu projenin pratik başlangıcını kolaylaştırmak için çeşitli bakanlıklar arasında ortak bir sekreterlik kurulacağını belirtti. Ayrıca hem Türkmenistan hem de Türkiye'nin projenin tamamlanmasını görmek istediğini belirtti.
Takal, "Dışişleri Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen bu toplantıda, Afganistan Su ve Enerji Bakanlığı, Breşna Şirketi ve Türkmenistan Enerji Bakanlığı, TAP-500 projesini, pratik uygulamasını ve yol haritasını görüştüler." dedi.
Bu arada Türkmen heyeti, TAP elektrik projesinin fiili başlatılması için koordinasyonu artırmak amacıyla Enerji ve Su Bakan Vekili ve Breşna Şirketi Başkanıyla da görüşmelerde bulundu.
Breşna Şirketi Sözcüsü Hikmetullah Meyvandi, toplantıyla ilgili olarak, "Bu toplantının amacı, Afganistan'da iş birliğini genişletmek ve TAP projesini başlatmaktı." dedi.
Breşna Şirketi'nin eski başkanı, TAP-500 elektrik projesinin Pakistan'dan gelen engeller nedeniyle hayata geçirilemediğini belirtti. Ancak Türkmenistan ve Afganistan, Afganistan ekonomisine fayda sağlayacak ilk aşamayı Afgan topraklarında başlatmak için çabalıyor.
Breşna Şirketi eski Başkanı Amanullah Galib, "TAP projesi büyük önem taşıyor. Zira Türkmenistan'ın elektriği Pakistan'a ulaştırılacak ve Afganistan'ın da Herat ve Kandahar eyaletlerindeki elektriği kullanmasına imkân tanınacak." dedi.
TAPI boru hattı projesinin yanı sıra TAP-500 projesi, Türkmenistan'ın elektriğini Afganistan üzerinden Pakistan'a aktarmayı amaçlayan büyük bölgesel girişimlerden biri olarak kabul ediliyor. Bu projenin uygulanması daha önce eski Afgan hükümeti döneminde Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan arasında kararlaştırılmıştı ancak pratik çalışmalar henüz başlamadı. (İLKHA)
Muğla'da uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
Türkiye'den Güney Afrika'ya süt ve süt ürünleri ihracatının önü açıldı
AFAD ve OGM orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarını değerlendirdi
İçişleri Bakanı Çiftçi'den personel yönetimi toplantısı
Kuzu ve oğlaklarda zorunlu aşı ve destekleme şartları açıklandı
TİGEM Ceylanpınar’da 1'inci ürün dane mısır ekilişlerini tamamladı
Anadolu Otoyolu’nda feci kaza: 1 ölü, 15 yaralı
Umut Kervanı Elazığ Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı
Küresel haydutluğa ve siyonizme karşı ortak mücadele çağrısı
Muş’ta "Dünya Kudüs Günü"nde birlik mesajı verildi
Ankara'da "Dünya Kudüs Günü" açıklaması: Kudüs'ün kurtuluşu direnişten geçer
Ağrı'da yasa dışı bahis operasyonunda gözaltına alınanlardan 65 zanlı tutuklandı
Şanlıurfa'da 30 milyon liralık dolandırıcılık: 2 tutuklama
Kocaeli'de dolandırıcılık operasyonu: 18 tutuklama
Ankara'da itikaf sünneti ihya ediliyor
Bursa'da Kudüs’ün özgürlüğü için birlik çağrısı
Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar
Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı
Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı
Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı
Ay: Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların ortak mirasıdır
Ağrı’dan "siyonist yayılmacılık küresel barışı tehdit ediyor" uyarısı
Malatya'da otomobil ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Batmanlılar Kudüs için tek ses oldu: Kudüs ve Aksa özgür olmalı
BM: Gazze'ye yönelik tüm insani yardım hareketleri engellendi
Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı
Tekne orucu tutan minikler aileleri için güllaç hazırladı
Zonguldak'ta işçi taşıyan midibüsle otomobil çarpıştı: 13 yaralı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan bölgedeki gerilime ilişkin diplomasi çağrısı
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Sisi görüştü
Yükleniyor






